Recensie
Hoe is het om als gypsy-vrouw in Jeruzalem op te groeien? Amoun Sleem, zelf een Roma uit deze stad, schreef een boek over haar leven. De autobiografie draagt de titel Gypsy-vrouw in Jeruzalem, waargemaakte dromen en is onlangs vertaald door Sabina Achterbergh. Het eerste exemplaar werd deze zomer gepresenteerd op de jubileumdag van Christian Roma Support. De hulporganisatie vierde in juli haar tienjarig bestaan.
Rosanne de Boer
zaterdag 7 augustus 2021 om 02:01
Gypsy in Jeruzalem
Gypsy in Jeruzalem beeld Scholten Uitgeverij

Amoun Sleem is de projectpartner van Christian Roma Support in Jeruzalem. Ze zet zich al jaren in voor haar volksgenoten. Als jong meisje vond Sleem schoonmaakwerk in het Huis op de Berg, een gastenverblijf dat beheerd werd door het Nederlandse echtpaar Kees en Coby Veldhuyzen. Zij stimuleerden Sleem  een opleiding te volgen en ondersteunden haar ook financieel. Zo haalde ze haar managementdiploma. 

Nu moedigt ze haar volksgenoten aan om ook te leren en studeren. Ze heeft een vast geloof in God en Spreuken 15 vers 33 over ontzag voor God, wijsheid en bescheidenheid is een belangrijke tekst voor haar, die ook in het boek genoemd wordt in het voorwoord. Ze schrijft dat ze zich door Gods genade in staat voelde om in 1999 de Domari Society of..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Blijf in je eigen blikveld

Plotseling ging op een stille zondag de bel. Terwijl ik naar de deur liep, zag ik een politieagent op de stoep staan. Er verliep misschien maar anderhalve seconde tussen die waarneming en het moment waarop hij zei: ‘Schrik niet meneer, we zijn bezig met een buurtonderzoek in ve..

Afbeelding

Beeldend kunstenaar Marc de Klijn woont en werkt in Israël, samen met zijn vrouw die gedichten schrijft. Wekelijks volgt hij het leesrooster van de synagoge waar een gedeelte uit de Thora, de eerste vijf boeken van Mozes, wordt gelezen.

Afbeelding

Abraham had twee zonen, Izak en Ismaël. Izak is de vader van Jakob, Israël. Ismaël is de vader van … de islamieten. Althans, zo wordt het beweerd, en volgens de schrijver van dit cahier, voorheen gemeentepredikant en studentenpastor in de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt, zo wo..

Afbeelding

De naam van Rochus Zuurmond (1930-2020) zal bij de wat oudere theologen en predikanten herinneren aan een hoogleraar bijbelse theologie van de Universiteit van Amsterdam.

Afbeelding

Schrijver John Irving is vader van een trans dochter: ‘Juist voor outsiders voel ik empathie’

John Irving (80) schreef al over transgender personen toen die term nog niet eens bestond in De wereld volgens Garp (1978). Toen wist hij ook nog niet dat hij vader zou worden van een trans dochter.

Afbeelding

Kan het moderne humanisme zonder zijn christelijke wortels?

Een notie als erfzonde maakt ons volgens de Nederlands-gereformeerde predikant Jan van Helden alert op het gegeven dat het kwaad altijd weer de kop zal opsteken.