Een geschiedenis aan de hand van piano’s en honden

Recensie
Een instrument en een dier staan model voor het verleden van Rusland en wat ooit Joegoslavië was. De mens is aantrekkelijke bijvangst.
Herman Veenhof
vrijdag 27 augustus 2021 om 02:15
Sophy Roberts kwam op haar reizen overal ter wereld piano's tegen.
Sophy Roberts kwam op haar reizen overal ter wereld piano's tegen. beeld epa / Tatyana Zenkovich

De Britse reisjournaliste Sophy Roberts kwam tijdens haar onderzoek en reportages steeds weer vleugels en piano’s tegen die soms heel oud waren en in een hoek stonden te verstoffen. Vooral in Siberië viel het haar op. Die instrumenten groeien niet op de toendra, dus elk exemplaar moest een geschiedenis hebben. Daar ging ze vanaf 2016 naar op zoek.

Siberië boeit als continent en als verbanningsoord. Het verblijf was voor gestraften in tsaristische tijden aangenamer dan later in de werkkampen van de Sovjet-Unie. De rijke oppositie, vaak in ongenade gevallen adel, nam huisraad mee en soms ook een piano. De eerste in Rusland was een ‘piano anglais’, een vierkant tafelmodel, in 1774 gemaakt door Zumpe, en besteld door keizerin Catharina. Nu st..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Piet van Midden over het land dat hij liefheeft: 'Israël is een droom die nachtmerrie kan worden'

Predikant en universitair docent Piet van Midden is vaak meer thuis in Israël dan in Nederland. 'Hier neem ik soms een verkeerde afslag of ken een plaatsnaam niet. Dat overkomt me in Israël nooit.'

Afbeelding

Hoe het koloniale verleden doorwerkt in het heden

Nederlands kolonialisme had niet alleen gevolgen voor landen en volken ver weg, maar veranderde ook de Nederlandse samenleving. De bloei van een havenstad als Middelburg was onlosmakelijk met slavernij verbonden, terwijl iemand als Abel Tasman, uit het Groningse Lutjegast, bij..

Afbeelding

De vitale stem van Rushdie

In zijn nieuwe roman Victoriestad keert Salman Rushdie met een sprookjesachtig verhaal terug naar zijn geboorteland India. Rushdie had het manuscript net voltooid toen hij afgelopen zomer werd neergestoken en het zicht aan één oog verloor.

Afbeelding

Eleanor Catton is terug met een ecothriller

Eleanor Catton schreef met Het woud van Birnam een spannende ecothriller, waarin de paden van een miljardair en een activistisch tuinderscollectief kruisen.

Afbeelding

De debuutroman van een vluchtelingenkind. 'Ik ben een geprivilegieerde versie van mijn moeder'

Journalist Maral Noshad Sharifi was vier jaar toen ze Iran met haar moeder ontvluchtte. In haar debuutroman Citroeninkt onderzoekt ze wat een vluchtervaring doet met een kind.

Afbeelding

Een geur van vuilnis en uitwerpselen maakte de kathedraal van Antwerpen letterlijk adembenemend

Prostituees rondom de kerk, lijklucht in de kerk, honden op het altaar: de kathedraal van Antwerpen deed denken aan de tempel die door Jezus gereinigd werd. ‘Slijk, vuilnis, bedorven water, geronnen bloed en uitwerpselen.’