Een vriendschap na de oorlog - Een ijzersterk debuut

Recensie
Het romandebuut van Lana Bastašić overrompelt je met geniale vondsten en melancholieke beelden. Het tekent een intens portret van twee vriendinnen die elkaars pijn diep weten te peilen.
Leendert Torn
vrijdag 11 juni 2021 om 01:44
Lana Bastašic
Lana Bastašic beeld Radmila Vankoska

Twee jonge Bosnische vrouwen (dertigers) maken een reis van Mostar via Banja Luka en Zagreb naar Wenen. Ze kennen elkaar vanaf de lagere school. Hartsvriendinnen, absolute tegenpolen.

Twaalf jaar eerder gingen hun wegen uiteen. Waarom eigenlijk? Maar nu zijn ze samen in een Astra op weg naar Wenen. Hun dialogen zijn scherp, gevat, agressief.

Op jonge leeftijd hebben de vrouwen meegemaakt hoe er in hun land een burgeroorlog woedde (1992-1995). Er zijn toen vreselijke dingen gebeurd, met een impact die blijvend van invloed is op de verschillende bevolkingsgroepen. Hoe praat je daarover als Servische met je moslimvriendin en vice versa? De twee proberen het uit. Zoeken naar een taal, naar een weg uit de vernieling.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Fwd: romanrecensies Het hoedenatelier

In 1830 runt de twintigjarige, vaderloze Elise Rosen samen met moeder Charlotte en oma Anna een hoedenatelier in Kassel, Westfalen. Op een goede dag maakt ze kennis met de adellijke Sybilla von Schönhoff en er ontwikkelt zich een fijne vriendschap tussen de jonge vrouwen, ondan..

Afbeelding

Fwd: romanrecensies Bidden tussen het onkruid

De slachtingen tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog komen dichtbij in Bidden tussen het onkruid, de nieuwe roman van Tara Johnson. In april 1861 ontvlucht Cassandra Kendrick het dorp Howell in Michigan (VS) en daarmee haar gewelddadige vader.

Afbeelding

De Nederlandse geschiedenis bestaat bij de gratie van het buitenland. Dat bewijst dit boek

Het besef is doorgedrongen dat de Nederlandse geschiedenis nauw verweven is met gebeurtenissen en ontwikkelingen in het buitenland. Hoe kan het anders met een land dat in de delta van de grote Europese rivieren ligt?

Afbeelding

De (mis)vormende jaren van Donald Trump

Boeken over het fenomeen Trump zijn er in overvloed, maar dit is een bijzonder exemplaar. Het accent ligt op de jonge Donald en de auteur is de Witte Huis-specialist van The New York Times.

Afbeelding

Er zijn christenen die moeite hebben met het Oude Testament. Om verschillende redenen. Een van de redenen is het vinden van de rode draad, waar gaat het om in al die verhalen? En hoe pas je die oude teksten toe in het moderne leven? De schrijver doet haar best om een soort gids..

Afbeelding

Wie regelmatig preekt, zal de vraag achter dit boek herkennen: heb ik er zin in? Dit boek doet een poging om die zin te zoeken, vast te houden en vooral te stimuleren.