Een gedocumenteerd overzicht van het protestantisme in de wereld

Recensie
In plaats van zijn memoires heeft oud-hoogleraar missiologie Jan Jongeneel zijn energie gestoken in een boek over het protestantisme na de Tweede Wereldoorlog. Daar kun je hem dankbaar voor zijn, want het boek leest als een getuigenis voor vrijheid van geloven en weten.
Wim van der Aa
vrijdag 11 juni 2021 om 01:45
Afbeelding
beeld nd

Vrijheid is een typisch protestants begrip, ontleend aan reformator Maarten Luther die de Bijbel interpreteerde als een boek van vrijheid. Een christen is een heer over alle dingen en aan niemand onderworpen. Die vrijheid gebruikt hij om te dienen. Het boek getuigt ook van de reikwijdte van deze vrijheid tot in de dood. Er staan martelaren beschreven. De opzet van dit boek is een vondst: steeds wordt het protestantisme besproken in landen met een bepaald geloof of een andere christelijke stroming dan het protestantse, bijvoorbeeld het protestantisme in 59 landen met een rooms-katholieke meerderheid of in 48 landen met een islamitische meerderheid. Een landenregister is behulpzaam bij het zoeken naar de protestanten in dat land. Het is me..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Fwd: romanrecensies Het hoedenatelier

In 1830 runt de twintigjarige, vaderloze Elise Rosen samen met moeder Charlotte en oma Anna een hoedenatelier in Kassel, Westfalen. Op een goede dag maakt ze kennis met de adellijke Sybilla von Schönhoff en er ontwikkelt zich een fijne vriendschap tussen de jonge vrouwen, ondan..

Afbeelding

Fwd: romanrecensies Bidden tussen het onkruid

De slachtingen tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog komen dichtbij in Bidden tussen het onkruid, de nieuwe roman van Tara Johnson. In april 1861 ontvlucht Cassandra Kendrick het dorp Howell in Michigan (VS) en daarmee haar gewelddadige vader.

Afbeelding

De Nederlandse geschiedenis bestaat bij de gratie van het buitenland. Dat bewijst dit boek

Het besef is doorgedrongen dat de Nederlandse geschiedenis nauw verweven is met gebeurtenissen en ontwikkelingen in het buitenland. Hoe kan het anders met een land dat in de delta van de grote Europese rivieren ligt?

Afbeelding

De (mis)vormende jaren van Donald Trump

Boeken over het fenomeen Trump zijn er in overvloed, maar dit is een bijzonder exemplaar. Het accent ligt op de jonge Donald en de auteur is de Witte Huis-specialist van The New York Times.

Afbeelding

Er zijn christenen die moeite hebben met het Oude Testament. Om verschillende redenen. Een van de redenen is het vinden van de rode draad, waar gaat het om in al die verhalen? En hoe pas je die oude teksten toe in het moderne leven? De schrijver doet haar best om een soort gids..

Afbeelding

Wie regelmatig preekt, zal de vraag achter dit boek herkennen: heb ik er zin in? Dit boek doet een poging om die zin te zoeken, vast te houden en vooral te stimuleren.