De sluiting van kerken staat symbool voor het individualisme dat om zich heen grijpt

Interview
Anton Stolwijk dompelde zichzelf onder in een parochie die weet dat zij binnenkort de deuren moet sluiten. ‘Voordat ik begon met dit boek wist ik zeker dat ik niet gelovig was. Nu ik ermee klaar ben, weet ik niet meer wat ‘gelovig zijn’ is.’
Rien Fraanje • publicist
donderdag 22 april 2021 om 11:40
Anton Stolwijk schreef een boek over zijn band met de Rooms-Katholieke Kerk. 'Het katholicisme is een ingewikkeld bouwwerk.'
Anton Stolwijk schreef een boek over zijn band met de Rooms-Katholieke Kerk. 'Het katholicisme is een ingewikkeld bouwwerk.' beeld Hielco Kuipers

Al jaren liep schrijver en journalist Anton Stolwijk rond met het idee om een boek te schrijven over kerksluiting. Maar er kwam steeds wat tussen. Eerst kon zijn vrouw voor haar promotieonderzoek naar Atjeh. Stolwijk ging met haar mee en dat leverde een goed ontvangen historie van de Atjeh-oorlog op, een van de bloedigste oorlogen uit het koloniale verleden van Nederland. Niet lang na terugkomst in Nederland vertrok het inmiddels prille gezin naar de VS omdat zij een aanstelling kon krijgen aan de gerenommeerde Harvard Universiteit. In Boston was hij huisvader en duwde hij vele dagen tijdens lange wandelingen de kinderwagen voor zich uit en tekende voor een volgend boek de nauwe blik op de wereld van een culturele elite op.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Hoe het koloniale verleden doorwerkt in het heden

Nederlands kolonialisme had niet alleen gevolgen voor landen en volken ver weg, maar veranderde ook de Nederlandse samenleving. De bloei van een havenstad als Middelburg was onlosmakelijk met slavernij verbonden, terwijl iemand als Abel Tasman, uit het Groningse Lutjegast, bij..

Afbeelding

De vitale stem van Rushdie

In zijn nieuwe roman Victoriestad keert Salman Rushdie met een sprookjesachtig verhaal terug naar zijn geboorteland India. Rushdie had het manuscript net voltooid toen hij afgelopen zomer werd neergestoken en het zicht aan één oog verloor.

Afbeelding

Eleanor Catton is terug met een ecothriller

Eleanor Catton schreef met Het woud van Birnam een spannende ecothriller, waarin de paden van een miljardair en een activistisch tuinderscollectief kruisen.

Afbeelding

De debuutroman van een vluchtelingenkind. 'Ik ben een geprivilegieerde versie van mijn moeder'

Journalist Maral Noshad Sharifi was vier jaar toen ze Iran met haar moeder ontvluchtte. In haar debuutroman Citroeninkt onderzoekt ze wat een vluchtervaring doet met een kind.

Afbeelding

Een geur van vuilnis en uitwerpselen maakte de kathedraal van Antwerpen letterlijk adembenemend

Prostituees rondom de kerk, lijklucht in de kerk, honden op het altaar: de kathedraal van Antwerpen deed denken aan de tempel die door Jezus gereinigd werd. ‘Slijk, vuilnis, bedorven water, geronnen bloed en uitwerpselen.’

Afbeelding

Keizer zonder kleren. De ambities van de Hohenzollerns waren torenhoog, maar hielpen ze Hitler in het zadel?

Tien jaar is hij nu, de achterachterachterkleinzoon van de laatste Duitse keizer Wilhelm II. Zijn Hohenzollern-dynastie hield tot 9 maart vast aan enorme claims. Historicus Stephan Malinowski werd ongewild partij.