‘Er zitten veel meer kanten aan hoe euthanasie beleefd wordt’ - Nabestaanden doen hun verhaal

Interview
Wat weten we eigenlijk van de impact op nabestaanden, als een doodzieke geliefde besluit afscheid te nemen van het leven? In Leven met euthanasie vertellen 43 mensen hun persoonlijke verhaal.
Hans-Lukas Zuurman
donderdag 27 mei 2021 om 16:30
Wouter de Jonge: 'Ik wil het moeilijk bespreekbare bespreekbaar maken.'
Wouter de Jonge: 'Ik wil het moeilijk bespreekbare bespreekbaar maken.' beeld Hans-Lukas Zuurman

Een bultje in de oksel blijkt in de zomer van 2007 uitgezaaide longkanker te zijn bij Hans, een vriend van Nel van Ratingen. ‘Het bericht sloeg in als een bom’, schrijft ze in de ervaringsverhalenbundel Leven met euthanasie, die deze week verscheen. Hans stelt een euthanasieverklaring op, als behandelen geen zin meer heeft. ‘Dat gaf richting, rust en houvast. (...) Hans wilde geen ontluisterend levenseinde meemaken en de regie in eigen hand houden.’ In het hospice bepaalt hij met een arts zijn sterfdatum. Het overlijden zou gebeuren in het bijzijn van zijn vriendengroep, waartoe ook Nel behoort. ‘Dit samenzijn vond ik intiem en van grote betekenis.’ Als de arts arriveert, trekt Hans zijn beslissing in. ‘Hij wilde nog niet dood (..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Wie bepaalt wat 'normaal' is?

'Normaliteit' deed dankzij de uitvinding van de statistiek tweehonderd jaar geleden haar intrede in de Europese en Angelsaksische geneeskunde, fysiologie, psychologie, sociologie en criminologie. Dit had kwalijke effecten, stelt Sarah Chaney (1978).

Afbeelding

De strijd om de ruimte wordt maar geen echt gevecht

We kunnen niet zonder ruimtelijke ordening, een visie die op het niveau van de landelijke overheid wordt ontwikkeld. Dat maakt Jozef Keulartz heel duidelijk. Maar hij had wel scherper positie mogen kiezen.

Afbeelding

Ideaal vakantieboek over een mysterieuze munt

Richard Osinga schreef een toegankelijk en spannend verhaal dat tegelijk de grote vragen niet schuwt. Over drie mensen die worden verbonden door een mysterieuze munt in Congo.

Afbeelding

Staan in de schoenen van de christen-Palestijn

Munther Isaac, Palestijns christen en theoloog, hoopt dat lezers van zijn boek Aan de andere kant van de muur in de schoenen van christen-Palestijnen gaan staan.

Afbeelding

Marteling is niet middeleeuws maar modern mensenwerk

Martelkamers en martelwerktuigen. Het is niet alleen iets voor toeristisch aangeprezen, wat dubieuze musea in Amsterdam of Londen, het gebeurt hier en nu, door mensen die het als baan doen, en ondanks internationale wetgeving.

Afbeelding

Literair schaakspel in Argentinië

Wie Schaaknovelle van Stefan Zweig heeft gelezen, kent ook Mirko Czentowic, zijn fictieve schaakgrootmeester. Bekende literaire, maar ook historische personages, figureren in de nieuwste 'documentaireroman' van Ariel Magnus, die flaneert tussen de tragiek van de Joodse ballings..