‘Wij mensen kunnen van de aarde zelf geen thuis maken, daar hebben we God voor nodig’

Interview
Na twaalf jaar stug doorschrijven is zijn boek nu af. Rolie Barth (70) is gepromoveerd natuurwetenschapper en theoloog. Een mooie combinatie om te schrijven over hoe Gods schepping in elkaar steekt.
Piet H. de Jong
vrijdag 27 augustus 2021 om 02:00 aangepast 06:35
Rolie Barth: 'De schepping is een bouwproces'
Rolie Barth: 'De schepping is een bouwproces' beeld Jaco Klamer

Al in 2004, bij zijn afscheid als natuurwetenschapper bij de stichting Fundamenteel Onderzoek der Materie, hield Barth een lezing over het begrijpen van het universum en de schepping. Als predikant in de Nederlands Gereformeerde Kerken preekt hij nog steeds graag over de schepping. In 2007 moest hij, vanwege een ernstige spierziekte, zijn ambt als gemeentepredikant neerleggen. Na zijn revalidatie pakte hij de studie naar zijn onderwerp weer op en vanaf het Darwinjaar, in 2009, begon Barth met schrijven. Hoewel het geen boek is om voor het slapen te gaan lezen, hoopt de in Soest woonachtige Barth dat hij met zijn studie de studentenwereld kan bereiken evenals de geïnteresseerde gelovige. 

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Hoe het koloniale verleden doorwerkt in het heden

Nederlands kolonialisme had niet alleen gevolgen voor landen en volken ver weg, maar veranderde ook de Nederlandse samenleving. De bloei van een havenstad als Middelburg was onlosmakelijk met slavernij verbonden, terwijl iemand als Abel Tasman, uit het Groningse Lutjegast, bij..

Afbeelding

De vitale stem van Rushdie

In zijn nieuwe roman Victoriestad keert Salman Rushdie met een sprookjesachtig verhaal terug naar zijn geboorteland India. Rushdie had het manuscript net voltooid toen hij afgelopen zomer werd neergestoken en het zicht aan één oog verloor.

Afbeelding

Eleanor Catton is terug met een ecothriller

Eleanor Catton schreef met Het woud van Birnam een spannende ecothriller, waarin de paden van een miljardair en een activistisch tuinderscollectief kruisen.

Afbeelding

De debuutroman van een vluchtelingenkind. 'Ik ben een geprivilegieerde versie van mijn moeder'

Journalist Maral Noshad Sharifi was vier jaar toen ze Iran met haar moeder ontvluchtte. In haar debuutroman Citroeninkt onderzoekt ze wat een vluchtervaring doet met een kind.

Afbeelding

Een geur van vuilnis en uitwerpselen maakte de kathedraal van Antwerpen letterlijk adembenemend

Prostituees rondom de kerk, lijklucht in de kerk, honden op het altaar: de kathedraal van Antwerpen deed denken aan de tempel die door Jezus gereinigd werd. ‘Slijk, vuilnis, bedorven water, geronnen bloed en uitwerpselen.’

Afbeelding

Keizer zonder kleren. De ambities van de Hohenzollerns waren torenhoog, maar hielpen ze Hitler in het zadel?

Tien jaar is hij nu, de achterachterachterkleinzoon van de laatste Duitse keizer Wilhelm II. Zijn Hohenzollern-dynastie hield tot 9 maart vast aan enorme claims. Historicus Stephan Malinowski werd ongewild partij.