Hoe een hecht gezin zich een weg baant door het landschap van beperkingen en bureaucratie

Interview
Al jaren blogt Marcel Kolder over het wel en wee van zijn dochter Mayim, citeert hij opmerkingen die ze in haar onbevangen wijsheid maakt, tweet hij foto’s van haar schilderijen en maakt de wereld deelgenoot van alle tegenslagen, maar ook van de – soms moeizaam gerealiseerde – oplossingen. Al die jaren werkten vader en dochter ook aan een boek, dat nu is verschenen.
Margaretha Coornstra
vrijdag 25 juni 2021 om 02:02 aangepast 07:35
Marcel Kolder en zijn dochter Mayim.
Marcel Kolder en zijn dochter Mayim. beeld Dick Vos

MAYIM. Levend Water, zo heet ik, zo ben ik is een coproductie van dochter Mayim Kolder en vader Marcel Kolder. Dochter inspireerde, vader formuleerde. Het resultaat is ‘een autobiografische roman’ over de jeugd van Mayim, in een wereld vol beperkingen.

Ongeveer drie maanden na haar conceptie moet het zijn gebeurd, vertelt Mayim op de eerste pagina van haar boek MAYIM. Levend Water, zo heet ik, zo ben ik. Op 24 juni 1998, tijdens een vakantie in Portugal, overviel moeder Michelle opeens een onbestemde angst om dat baby’tje daarbinnen.

‘Door een ondoorgrondelijke gebeurtenis wordt er een soort van labyrint aangelegd. Een constellatie waar hoogleraren zich later over verbazen. Mijn hersenen hebben hun eigen plek onder mijn schedeldak niet..


Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Wie bepaalt wat 'normaal' is?

'Normaliteit' deed dankzij de uitvinding van de statistiek tweehonderd jaar geleden haar intrede in de Europese en Angelsaksische geneeskunde, fysiologie, psychologie, sociologie en criminologie. Dit had kwalijke effecten, stelt Sarah Chaney (1978).

Afbeelding

De strijd om de ruimte wordt maar geen echt gevecht

We kunnen niet zonder ruimtelijke ordening, een visie die op het niveau van de landelijke overheid wordt ontwikkeld. Dat maakt Jozef Keulartz heel duidelijk. Maar hij had wel scherper positie mogen kiezen.

Afbeelding

Ideaal vakantieboek over een mysterieuze munt

Richard Osinga schreef een toegankelijk en spannend verhaal dat tegelijk de grote vragen niet schuwt. Over drie mensen die worden verbonden door een mysterieuze munt in Congo.

Afbeelding

Staan in de schoenen van de christen-Palestijn

Munther Isaac, Palestijns christen en theoloog, hoopt dat lezers van zijn boek Aan de andere kant van de muur in de schoenen van christen-Palestijnen gaan staan.

Afbeelding

Marteling is niet middeleeuws maar modern mensenwerk

Martelkamers en martelwerktuigen. Het is niet alleen iets voor toeristisch aangeprezen, wat dubieuze musea in Amsterdam of Londen, het gebeurt hier en nu, door mensen die het als baan doen, en ondanks internationale wetgeving.

Afbeelding

Literair schaakspel in Argentinië

Wie Schaaknovelle van Stefan Zweig heeft gelezen, kent ook Mirko Czentowic, zijn fictieve schaakgrootmeester. Bekende literaire, maar ook historische personages, figureren in de nieuwste 'documentaireroman' van Ariel Magnus, die flaneert tussen de tragiek van de Joodse ballings..