Dominee Meijering maakt het omgekeerde waar

Varia
Wim van der Aa
vrijdag 11 juni 2021 om 01:00
Afbeelding
beeld nd

Waarom zou je preken als je niet van mening bent dat de Bijbel het onfeilbare Woord van God is? Die vraag heeft de remonstrantse predikant Eginhard Meijering zich gesteld. Zijn antwoord is dat men zo aansluit bij de kerkelijke traditie en zich niet gedraagt als een hervormer. Deze eerlijke overweging is treffend voor het werk van deze voormalige lector in de theologiegeschiedenis: steeds zoekend, wegend en vooral met respect en erkenning van de klassieke traditie van kerk en christendom. Ook zijn overdenkingen over Jezus zijn zoekend en wegend van aard, duidelijk met respect voor tekst en traditie. Hij leidt zijn overdenkingen steeds in met achtergrondinformatie en exegetische, bijbels-theologische aantekeningen. De overdenkingen zijn hi..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Blijf in je eigen blikveld

Plotseling ging op een stille zondag de bel. Terwijl ik naar de deur liep, zag ik een politieagent op de stoep staan. Er verliep misschien maar anderhalve seconde tussen die waarneming en het moment waarop hij zei: ‘Schrik niet meneer, we zijn bezig met een buurtonderzoek in ve..

Afbeelding

Beeldend kunstenaar Marc de Klijn woont en werkt in Israël, samen met zijn vrouw die gedichten schrijft. Wekelijks volgt hij het leesrooster van de synagoge waar een gedeelte uit de Thora, de eerste vijf boeken van Mozes, wordt gelezen.

Afbeelding

Abraham had twee zonen, Izak en Ismaël. Izak is de vader van Jakob, Israël. Ismaël is de vader van … de islamieten. Althans, zo wordt het beweerd, en volgens de schrijver van dit cahier, voorheen gemeentepredikant en studentenpastor in de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt, zo wo..

Afbeelding

De naam van Rochus Zuurmond (1930-2020) zal bij de wat oudere theologen en predikanten herinneren aan een hoogleraar bijbelse theologie van de Universiteit van Amsterdam.

Afbeelding

Schrijver John Irving is vader van een trans dochter: ‘Juist voor outsiders voel ik empathie’

John Irving (80) schreef al over transgender personen toen die term nog niet eens bestond in De wereld volgens Garp (1978). Toen wist hij ook nog niet dat hij vader zou worden van een trans dochter.

Afbeelding

Kan het moderne humanisme zonder zijn christelijke wortels?

Een notie als erfzonde maakt ons volgens de Nederlands-gereformeerde predikant Jan van Helden alert op het gegeven dat het kwaad altijd weer de kop zal opsteken.