Een herkenbaar en inlevend dagboek voor vrouwen

Varia
Er verschijnen steeds vaker dagboeken die niet een heel jaar beslaan, maar een aantal weken. Dit dagboekje behandelt vijf vrouwen en drie mannen in acht weken. Na een inleiding volgt voor de vijf doordeweekse dagen een praktische behandeling en toepassing. Die zijn doortrokken van ervaringen als vrouw, als moeder, als mens. Het is dan ook bedoeld voor vrouwen. Soms is dat wel erg aanwezig – geen make-up op bijvoorbeeld – en soms stereotiep – de vrouw des huizes schaamt zich bij onverwacht bezoek voor de chaos in huis en de remsporen in de wc. Het geeft een aardig inkijkje in de besognes van een vrouw. Bijvoorbeeld over omgaan met naaktheid, schaamte, over schoonheid en zelfbeeld, over voedsel. Er zit veel herkenbaars en origineels in dit dagboek. Ook is er ruimte voor groepswerk. Inhoudelijk raakt vooral het vermogen om zich in te leven in de besproken figuren. Wie blijft bedenken dat het verbeeldende vermogen een grote rol speelt, die kan veel leren en gebruiken uit dit overzichtelijke dagboekje. Dat het geen jaar lang doorgaat, is dan alleen maar een voordeel, dan wordt het tijd voor wat anders.
Wim van der Aa
vrijdag 11 juni 2021 om 01:34
Afbeelding
beeld nd

+ herkenbaar en inlevend dagboek voor vrouwen

- soms wat al te ‘vrouwelijk’ en stereotiep

Gewoon leven met God. Elke dag is anders. Dagboek

Annemiek Ingrid Plantinga & Willemijn de Weerd. Uitg. Sestra, Heerenveen 2021. 127 blz. € 15,99

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Boomhut-boek als Kinderboekenweekgeschenk: ‘In een kinderboek heb je schurken en gevaar nodig, maar ook een veilige plek’

Andy Griffiths wilde ooit serieuze boeken voor volwassenen schrijven, maar het viel hem stukken makkelijker grappige kinderverhalen te schrijven. Inmiddels zijn er van zijn verhalen over de waanzinnige boomhut miljoenen exemplaren verkocht.

Afbeelding

Hirsch Ballin waarschuwt voor zelfgenoegzaamheid: ‘Nederland heeft als natie vaak een hoge eigendunk’

Een oproep tot waakzaamheid en inhoud geven aan burgerschap; Ernst Hirsch Ballin blikt in ‘Waakzaam Burgerschap’ terug op meer dan veertig jaar academisch reflecteren op het recht.

Afbeelding

Sympathiek boekje gaat soms kort door de bocht

Nee, de wetenschap kan niet alles verklaren, en John Lennox laat in zijn boek over deze vraag helder zien waarom niet.

Afbeelding

Zeven talen leren in zeven dagen, volgens ‘taaljournalist’ Gaston Dorren kan het

Zeven talen leren in zeven dagen, wie wil dat nu niet? ‘Het klinkt als een bijna hysterische belofte’, zegt Gaston Dorren droog. ‘Maar snel talen leren lezen, dat kan echt.’

Afbeelding

In 1847 trok dominee Hendrik Scholte naar een Amerikaans stadje, met 800 Nederlandse Afgescheidenen in zijn kielzog

In de roman De exodus van Hendrik Peter Scholte naar Pella schrijft Michiel van Diggelen over het bonte leven van een van de initiatiefnemers van de Afscheiding in 1834.

Afbeelding

Een crisis beheersen kan een voedingsbodem zijn voor een nieuwe crisis, stelt Beatrice de Graaf

Beatrice de Graaf bestudeert de omgang met crises na 1800 en ontdekte dat er na 1992 iets bijzonders gebeurde. Er ontstond een nieuw crisisbesef, waarbij de burger als gedupeerde, als eiser en klager voorop stond.