Sprankje hoop in zwarte fabel. Ellen de Bruin heeft een grote vertelkracht

Recensie
Een sterk punt van Ellen de Bruins tweede roman is dat haar fabuleerdrift niet maalt om de zielenrust van haar lezers. Wat wil je, als je schrijft over het dreigende einde van de wereld! De Bruin is redacteur wetenschap bij NRC Handelsblad. In 2018 kreeg zij voor haar roman Onder het ijs de Anton Wachterprijs voor het beste literaire debuut.
Leendert Torn
vrijdag 4 juni 2021 om 02:00
Afbeelding
beeld

Ergens op een paradijselijk eiland woont Lipa, een vrouw die letterlijk en figuurlijk is gestrand. Na het wegblijven van de toeristen zijn bijna alle bewoners van het toeristeneiland vertrokken of doodgegaan.

Slechts een paar ‘heksen’, een agressieve gek en Lipa’s achterlijke maatje Bendi zijn overgebleven. En een heleboel kraaien. Lipa wil van het eiland af!

Alle plotlijnen in deze roman vertonen een dalende curve. Het verhaal begint bedrukkend en dat wordt alleen maar erger. Het loopt slecht af met het eiland, met de planten en dieren, met het klimaat. En met Lipa, de heldin, die vooral een slachtoffer is. Een slachtoffer van mannen, dat maakt De Bruin pijnlijk duidelijk.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Wie bepaalt wat 'normaal' is?

'Normaliteit' deed dankzij de uitvinding van de statistiek tweehonderd jaar geleden haar intrede in de Europese en Angelsaksische geneeskunde, fysiologie, psychologie, sociologie en criminologie. Dit had kwalijke effecten, stelt Sarah Chaney (1978).

Afbeelding

De strijd om de ruimte wordt maar geen echt gevecht

We kunnen niet zonder ruimtelijke ordening, een visie die op het niveau van de landelijke overheid wordt ontwikkeld. Dat maakt Jozef Keulartz heel duidelijk. Maar hij had wel scherper positie mogen kiezen.

Afbeelding

Ideaal vakantieboek over een mysterieuze munt

Richard Osinga schreef een toegankelijk en spannend verhaal dat tegelijk de grote vragen niet schuwt. Over drie mensen die worden verbonden door een mysterieuze munt in Congo.

Afbeelding

Staan in de schoenen van de christen-Palestijn

Munther Isaac, Palestijns christen en theoloog, hoopt dat lezers van zijn boek Aan de andere kant van de muur in de schoenen van christen-Palestijnen gaan staan.

Afbeelding

Marteling is niet middeleeuws maar modern mensenwerk

Martelkamers en martelwerktuigen. Het is niet alleen iets voor toeristisch aangeprezen, wat dubieuze musea in Amsterdam of Londen, het gebeurt hier en nu, door mensen die het als baan doen, en ondanks internationale wetgeving.

Afbeelding

Literair schaakspel in Argentinië

Wie Schaaknovelle van Stefan Zweig heeft gelezen, kent ook Mirko Czentowic, zijn fictieve schaakgrootmeester. Bekende literaire, maar ook historische personages, figureren in de nieuwste 'documentaireroman' van Ariel Magnus, die flaneert tussen de tragiek van de Joodse ballings..