Filosofie met of zonder God? Daarover schrijft Gert-Jan van der Heiden

Recensie
Gert-Jan van der Heiden schreef een nieuw filosofisch handboek over metafysica.
Taede A. Smedes
donderdag 22 april 2021 om 09:07
In de metafysica draait het niet zozeer om de werkelijkheid zoals wij die waarnemen, maar om de aard en (ultieme) oorzaak van wat is.
In de metafysica draait het niet zozeer om de werkelijkheid zoals wij die waarnemen, maar om de aard en (ultieme) oorzaak van wat is. beeld epa

Metafysica is een tak van de filosofie die zich bezighoudt met de vraag naar de aard van onze werkelijkheid. Onze werkelijkheid bestaat uit van alles en nog wat. Sinds Aristoteles wordt metafysica dan ook beschouwd als de wetenschap van de ‘zijnden’, van alle dingen die bestaan en als zodanig delen in het ‘zijn’. Metafysica wil de aard van het zijn en de zijnden doordenken en vraagt naar oorzaken en beginselen van alles.

Centraal in de metafysica staat het ‘beginsel van voldoende of toereikende grond’, oftewel het principe dat er voor alles wat bestaat een voldoende grond is waarom het is en waardoor het gekend kan worden. Dit beginsel stelt dat het zinvol is om te vragen naar gronden en redenen voor alles wat bestaat.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Hoe het koloniale verleden doorwerkt in het heden

Nederlands kolonialisme had niet alleen gevolgen voor landen en volken ver weg, maar veranderde ook de Nederlandse samenleving. De bloei van een havenstad als Middelburg was onlosmakelijk met slavernij verbonden, terwijl iemand als Abel Tasman, uit het Groningse Lutjegast, bij..

Afbeelding

De vitale stem van Rushdie

In zijn nieuwe roman Victoriestad keert Salman Rushdie met een sprookjesachtig verhaal terug naar zijn geboorteland India. Rushdie had het manuscript net voltooid toen hij afgelopen zomer werd neergestoken en het zicht aan één oog verloor.

Afbeelding

Eleanor Catton is terug met een ecothriller

Eleanor Catton schreef met Het woud van Birnam een spannende ecothriller, waarin de paden van een miljardair en een activistisch tuinderscollectief kruisen.

Afbeelding

De debuutroman van een vluchtelingenkind. 'Ik ben een geprivilegieerde versie van mijn moeder'

Journalist Maral Noshad Sharifi was vier jaar toen ze Iran met haar moeder ontvluchtte. In haar debuutroman Citroeninkt onderzoekt ze wat een vluchtervaring doet met een kind.

Afbeelding

Een geur van vuilnis en uitwerpselen maakte de kathedraal van Antwerpen letterlijk adembenemend

Prostituees rondom de kerk, lijklucht in de kerk, honden op het altaar: de kathedraal van Antwerpen deed denken aan de tempel die door Jezus gereinigd werd. ‘Slijk, vuilnis, bedorven water, geronnen bloed en uitwerpselen.’

Afbeelding

Keizer zonder kleren. De ambities van de Hohenzollerns waren torenhoog, maar hielpen ze Hitler in het zadel?

Tien jaar is hij nu, de achterachterachterkleinzoon van de laatste Duitse keizer Wilhelm II. Zijn Hohenzollern-dynastie hield tot 9 maart vast aan enorme claims. Historicus Stephan Malinowski werd ongewild partij.