Luister naar

In Dodelijk spel zoekt David Baldacci de sfeer van de jaren na de Tweede Wereldoorlog

Interview
De gloriedagen van de boeken met spijkerharde privédetectives zijn allang voorbij. Schrijvers als Ross Macdonald of Raymond Chandler die het genre groot maakten, zijn in vergetelheid geraakt. Het is de bekende Amerikaanse auteur David Baldacci die het ‘Private Eye’ opnieuw uitvindt in zijn nieuwste boek, Dodelijk spel.
Gijs Korevaar
vrijdag 28 mei 2021 om 03:00 aangepast 09:40
David Baldacci
David Baldacci beeld wikipedia

Corruptie is er overal en altijd. Het is alleen nu subtieler. Toch moeten verhalen altijd wel positief eindigen, aldus de Amerikaanse schrijver David Baldacci. ‘De wereld is niet perfect, maar ik wil mensen de hoop geven dat uiteindelijk toch het goede wint. Zeker in fictie, dat voor mij een spiegel van de werkelijkheid moet zijn.’

Het gesprek met de auteur moet digitaal, zoals zo veel in deze tijd van de coronapandemie. Hij zit nog aan de ochtendkoffie, terwijl het in Nederland al theetijd is, maar dat mag de pret niet drukken. Hij zit er klaar voor om over zijn boek te praten. Toch eerst even de naam van de hoofdpersoon, Aloysius Archer. Die doet denken aan Lew Archer, de held van Ross Macdonald. Die verhalen speelden in de jaren vijftig en zestig van de vorige eeuw.

David Baldacci veert op. Het is ook zijn favoriete tijd en een van zijn favoriete schrijvers. ‘Ik hou van die tijd. Het was een fascinerende tijd. Mensen hadden genoeg van de gevechten, van de oorlog. Men wilde verandering, nieuwe wegen inslaan. Ook mijn Aloysius Archer is op zoek naar iets nieuws. Hij heeft gevochten tegen de Duitsers, heeft in de bak gezeten en nu is hij op weg naar Californië om als privédetective te gaan werken. Dat trekt hem, want hij denkt dat hij er goed in zal zijn’, vertelt hij.

jaloers, hard en gemeen

In Dodelijk spel trekt Archer per bus naar het westen, waar een detectivebureau een baan voor hem heeft. Onderweg krijgt hij gezelschap van Liberty Callahan en na een botsing met een bende in Reno reizen ze samen naar een stad net ten noorden van Los Angeles. Wanneer ze daar zijn aangekomen, krijgt het detectivebureau de opdracht om uit te zoeken wie een belangrijke politicus probeert te chanteren door bekend te maken dat hij in het geniep een minnares heeft. Die vrouw werkt in een luxe bordeel aan de rand van de stad. Liberty wordt daar als danseres en zangeres aangenomen en spioneert gelijk voor Archer.

De zaken komen in een stroomversnelling als de vrouw wordt vermoord. Het geweld neemt toe als Archer zich richt op de eigenaar van de club, een man die de stad al jarenlang in een wurggreep houdt. In een rauwe stijl, die oude tijden vol geweld en dreiging doet herleven, zoeken Archer en zijn vriendin hun weg door het doolhof van politiek en georganiseerde misdaad.

David Baldacci: ‘De wereld verandert, geschiedenis komt en gaat, maar één ding blijft: dat zijn wij. Wij, de mens, is de gemeenschappelijke noemer in die geschiedenis. Tweeduizend jaar geleden waren de mensen jaloers, gemeen, hard. En vandaag de dag zullen we het niet zo noemen, maar wij zijn nog steeds jaloers en gemeen en hard. Wij doen andere mensen pijn. De mens is de enige soort die doodt voor zijn welzijn. En met voorbedachten rade. Dat doet geen enkel ander dier.’

‘Elke serie heeft een andere hoofdpersoon en een andere schrijfstijl. Dat haalt mij uit mijn comfortzone.’

In Dodelijk spel zoekt de schrijver de sfeer van de jaren na de oorlog. ‘Het was een tijd van transitie. Alle landen maakten dat door na de oorlog, maar zeker ook de VS. Mensen van nu moeten weten hoe het toen was. Wat er gebeurde, hoe de VS eruitzag. Dat is belangrijk om te begrijpen waar we nu zijn.’

