De sluiting van kerken staat symbool voor het individualisme dat om zich heen grijpt

Interview
Anton Stolwijk dompelde zichzelf onder in een parochie die weet dat zij binnenkort de deuren moet sluiten. ‘Voordat ik begon met dit boek wist ik zeker dat ik niet gelovig was. Nu ik ermee klaar ben, weet ik niet meer wat ‘gelovig zijn’ is.’
Rien Fraanje • publicist
donderdag 22 april 2021 om 11:40
Anton Stolwijk schreef een boek over zijn band met de Rooms-Katholieke Kerk. 'Het katholicisme is een ingewikkeld bouwwerk.'
Anton Stolwijk schreef een boek over zijn band met de Rooms-Katholieke Kerk. 'Het katholicisme is een ingewikkeld bouwwerk.' beeld Hielco Kuipers

Al jaren liep schrijver en journalist Anton Stolwijk rond met het idee om een boek te schrijven over kerksluiting. Maar er kwam steeds wat tussen. Eerst kon zijn vrouw voor haar promotieonderzoek naar Atjeh. Stolwijk ging met haar mee en dat leverde een goed ontvangen historie van de Atjeh-oorlog op, een van de bloedigste oorlogen uit het koloniale verleden van Nederland. Niet lang na terugkomst in Nederland vertrok het inmiddels prille gezin naar de VS omdat zij een aanstelling kon krijgen aan de gerenommeerde Harvard Universiteit. In Boston was hij huisvader en duwde hij vele dagen tijdens lange wandelingen de kinderwagen voor zich uit en tekende voor een volgend boek de nauwe blik op de wereld van een culturele elite op.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Een van de bekendste feiten uit de vaderlandse geschiedenis klopt niet, zegt deze historicus

Generaties onderwijzers vertelden over het ‘bloedbad van Zutphen’ in 1572, vaak zo indringend, dat hun leerlingen het nooit meer vergaten. Het historische beeld van het bloedbad lijkt uit steen gehouwen.

Afbeelding

Thrillerschrijvers Faber en Pedersen: ‘Spannende boeken moeten meer bieden dan alleen misdaad’

De spannende boeken van het Deense echtpaar Faber en Pedersen draaien niet alleen om moord en doodslag, ook de privélevens van hun personages spelen een rol. Ze schrijven over hun motieven.

Afbeelding

Fwd: romanrecensies Het hoedenatelier

In 1830 runt de twintigjarige, vaderloze Elise Rosen samen met moeder Charlotte en oma Anna een hoedenatelier in Kassel, Westfalen. Op een goede dag maakt ze kennis met de adellijke Sybilla von Schönhoff en er ontwikkelt zich een fijne vriendschap tussen de jonge vrouwen, ondan..

Afbeelding

Fwd: romanrecensies Bidden tussen het onkruid

De slachtingen tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog komen dichtbij in Bidden tussen het onkruid, de nieuwe roman van Tara Johnson. In april 1861 ontvlucht Cassandra Kendrick het dorp Howell in Michigan (VS) en daarmee haar gewelddadige vader.

Afbeelding

De Nederlandse geschiedenis bestaat bij de gratie van het buitenland. Dat bewijst dit boek

Het besef is doorgedrongen dat de Nederlandse geschiedenis nauw verweven is met gebeurtenissen en ontwikkelingen in het buitenland. Hoe kan het anders met een land dat in de delta van de grote Europese rivieren ligt?

Afbeelding

De (mis)vormende jaren van Donald Trump

Boeken over het fenomeen Trump zijn er in overvloed, maar dit is een bijzonder exemplaar. Het accent ligt op de jonge Donald en de auteur is de Witte Huis-specialist van The New York Times.