De hoop op een wonder verliezen. Deze roman is in volle vaart geschreven

Recensie
Witter dan sneeuw is een met vaart geschreven roman vol snelle dialogen en rake observaties waarin Michelle van Dijk (1981) de lezer meevoert in het turbulente leven van een jonge vrouw die wegvlucht voor wat ze zoekt.
Jogchum Zijlstra
vrijdag 11 juni 2021 om 01:43
Michelle van Dijk
Michelle van Dijk beeld Fred Ernst

In het eerste deel is de scholier en studente Judith Mulder bezig de wereld en zichzelf te ontdekken los van haar ‘ernstig evangelische’ ouders. Als zestienjarige begint ze een relatie met de veel oudere John, bij wie ze zich veilig voelt. Met hem heeft ze haar eerste seksuele ervaring en direct na het eindexamen woont ze al met hem samen.

Dit deel beschrijft ook haar afscheid van de wereld van het geloof. Als kind verbleef ze jaren op een zomerkamp in Soest (‘Zingen van Jezus, vrolijk en vrij’) maar ze realiseert zich al jong dat ze leeft in een omgeving waarin ze niet thuishoort. ‘Ik was hier voor de gezelligheid, voor de vakantie, voor de zomerpret. Ik was hier om te doen alsof, ik hoorde hier niet.’ Tienerweekenden van de kerk waren e..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Fwd: romanrecensies Het hoedenatelier

In 1830 runt de twintigjarige, vaderloze Elise Rosen samen met moeder Charlotte en oma Anna een hoedenatelier in Kassel, Westfalen. Op een goede dag maakt ze kennis met de adellijke Sybilla von Schönhoff en er ontwikkelt zich een fijne vriendschap tussen de jonge vrouwen, ondan..

Afbeelding

Fwd: romanrecensies Bidden tussen het onkruid

De slachtingen tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog komen dichtbij in Bidden tussen het onkruid, de nieuwe roman van Tara Johnson. In april 1861 ontvlucht Cassandra Kendrick het dorp Howell in Michigan (VS) en daarmee haar gewelddadige vader.

Afbeelding

De Nederlandse geschiedenis bestaat bij de gratie van het buitenland. Dat bewijst dit boek

Het besef is doorgedrongen dat de Nederlandse geschiedenis nauw verweven is met gebeurtenissen en ontwikkelingen in het buitenland. Hoe kan het anders met een land dat in de delta van de grote Europese rivieren ligt?

Afbeelding

De (mis)vormende jaren van Donald Trump

Boeken over het fenomeen Trump zijn er in overvloed, maar dit is een bijzonder exemplaar. Het accent ligt op de jonge Donald en de auteur is de Witte Huis-specialist van The New York Times.

Afbeelding

Er zijn christenen die moeite hebben met het Oude Testament. Om verschillende redenen. Een van de redenen is het vinden van de rode draad, waar gaat het om in al die verhalen? En hoe pas je die oude teksten toe in het moderne leven? De schrijver doet haar best om een soort gids..

Afbeelding

Wie regelmatig preekt, zal de vraag achter dit boek herkennen: heb ik er zin in? Dit boek doet een poging om die zin te zoeken, vast te houden en vooral te stimuleren.