‘Het was ook een tijd van nieuwe machten, andere verhoudingen en van heel veel nieuw geld. En je weet vooraf dat als er veel geld is, de misdaad vanzelf meekomt. Het ging toen om de strijd van de gewone man tegen de nieuwe rijken. En daar gaat mijn boek dan ook over. Het is voor mij een logische keuze. Mensen zonder macht of geld kunnen natuurlijk ook heel slecht zijn, maar voor mijn verhaal had ik een man nodig die wel macht en geld heeft. Een man die een hele stad domineert. En zoals gezegd, corruptie is er altijd en overal.’

het nieuwe normaal

Met verwondering heeft David Baldacci naar de politieke ontwikkelingen in Amerika gekeken. Hij heeft jarenlang in Washington gewoond en gewerkt en weet hoe de politiek werkt. Maar nu eigenlijk niet meer. ‘Zo’n vijftien, twintig jaar geleden was de politiek redelijk beschaafd. Democraten en Republikeinen waren het niet eens, maar na het debat dronken ze samen een pilsje. Mensen, politici, geloofden in feiten. Dat is veranderd. Dank je wel, Donald Trump. Verkiezingen zijn alleen betrouwbaar als je hebt gewonnen. Als iets je niet aanstaat, is het nepnieuws. Rampen volgen rampen op en op een gegeven moment is zo’n ramp het nieuwe normaal. Het lijkt of de geschiedenis zich toch herhaalt. Duitsland in de jaren twintig en dertig van de vorige eeuw. De nazi’s komen aan de macht en iedereen denkt: zo erg zal het toch niet zijn. Tot ze erachter komen dat het wel zo erg zal zijn. Als een partij overwint, verandert de geschiedenis. Dat gebeurt eigenlijk in alle landen. Vooral in de westerse wereld. Lees George Orwell, die heeft het in zijn boek 1984 allemaal al een keer beschreven.’

Baldacci wil dat zijn verhalen de werkelijkheid weerspiegelen. De schrijver doet dat vooral in diverse series waarin telkens andere karakters de hoofdrol spelen. Hij heeft onderhand zo’n tien series op zijn naam staan. Waarom altijd series?

David Baldacci: ‘Ik hou van tv-series waarin karakters zich ontwikkelen. Dat wil ik ook in mijn boeken. Dat kan goed in series waarin karakters groeien. En door te switchen tussen de series houd ik mezelf ook scherp. Want ik wil niet telkens opnieuw over dezelfde karakters schrijven. Elke serie heeft een andere hoofdpersoon en een andere schrijfstijl. Dat haalt mij uit mijn comfortzone. Daar krijg ik energie van.’

‘Of ik eerst een serie kies en dan het verhaal of andersom, dat maakt mij niet uit. Mijn verhalen vind ik als ik naar buiten ga. Door naar mensen te kijken, met ze te praten. Ik tik alles wat ik hoor en zie in mijn telefoon. En ik lees alle kranten die ik maar kan vinden. Ja, ik ben een echte nieuwsjunk.’


Dodelijk spel

David Baldacci. Uitg. A.W. Bruna, Amsterdam 2021. 400 blz. € 22,99

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Voorbereid op de komst van een kleintje

Soms verschijnen er van die prentenboeken waarbij alleen het bekijken van de kaft je al vrolijk maakt. Ukkie en kleine Pukkie is er zo eentje.

Afbeelding

Geen goed nieuws voor pooldieren

Leonard Boekee won in 2021 met Saga, zijn mooi vormgegeven boek over orka's, de prijs van de christelijke kinderjury. De wonderlijke onderwaterwereld van deze bijzondere dieren in het koude Noordpoolgebied raakte een gevoelige snaar bij veel kinderen.

Afbeelding

Levensecht verhaal van de Watersnoodramp

Het is inmiddels zeventig jaar geleden, maar voelt voor veel getroffenen nog als de dag van gisteren: de Watersnoodramp van 1953. Willemijn de Weerd sprak een aantal mensen die de ramp overleefden en verwerkte de indrukwekkende verhalen in het jeugdboek Alleen maar zee.

Afbeelding

Het occulte erfgoed van SS'er Himmler: 'Deze waarschuwing uit het verleden kan niet vaak genoeg herhaald worden'

Het occulte erfgoed van de SS van Heinrich Himmler blijft helaas een trekpleister, constateert Evertjan Van Roekel. Hij merkt dat bij bezoeken aan de plek waar Himmler ‘het Vaticaan van de SS’ wilde bouwen.

Afbeelding

Hoe een gekrenkte dichter met een tomeloze fantasie een krankzinnig verhaal schrijft

De Roemeense schrijver Mircea Cartarescu (66) schreef met Solenoïde een turbulente roman. Op bijna elke bladzijde staat de waanzin om een hoekje te grijnzen. Cartarescu wordt al jaren getipt voor de Nobelprijs.

Afbeelding

Waarom jongeren niet meer kunnen lezen en wat we daaraan moeten doen

Nederlandse jongeren behoren tot de slechtste en minst gemotiveerde lezers ter wereld. In andere landen lukt het wél om jongeren leesvaardig te maken. Wat gaat er bij ons verkeerd?