Mooi dat een straatdominee zich op verantwoordt en zijn publiek serieus neemt

Varia
Een kroegdominee - Gerard Vrooland volgde zijn hart en roeping - ontmoet tal van soorten mensen, van atheïsten tot moslims en christenen in soorten en maten. In deze ontmoetingen komen tal van vragen naar voren. In dit boek staat de vraag naar de vrije wil op de voorgrond: hoe vrij is een mens en waar leidt dat dan toe?
Wim van der Aa
vrijdag 11 juni 2021 om 01:15
Afbeelding
beeld nd

Steeds laat Vrooland eerst de atheïstische overtuiging aan het woord, vervolgens de islamitische en ten slotte de christelijke. Met name op het laatste terrein, dat van de christenen, stuit de schrijver op verschillen, ook in de orthodoxie waartoe hij zich rekent. Zo wijst hij op het tekort van Gijsbert van den Brink die de historische Adam en de historische zondeval te makkelijk verspeelt aan de verbinding met de evolutieleer. De conclusie van Vrooland is dat wij niet vrij zijn, wij zijn gebonden aan de liefde. En liefde laat niemand vrij, die wil gebonden zijn aan de Ander. Hij ontdekte: ik wil helemaal niet vrij zijn, maar steeds meer gebonden door de geweldige liefde van mijn Heiland. Het boek vereist wel enig doorzettingsvermogen om..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Boomhut-boek als Kinderboekenweekgeschenk: ‘In een kinderboek heb je schurken en gevaar nodig, maar ook een veilige plek’

Andy Griffiths wilde ooit serieuze boeken voor volwassenen schrijven, maar het viel hem stukken makkelijker grappige kinderverhalen te schrijven. Inmiddels zijn er van zijn verhalen over de waanzinnige boomhut miljoenen exemplaren verkocht.

Afbeelding

Hirsch Ballin waarschuwt voor zelfgenoegzaamheid: ‘Nederland heeft als natie vaak een hoge eigendunk’

Een oproep tot waakzaamheid en inhoud geven aan burgerschap; Ernst Hirsch Ballin blikt in ‘Waakzaam Burgerschap’ terug op meer dan veertig jaar academisch reflecteren op het recht.

Afbeelding

Sympathiek boekje gaat soms kort door de bocht

Nee, de wetenschap kan niet alles verklaren, en John Lennox laat in zijn boek over deze vraag helder zien waarom niet.

Afbeelding

Zeven talen leren in zeven dagen, volgens ‘taaljournalist’ Gaston Dorren kan het

Zeven talen leren in zeven dagen, wie wil dat nu niet? ‘Het klinkt als een bijna hysterische belofte’, zegt Gaston Dorren droog. ‘Maar snel talen leren lezen, dat kan echt.’

Afbeelding

In 1847 trok dominee Hendrik Scholte naar een Amerikaans stadje, met 800 Nederlandse Afgescheidenen in zijn kielzog

In de roman De exodus van Hendrik Peter Scholte naar Pella schrijft Michiel van Diggelen over het bonte leven van een van de initiatiefnemers van de Afscheiding in 1834.

Afbeelding

Een crisis beheersen kan een voedingsbodem zijn voor een nieuwe crisis, stelt Beatrice de Graaf

Beatrice de Graaf bestudeert de omgang met crises na 1800 en ontdekte dat er na 1992 iets bijzonders gebeurde. Er ontstond een nieuw crisisbesef, waarbij de burger als gedupeerde, als eiser en klager voorop stond.