Een vriendschap na de oorlog - Een ijzersterk debuut

Recensie
Het romandebuut van Lana Bastašić overrompelt je met geniale vondsten en melancholieke beelden. Het tekent een intens portret van twee vriendinnen die elkaars pijn diep weten te peilen.
Leendert Torn
vrijdag 11 juni 2021 om 01:44
Lana Bastašic
Lana Bastašic beeld Radmila Vankoska

Twee jonge Bosnische vrouwen (dertigers) maken een reis van Mostar via Banja Luka en Zagreb naar Wenen. Ze kennen elkaar vanaf de lagere school. Hartsvriendinnen, absolute tegenpolen.

Twaalf jaar eerder gingen hun wegen uiteen. Waarom eigenlijk? Maar nu zijn ze samen in een Astra op weg naar Wenen. Hun dialogen zijn scherp, gevat, agressief.

Op jonge leeftijd hebben de vrouwen meegemaakt hoe er in hun land een burgeroorlog woedde (1992-1995). Er zijn toen vreselijke dingen gebeurd, met een impact die blijvend van invloed is op de verschillende bevolkingsgroepen. Hoe praat je daarover als Servische met je moslimvriendin en vice versa? De twee proberen het uit. Zoeken naar een taal, naar een weg uit de vernieling.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Joop den Uyl en Dries van Agt zijn legendarisch. Dit boek onthult de feiten achter de legende

In Grote idealen, smalle marges komen alle grote thema’s van de politiek in de jaren zeventig voorbij. De jaren zeventig, de jaren van Joop den Uyl, Dries van Agt en Hans Wiegel, waren vaak net iets anders dan de herinnering wil.

Afbeelding

Boomhut-boek als Kinderboekenweekgeschenk: ‘In een kinderboek heb je schurken en gevaar nodig, maar ook een veilige plek’

Andy Griffiths wilde ooit serieuze boeken voor volwassenen schrijven, maar het viel hem stukken makkelijker grappige kinderverhalen te schrijven. Inmiddels zijn er van zijn verhalen over de waanzinnige boomhut miljoenen exemplaren verkocht.

Afbeelding

Hirsch Ballin waarschuwt voor zelfgenoegzaamheid: ‘Nederland heeft als natie vaak een hoge eigendunk’

Een oproep tot waakzaamheid en inhoud geven aan burgerschap; Ernst Hirsch Ballin blikt in ‘Waakzaam Burgerschap’ terug op meer dan veertig jaar academisch reflecteren op het recht.

Afbeelding

Sympathiek boekje gaat soms kort door de bocht

Nee, de wetenschap kan niet alles verklaren, en John Lennox laat in zijn boek over deze vraag helder zien waarom niet.

Afbeelding

Zeven talen leren in zeven dagen, volgens ‘taaljournalist’ Gaston Dorren kan het

Zeven talen leren in zeven dagen, wie wil dat nu niet? ‘Het klinkt als een bijna hysterische belofte’, zegt Gaston Dorren droog. ‘Maar snel talen leren lezen, dat kan echt.’

Afbeelding

In 1847 trok dominee Hendrik Scholte naar een Amerikaans stadje, met 800 Nederlandse Afgescheidenen in zijn kielzog

In de roman De exodus van Hendrik Peter Scholte naar Pella schrijft Michiel van Diggelen over het bonte leven van een van de initiatiefnemers van de Afscheiding in 1834.