‘Wij mensen kunnen van de aarde zelf geen thuis maken, daar hebben we God voor nodig’

Interview
Na twaalf jaar stug doorschrijven is zijn boek nu af. Rolie Barth (70) is gepromoveerd natuurwetenschapper en theoloog. Een mooie combinatie om te schrijven over hoe Gods schepping in elkaar steekt.
Piet H. de Jong
vrijdag 27 augustus 2021 om 02:00 aangepast 06:35
Rolie Barth: 'De schepping is een bouwproces'
Rolie Barth: 'De schepping is een bouwproces' beeld Jaco Klamer

Al in 2004, bij zijn afscheid als natuurwetenschapper bij de stichting Fundamenteel Onderzoek der Materie, hield Barth een lezing over het begrijpen van het universum en de schepping. Als predikant in de Nederlands Gereformeerde Kerken preekt hij nog steeds graag over de schepping. In 2007 moest hij, vanwege een ernstige spierziekte, zijn ambt als gemeentepredikant neerleggen. Na zijn revalidatie pakte hij de studie naar zijn onderwerp weer op en vanaf het Darwinjaar, in 2009, begon Barth met schrijven. Hoewel het geen boek is om voor het slapen te gaan lezen, hoopt de in Soest woonachtige Barth dat hij met zijn studie de studentenwereld kan bereiken evenals de geïnteresseerde gelovige. 

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Blijf in je eigen blikveld

Plotseling ging op een stille zondag de bel. Terwijl ik naar de deur liep, zag ik een politieagent op de stoep staan. Er verliep misschien maar anderhalve seconde tussen die waarneming en het moment waarop hij zei: ‘Schrik niet meneer, we zijn bezig met een buurtonderzoek in ve..

Afbeelding

Beeldend kunstenaar Marc de Klijn woont en werkt in Israël, samen met zijn vrouw die gedichten schrijft. Wekelijks volgt hij het leesrooster van de synagoge waar een gedeelte uit de Thora, de eerste vijf boeken van Mozes, wordt gelezen.

Afbeelding

Abraham had twee zonen, Izak en Ismaël. Izak is de vader van Jakob, Israël. Ismaël is de vader van … de islamieten. Althans, zo wordt het beweerd, en volgens de schrijver van dit cahier, voorheen gemeentepredikant en studentenpastor in de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt, zo wo..

Afbeelding

De naam van Rochus Zuurmond (1930-2020) zal bij de wat oudere theologen en predikanten herinneren aan een hoogleraar bijbelse theologie van de Universiteit van Amsterdam.

Afbeelding

Schrijver John Irving is vader van een trans dochter: ‘Juist voor outsiders voel ik empathie’

John Irving (80) schreef al over transgender personen toen die term nog niet eens bestond in De wereld volgens Garp (1978). Toen wist hij ook nog niet dat hij vader zou worden van een trans dochter.

Afbeelding

Kan het moderne humanisme zonder zijn christelijke wortels?

Een notie als erfzonde maakt ons volgens de Nederlands-gereformeerde predikant Jan van Helden alert op het gegeven dat het kwaad altijd weer de kop zal opsteken.