De zomer van een eenzame puber

Recensie
Hard land, de vijfde roman van de Duitse auteur Benedict Wells (1984), speelt in de jaren tachtig. In korte hoofdstukken blikt de 15-jarige Sam Turner terug op de mooiste en verschrikkelijkste zomer van zijn leven. ‘Die zomer werd ik verliefd en ging mijn moeder dood.’ Met zijn werkloze vader is het contact moeizaam; ze praten nauwelijks. Met zijn moeder, die een hersentumor heeft, is het contact beter, maar Sam gaat gebukt onder angst en verdriet als hij haar ziet lijden.
Mieke Wilcke
vrijdag 20 augustus 2021 om 02:02
Afbeelding
beeld

Het karakter van Sam komt goed uit de verf. Een eenzame puber die lijdt onder een angststoornis en soms last heeft van woedeaanvallen. Zijn verlegenheid tegenover meisjes wordt invoelbaar gemaakt. Er verandert wat in het leven van Sam als hij verliefd wordt op de beeldschone Kirstie en via haar een baantje in de bioscoop krijgt. Dat baantje helpt hem om zijn ongelukkige thuissituatie te ontvluchten. Hij wordt na verloop van tijd opgenomen in de Mystery Club van Kirstie en haar vrienden. Zij helpen Sam om uit zijn schulp te komen in het conservatieve gehucht Grady in Missouri. Zo wordt hij onderworpen aan verschillende tests, waaronder een sprong in het meer vanaf de zogenaamde zelfmoordklif. Duidelijk is dat hij zich bij zijn vrienden ov..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Blijf in je eigen blikveld

Plotseling ging op een stille zondag de bel. Terwijl ik naar de deur liep, zag ik een politieagent op de stoep staan. Er verliep misschien maar anderhalve seconde tussen die waarneming en het moment waarop hij zei: ‘Schrik niet meneer, we zijn bezig met een buurtonderzoek in ve..

Afbeelding

Beeldend kunstenaar Marc de Klijn woont en werkt in Israël, samen met zijn vrouw die gedichten schrijft. Wekelijks volgt hij het leesrooster van de synagoge waar een gedeelte uit de Thora, de eerste vijf boeken van Mozes, wordt gelezen.

Afbeelding

Abraham had twee zonen, Izak en Ismaël. Izak is de vader van Jakob, Israël. Ismaël is de vader van … de islamieten. Althans, zo wordt het beweerd, en volgens de schrijver van dit cahier, voorheen gemeentepredikant en studentenpastor in de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt, zo wo..

Afbeelding

De naam van Rochus Zuurmond (1930-2020) zal bij de wat oudere theologen en predikanten herinneren aan een hoogleraar bijbelse theologie van de Universiteit van Amsterdam.

Afbeelding

Schrijver John Irving is vader van een trans dochter: ‘Juist voor outsiders voel ik empathie’

John Irving (80) schreef al over transgender personen toen die term nog niet eens bestond in De wereld volgens Garp (1978). Toen wist hij ook nog niet dat hij vader zou worden van een trans dochter.

Afbeelding

Kan het moderne humanisme zonder zijn christelijke wortels?

Een notie als erfzonde maakt ons volgens de Nederlands-gereformeerde predikant Jan van Helden alert op het gegeven dat het kwaad altijd weer de kop zal opsteken.