Sprankje hoop in zwarte fabel. Ellen de Bruin heeft een grote vertelkracht

Recensie
Een sterk punt van Ellen de Bruins tweede roman is dat haar fabuleerdrift niet maalt om de zielenrust van haar lezers. Wat wil je, als je schrijft over het dreigende einde van de wereld! De Bruin is redacteur wetenschap bij NRC Handelsblad. In 2018 kreeg zij voor haar roman Onder het ijs de Anton Wachterprijs voor het beste literaire debuut.
Leendert Torn
vrijdag 4 juni 2021 om 02:00
Afbeelding
beeld

Ergens op een paradijselijk eiland woont Lipa, een vrouw die letterlijk en figuurlijk is gestrand. Na het wegblijven van de toeristen zijn bijna alle bewoners van het toeristeneiland vertrokken of doodgegaan.

Slechts een paar ‘heksen’, een agressieve gek en Lipa’s achterlijke maatje Bendi zijn overgebleven. En een heleboel kraaien. Lipa wil van het eiland af!

Alle plotlijnen in deze roman vertonen een dalende curve. Het verhaal begint bedrukkend en dat wordt alleen maar erger. Het loopt slecht af met het eiland, met de planten en dieren, met het klimaat. En met Lipa, de heldin, die vooral een slachtoffer is. Een slachtoffer van mannen, dat maakt De Bruin pijnlijk duidelijk.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Boomhut-boek als Kinderboekenweekgeschenk: ‘In een kinderboek heb je schurken en gevaar nodig, maar ook een veilige plek’

Andy Griffiths wilde ooit serieuze boeken voor volwassenen schrijven, maar het viel hem stukken makkelijker grappige kinderverhalen te schrijven. Inmiddels zijn er van zijn verhalen over de waanzinnige boomhut miljoenen exemplaren verkocht.

Afbeelding

Hirsch Ballin waarschuwt voor zelfgenoegzaamheid: ‘Nederland heeft als natie vaak een hoge eigendunk’

Een oproep tot waakzaamheid en inhoud geven aan burgerschap; Ernst Hirsch Ballin blikt in ‘Waakzaam Burgerschap’ terug op meer dan veertig jaar academisch reflecteren op het recht.

Afbeelding

Sympathiek boekje gaat soms kort door de bocht

Nee, de wetenschap kan niet alles verklaren, en John Lennox laat in zijn boek over deze vraag helder zien waarom niet.

Afbeelding

Zeven talen leren in zeven dagen, volgens ‘taaljournalist’ Gaston Dorren kan het

Zeven talen leren in zeven dagen, wie wil dat nu niet? ‘Het klinkt als een bijna hysterische belofte’, zegt Gaston Dorren droog. ‘Maar snel talen leren lezen, dat kan echt.’

Afbeelding

In 1847 trok dominee Hendrik Scholte naar een Amerikaans stadje, met 800 Nederlandse Afgescheidenen in zijn kielzog

In de roman De exodus van Hendrik Peter Scholte naar Pella schrijft Michiel van Diggelen over het bonte leven van een van de initiatiefnemers van de Afscheiding in 1834.

Afbeelding

Een crisis beheersen kan een voedingsbodem zijn voor een nieuwe crisis, stelt Beatrice de Graaf

Beatrice de Graaf bestudeert de omgang met crises na 1800 en ontdekte dat er na 1992 iets bijzonders gebeurde. Er ontstond een nieuw crisisbesef, waarbij de burger als gedupeerde, als eiser en klager voorop stond.