Eco-girl Christi moet kinderen hoop en moed geven: ‘Ik wil ze leren dat God de wereld in zijn hand heeft’

Interview
Het geheime dagboek van eco-girl Christi is een kinderboek over zorg voor de schepping. De schrijfster Petra Crofton-van Rijssen koos Christi als hoofdpersoon, het vriendinnetje van Tycho uit Het geheime logboek van topnerd Tycho van Corien Oranje en Cees Dekker.
Petra Noordhuis
vrijdag 11 juni 2021 om 03:01
Petra Crofton-van Rijssen
Petra Crofton-van Rijssen beeld Jonathon Watkins

Petra Crofton-van Rijssen (45) las als kind en tiener veel in haar bijbel en ze trok graag de natuur in, op zoek naar vogels, vlinders en fossielen. Die interesses zijn altijd gebleven. Voor haar studie biologie deed ze zes maanden onderzoek naar de strandplevier in Portugal, die in zijn voortbestaan werd bedreigd door het toerisme. ‘In Portugal heb ik mijn man leren kennen, een Engelse bioloog.’ Ze woont sinds 2005 met haar man in Engeland. Zij hebben een dochter (16 jaar) en twee zoons (14 en 12 jaar).

Petra Crofton vertaalde in 2017 Het geheime logboek van topnerd Tycho in het Engels. Ze was onder de indruk van dit boek van kinderboekenschrijfster Corien Oranje en wetenschapper Cees Dekker. ‘Ik wou dat ik dit boek had gelezen ..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Joop den Uyl en Dries van Agt zijn legendarisch. Dit boek onthult de feiten achter de legende

In Grote idealen, smalle marges komen alle grote thema’s van de politiek in de jaren zeventig voorbij. De jaren zeventig, de jaren van Joop den Uyl, Dries van Agt en Hans Wiegel, waren vaak net iets anders dan de herinnering wil.

Afbeelding

Boomhut-boek als Kinderboekenweekgeschenk: ‘In een kinderboek heb je schurken en gevaar nodig, maar ook een veilige plek’

Andy Griffiths wilde ooit serieuze boeken voor volwassenen schrijven, maar het viel hem stukken makkelijker grappige kinderverhalen te schrijven. Inmiddels zijn er van zijn verhalen over de waanzinnige boomhut miljoenen exemplaren verkocht.

Afbeelding

Hirsch Ballin waarschuwt voor zelfgenoegzaamheid: ‘Nederland heeft als natie vaak een hoge eigendunk’

Een oproep tot waakzaamheid en inhoud geven aan burgerschap; Ernst Hirsch Ballin blikt in ‘Waakzaam Burgerschap’ terug op meer dan veertig jaar academisch reflecteren op het recht.

Afbeelding

Sympathiek boekje gaat soms kort door de bocht

Nee, de wetenschap kan niet alles verklaren, en John Lennox laat in zijn boek over deze vraag helder zien waarom niet.

Afbeelding

Zeven talen leren in zeven dagen, volgens ‘taaljournalist’ Gaston Dorren kan het

Zeven talen leren in zeven dagen, wie wil dat nu niet? ‘Het klinkt als een bijna hysterische belofte’, zegt Gaston Dorren droog. ‘Maar snel talen leren lezen, dat kan echt.’

Afbeelding

In 1847 trok dominee Hendrik Scholte naar een Amerikaans stadje, met 800 Nederlandse Afgescheidenen in zijn kielzog

In de roman De exodus van Hendrik Peter Scholte naar Pella schrijft Michiel van Diggelen over het bonte leven van een van de initiatiefnemers van de Afscheiding in 1834.