Predikant Marijke Gehrels wilde een christelijk humoristisch boek schrijven: ‘Ik moest er zelf elke dag om lachen’

Interview
Marijke Gehrels, predikant in Tienhoven, schreef al voor de Donald Duck. Nu is er een roman over een dorpsdominee, geschreven met humor en zelfspot. ‘Ik moest er zelf elke dag om lachen. Dat is voor een dominee heel belangrijk. Je komt zo veel verdriet tegen in het pastoraat, je hebt een uitlaatklep nodig.’
Wim Houtman
dinsdag 18 mei 2021 om 15:02
Marijke Gehrels
Marijke Gehrels beeld Leonard Walpot

Een naam heeft hij niet in het boek. Hij heet gewoon ‘dominee’. Dat is hij, in een dorpskerk, waar hij bij het koffiedrinken na de dienst op zondag verwachtingsvol opkijkt, als een gemeentelid op hem afkomt: ‘Dominee, u zei iets in uw preek wat mij echt raakte, vandaag.’

‘Ja?’, zei hij uitnodigend. ‘Was het over meyattar in het Aramees, de taal van Jezus?’ Bijbels Aramees is de grote studieliefde van de dominee. Jezus zegt in het evangelie dat rijken geen kans maken het koninkrijk van God binnen te gaan. Dominee had zichzelf vergeleken met een detective, die in de tekst speurt. Zo had hij ontdekt dat Jezus hier het Aramese woord meyattar gebruikt, en dat betekent niet ‘rijk’, maar ‘iemand die meer heeft dan hij nodig heeft’, en dat niet m..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Romanrecensies Rozen in de nacht

In 1943 neemt de Amerikaanse Grace elf kinderen mee op een barre tocht door de Pyreneeën. De kinderen, onder wie broer Élias en zus Marguerite, zijn ontsnapt uit een nazikamp in Vichy-Frankrijk.

Afbeelding

Pleidooi voor een zelfbewuste democratie

Binnenkort is het een jaar geleden dat Rusland Oekraïne binnenviel. Al snel ging deze oorlog voor Nederland niet meer om 'Rusland tegen Oekraïne', maar om 'wij tegen zij': het democratische Europa, tegen het autocratische Rusland van Poetin.

Afbeelding

Niets zo onvoorspelbaar als geschiedenis

Geschiedenis is lenig en buigbaar. En zeker als er over feiten geen eensgezindheid bestaat, ligt de weg naar de meest bizarre interpretaties van het verleden open. Regimes en dictators maken er handig gebruik van. Maar het komt ook voor in democratieën. 'Niemand is immuun.'

Afbeelding

Drie levens verbonden door migratiecrisis

In Het gouden uur volgen we het verhaal door de ogen van drie verschillende personages. Deze personages zijn met elkaar verbonden, maar juist daarom ontzettend alleen.

Afbeelding

Sterke mannen houden vooral van elkaar

Ook in een democratie kan er ruimte ontstaan voor 'de sterke man'. Die kan zichzelf doordrukken of worden gewenst door het volk dat hij zegt te vertegenwoordigen. Maar zijn macht is niet onbeperkt en het 'tijdperk van' lijkt alweer voorbij.

Afbeelding

Over Bach en het verlangen naar verlossing

Deze vrijdag valt in een bijzondere week. Van 26 januari tot 1 februari is het de week van de poëzie. Deze keer met als thema 'vriendschap' en een geschenk onder de veelbelovende titel Er staat te gebeuren.