Sprankje hoop in zwarte fabel. Ellen de Bruin heeft een grote vertelkracht

Recensie
Een sterk punt van Ellen de Bruins tweede roman is dat haar fabuleerdrift niet maalt om de zielenrust van haar lezers. Wat wil je, als je schrijft over het dreigende einde van de wereld! De Bruin is redacteur wetenschap bij NRC Handelsblad. In 2018 kreeg zij voor haar roman Onder het ijs de Anton Wachterprijs voor het beste literaire debuut.
Leendert Torn
vrijdag 4 juni 2021 om 02:00
Afbeelding
beeld

Ergens op een paradijselijk eiland woont Lipa, een vrouw die letterlijk en figuurlijk is gestrand. Na het wegblijven van de toeristen zijn bijna alle bewoners van het toeristeneiland vertrokken of doodgegaan.

Slechts een paar ‘heksen’, een agressieve gek en Lipa’s achterlijke maatje Bendi zijn overgebleven. En een heleboel kraaien. Lipa wil van het eiland af!

Alle plotlijnen in deze roman vertonen een dalende curve. Het verhaal begint bedrukkend en dat wordt alleen maar erger. Het loopt slecht af met het eiland, met de planten en dieren, met het klimaat. En met Lipa, de heldin, die vooral een slachtoffer is. Een slachtoffer van mannen, dat maakt De Bruin pijnlijk duidelijk.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Romanrecensies Rozen in de nacht

In 1943 neemt de Amerikaanse Grace elf kinderen mee op een barre tocht door de Pyreneeën. De kinderen, onder wie broer Élias en zus Marguerite, zijn ontsnapt uit een nazikamp in Vichy-Frankrijk.

Afbeelding

Pleidooi voor een zelfbewuste democratie

Binnenkort is het een jaar geleden dat Rusland Oekraïne binnenviel. Al snel ging deze oorlog voor Nederland niet meer om 'Rusland tegen Oekraïne', maar om 'wij tegen zij': het democratische Europa, tegen het autocratische Rusland van Poetin.

Afbeelding

Niets zo onvoorspelbaar als geschiedenis

Geschiedenis is lenig en buigbaar. En zeker als er over feiten geen eensgezindheid bestaat, ligt de weg naar de meest bizarre interpretaties van het verleden open. Regimes en dictators maken er handig gebruik van. Maar het komt ook voor in democratieën. 'Niemand is immuun.'

Afbeelding

Drie levens verbonden door migratiecrisis

In Het gouden uur volgen we het verhaal door de ogen van drie verschillende personages. Deze personages zijn met elkaar verbonden, maar juist daarom ontzettend alleen.

Afbeelding

Sterke mannen houden vooral van elkaar

Ook in een democratie kan er ruimte ontstaan voor 'de sterke man'. Die kan zichzelf doordrukken of worden gewenst door het volk dat hij zegt te vertegenwoordigen. Maar zijn macht is niet onbeperkt en het 'tijdperk van' lijkt alweer voorbij.

Afbeelding

Over Bach en het verlangen naar verlossing

Deze vrijdag valt in een bijzondere week. Van 26 januari tot 1 februari is het de week van de poëzie. Deze keer met als thema 'vriendschap' en een geschenk onder de veelbelovende titel Er staat te gebeuren.