Een gedocumenteerd overzicht van het protestantisme in de wereld

Recensie
In plaats van zijn memoires heeft oud-hoogleraar missiologie Jan Jongeneel zijn energie gestoken in een boek over het protestantisme na de Tweede Wereldoorlog. Daar kun je hem dankbaar voor zijn, want het boek leest als een getuigenis voor vrijheid van geloven en weten.
Wim van der Aa
vrijdag 11 juni 2021 om 01:45
Afbeelding
beeld nd

Vrijheid is een typisch protestants begrip, ontleend aan reformator Maarten Luther die de Bijbel interpreteerde als een boek van vrijheid. Een christen is een heer over alle dingen en aan niemand onderworpen. Die vrijheid gebruikt hij om te dienen. Het boek getuigt ook van de reikwijdte van deze vrijheid tot in de dood. Er staan martelaren beschreven. De opzet van dit boek is een vondst: steeds wordt het protestantisme besproken in landen met een bepaald geloof of een andere christelijke stroming dan het protestantse, bijvoorbeeld het protestantisme in 59 landen met een rooms-katholieke meerderheid of in 48 landen met een islamitische meerderheid. Een landenregister is behulpzaam bij het zoeken naar de protestanten in dat land. Het is me..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Boomhut-boek als Kinderboekenweekgeschenk: ‘In een kinderboek heb je schurken en gevaar nodig, maar ook een veilige plek’

Andy Griffiths wilde ooit serieuze boeken voor volwassenen schrijven, maar het viel hem stukken makkelijker grappige kinderverhalen te schrijven. Inmiddels zijn er van zijn verhalen over de waanzinnige boomhut miljoenen exemplaren verkocht.

Afbeelding

Hirsch Ballin waarschuwt voor zelfgenoegzaamheid: ‘Nederland heeft als natie vaak een hoge eigendunk’

Een oproep tot waakzaamheid en inhoud geven aan burgerschap; Ernst Hirsch Ballin blikt in ‘Waakzaam Burgerschap’ terug op meer dan veertig jaar academisch reflecteren op het recht.

Afbeelding

Sympathiek boekje gaat soms kort door de bocht

Nee, de wetenschap kan niet alles verklaren, en John Lennox laat in zijn boek over deze vraag helder zien waarom niet.

Afbeelding

Zeven talen leren in zeven dagen, volgens ‘taaljournalist’ Gaston Dorren kan het

Zeven talen leren in zeven dagen, wie wil dat nu niet? ‘Het klinkt als een bijna hysterische belofte’, zegt Gaston Dorren droog. ‘Maar snel talen leren lezen, dat kan echt.’

Afbeelding

In 1847 trok dominee Hendrik Scholte naar een Amerikaans stadje, met 800 Nederlandse Afgescheidenen in zijn kielzog

In de roman De exodus van Hendrik Peter Scholte naar Pella schrijft Michiel van Diggelen over het bonte leven van een van de initiatiefnemers van de Afscheiding in 1834.

Afbeelding

Een crisis beheersen kan een voedingsbodem zijn voor een nieuwe crisis, stelt Beatrice de Graaf

Beatrice de Graaf bestudeert de omgang met crises na 1800 en ontdekte dat er na 1992 iets bijzonders gebeurde. Er ontstond een nieuw crisisbesef, waarbij de burger als gedupeerde, als eiser en klager voorop stond.