Wat economen en theologen van elkaar kunnen leren. ‘Jezus gooide de koopmannen niet uit de tempel omdat Hij tegen handel en kapitalisme was’

Interview
Het kapitalisme is een zegen en heeft de wereld ongelofelijk veel welvaart gebracht, maar het heeft ook vaak te weinig oog voor wat mensen echt gelukkig maakt. Econoom Lans Bovenberg en theoloog Paul van Geest pleiten daarom voor een herwaardering van waarden en relaties in de economie, waarbij theologen een belangrijke rol spelen.
Eduard Sloot Rick Moeliker
vrijdag 30 april 2021 om 03:01
Lans Bovenberg en Paul van Geest.
Lans Bovenberg en Paul van Geest. beeld Dick Vos

Kruis en munt, oftewel geloof en geld: het is voor veel christenen nog altijd een ongemakkelijke combinatie. Probeer je zo niet van twee walletjes te eten, God wat en de Mammon wat? Nee, zeggen econoom Lans Bovenberg en theoloog Paul van Geest. Aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam, waar ze beiden actief zijn, denken ze met studenten na over wat economen en theologen van elkaar kunnen leren. Samen schreven ze er een boek over, Kruis en munt.

Hoe werd door theologen in het verleden naar economie gekeken?

Van Geest: ‘Zolang het christendom bestaat, is er door theologen en kerkvaders nagedacht over thema’s waarbij wij nu aan economie denken. Hoe kijk je aan tegen handel, mag je rente heffen, wat is het nut en de waarde van arbeid? Maar dez..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Hoe het koloniale verleden doorwerkt in het heden

Nederlands kolonialisme had niet alleen gevolgen voor landen en volken ver weg, maar veranderde ook de Nederlandse samenleving. De bloei van een havenstad als Middelburg was onlosmakelijk met slavernij verbonden, terwijl iemand als Abel Tasman, uit het Groningse Lutjegast, bij..

Afbeelding

De vitale stem van Rushdie

In zijn nieuwe roman Victoriestad keert Salman Rushdie met een sprookjesachtig verhaal terug naar zijn geboorteland India. Rushdie had het manuscript net voltooid toen hij afgelopen zomer werd neergestoken en het zicht aan één oog verloor.

Afbeelding

Eleanor Catton is terug met een ecothriller

Eleanor Catton schreef met Het woud van Birnam een spannende ecothriller, waarin de paden van een miljardair en een activistisch tuinderscollectief kruisen.

Afbeelding

De debuutroman van een vluchtelingenkind. 'Ik ben een geprivilegieerde versie van mijn moeder'

Journalist Maral Noshad Sharifi was vier jaar toen ze Iran met haar moeder ontvluchtte. In haar debuutroman Citroeninkt onderzoekt ze wat een vluchtervaring doet met een kind.

Afbeelding

Een geur van vuilnis en uitwerpselen maakte de kathedraal van Antwerpen letterlijk adembenemend

Prostituees rondom de kerk, lijklucht in de kerk, honden op het altaar: de kathedraal van Antwerpen deed denken aan de tempel die door Jezus gereinigd werd. ‘Slijk, vuilnis, bedorven water, geronnen bloed en uitwerpselen.’

Afbeelding

Keizer zonder kleren. De ambities van de Hohenzollerns waren torenhoog, maar hielpen ze Hitler in het zadel?

Tien jaar is hij nu, de achterachterachterkleinzoon van de laatste Duitse keizer Wilhelm II. Zijn Hohenzollern-dynastie hield tot 9 maart vast aan enorme claims. Historicus Stephan Malinowski werd ongewild partij.