Bijbelwetenschapper Pieter Lalleman pakt vijftig misverstanden over de Bijbel aan

Recensie
De Bijbel is geen gemakkelijk te begrijpen boek. Bijbelwetenschapper Pieter Lalleman behandelt vijftig misverstanden, die zowel kunnen voorkomen bij kerkgangers als bij mensen die de eerste bladzijde van de Bijbel nog moeten openslaan.
Rob van Houwelingen
woensdag 11 augustus 2021 om 14:36 aangepast 13:22
Pieter Lalleman
Pieter Lalleman beeld Hans-Lukas Zuurman

Dat je als (beginnende) bijbellezer nogal eens gehinderd wordt door vooroordelen, kan een kleine zelftest bevestigen. Zijn de volgende vijf stellingen waar of niet waar? 

1. Alles in de Bijbel is letterlijk het Woord van God

2. De profeten waren toekomstvoorspellers

3. Maria stamde van David af

4. Paulus heeft geen moeite met slavernij

5. De Bijbel ziet God alleen als man

Geen van deze stellingen is waar. Volgens Lalleman berusten ze allemaal op een misverstand of een vooroordeel. Hetzelfde geldt voor nog vijfenveertig andere voorbeelden, verdeeld over vijf categorieën: Algemeen, Oude Testament, Nieuwe Testament, Paulus (deze apostel roept blijkbaar binnen het Nieuwe Testament zijn eigen misverstanden op) en Diverse onderwerpen. Bovenstaande s..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Hoe het koloniale verleden doorwerkt in het heden

Nederlands kolonialisme had niet alleen gevolgen voor landen en volken ver weg, maar veranderde ook de Nederlandse samenleving. De bloei van een havenstad als Middelburg was onlosmakelijk met slavernij verbonden, terwijl iemand als Abel Tasman, uit het Groningse Lutjegast, bij..

Afbeelding

De vitale stem van Rushdie

In zijn nieuwe roman Victoriestad keert Salman Rushdie met een sprookjesachtig verhaal terug naar zijn geboorteland India. Rushdie had het manuscript net voltooid toen hij afgelopen zomer werd neergestoken en het zicht aan één oog verloor.

Afbeelding

Eleanor Catton is terug met een ecothriller

Eleanor Catton schreef met Het woud van Birnam een spannende ecothriller, waarin de paden van een miljardair en een activistisch tuinderscollectief kruisen.

Afbeelding

De debuutroman van een vluchtelingenkind. 'Ik ben een geprivilegieerde versie van mijn moeder'

Journalist Maral Noshad Sharifi was vier jaar toen ze Iran met haar moeder ontvluchtte. In haar debuutroman Citroeninkt onderzoekt ze wat een vluchtervaring doet met een kind.

Afbeelding

Een geur van vuilnis en uitwerpselen maakte de kathedraal van Antwerpen letterlijk adembenemend

Prostituees rondom de kerk, lijklucht in de kerk, honden op het altaar: de kathedraal van Antwerpen deed denken aan de tempel die door Jezus gereinigd werd. ‘Slijk, vuilnis, bedorven water, geronnen bloed en uitwerpselen.’

Afbeelding

Keizer zonder kleren. De ambities van de Hohenzollerns waren torenhoog, maar hielpen ze Hitler in het zadel?

Tien jaar is hij nu, de achterachterachterkleinzoon van de laatste Duitse keizer Wilhelm II. Zijn Hohenzollern-dynastie hield tot 9 maart vast aan enorme claims. Historicus Stephan Malinowski werd ongewild partij.