In de stilte bidt iedereen, gelovig of niet, schrijft Tomas Sjödin in zijn nieuwste boek

Recensie
Stilte is meer dan afwezigheid van geluid. Je hoort wat je anders niet hoort. Stilte schept de ruimte, waarin je jezelf niet kunt ontlopen.
Andries Zoutendijk
woensdag 25 augustus 2021 om 21:52
Afbeelding
beeld istock

Er is een chronisch en groeiend gebrek aan stilte. C.S. Lewis vertelt in Brieven uit de hel hoe een ervaren duivel een masterplan ontvouwt. De aarde moet vol van lawaai worden, zodat de mensen beschermd blijven tegen het verlangen naar de hemel, waar stilte is en muziek.

Met dit verhaal opent Tomas Sjödin zijn nieuwste boek, Het geluid van de stilte. Sjödin, een Zweedse pastor en media-persoonlijkheid, heeft boeken op zijn naam staan over leven vanuit rust en het leren loslaten van onze overvloed. Zelf noemt hij zich een drukke man die het liefst veel praat maar de laatste tijd, zo getuigt hij, is zijn leven meer verankerd in stilte. Stilte als levensverankering, in dit boek doet hij verslag van deze ontdekking.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Wie bepaalt wat 'normaal' is?

'Normaliteit' deed dankzij de uitvinding van de statistiek tweehonderd jaar geleden haar intrede in de Europese en Angelsaksische geneeskunde, fysiologie, psychologie, sociologie en criminologie. Dit had kwalijke effecten, stelt Sarah Chaney (1978).

Afbeelding

De strijd om de ruimte wordt maar geen echt gevecht

We kunnen niet zonder ruimtelijke ordening, een visie die op het niveau van de landelijke overheid wordt ontwikkeld. Dat maakt Jozef Keulartz heel duidelijk. Maar hij had wel scherper positie mogen kiezen.

Afbeelding

Ideaal vakantieboek over een mysterieuze munt

Richard Osinga schreef een toegankelijk en spannend verhaal dat tegelijk de grote vragen niet schuwt. Over drie mensen die worden verbonden door een mysterieuze munt in Congo.

Afbeelding

Staan in de schoenen van de christen-Palestijn

Munther Isaac, Palestijns christen en theoloog, hoopt dat lezers van zijn boek Aan de andere kant van de muur in de schoenen van christen-Palestijnen gaan staan.

Afbeelding

Marteling is niet middeleeuws maar modern mensenwerk

Martelkamers en martelwerktuigen. Het is niet alleen iets voor toeristisch aangeprezen, wat dubieuze musea in Amsterdam of Londen, het gebeurt hier en nu, door mensen die het als baan doen, en ondanks internationale wetgeving.

Afbeelding

Literair schaakspel in Argentinië

Wie Schaaknovelle van Stefan Zweig heeft gelezen, kent ook Mirko Czentowic, zijn fictieve schaakgrootmeester. Bekende literaire, maar ook historische personages, figureren in de nieuwste 'documentaireroman' van Ariel Magnus, die flaneert tussen de tragiek van de Joodse ballings..