Een onkreukbare premier: Willem Drees werd bezield door een nimmer dovend ideaal

Recensie
Voor zijn Drees-biografie maakte Jelle Gaemers gebruik van een uiterst geheime bron, de ‘zuurkastnotulen’.
Willem Bouwman
vrijdag 16 april 2021 om 03:04
Minister-president Willem Drees op bezoek in Amerika, 15 januari 1952.
Minister-president Willem Drees op bezoek in Amerika, 15 januari 1952. beeld anp

Het is nauwelijks mogelijk de nieuwste biografie van Willem Drees te lezen zonder actieve herinneringen te krijgen aan wat er de laatste weken in Den Haag is gebeurd.

Drees (1886-1988) was een integer man met een onfeilbaar geheugen en een brandend ideaal, het socialisme, dat hij met veel realiteitszin probeerde te verwezenlijken. Hij had een hekel aan modes, de politieke mode niet het minst. Deze eigenschappen komen samen in de ondertitel van de nieuwste biografie: Willem Drees. Daadkracht en idealisme van Jelle Gaemers.

Willem Drees was van 1948 tot 1958 minister-president. Voor de oorlog was hij wethouder in Den Haag (1919-1933) en lid van de Tweede Kamer (1933-1940) namens de Sociaal-Democratische Arbeiderspartij (SDAP), die in 1946 op..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Moet een schrijver over alles kunnen schrijven? 'De literaire vrijheid staat onder druk'

Pim Lammers trekt zich terug als schrijver van Kinderboekenweekgedicht nadat hij doodsbedreigingen kreeg vanwege een verhaal over seksueel misbruik. Betekent dit dat je daarom maar beter niet over misbruik kunt schrijven?

Afbeelding

Gekmakende spanning en hemeltergende feesten

Dertien jaar heeft Bret Easton Ellis zijn lezers laten wachten op een nieuwe roman. In Scherven keert de Amerikaanse schrijver, net als in zijn debuut Less Than Zero, terug naar zijn highschool in Los Angeles.

Afbeelding

Nederland is klaar voor een nieuwe taal, gelooft Mounir Samuel

Taal is niet neutraal, maar een spiegel van de samenleving. Schrijver Mounir Samuel denkt dat Nederland klaar is voor een grondige herziening van de Nederlandse taal. ‘Dit boek gaat een sociale revolutie ontketenen'

Afbeelding

De Slag om Stalingrad geldt als een keerpunt in de Tweede Wereldoorlog

Toen het Duitse leger na maanden de strijd om Stalingrad opgaf, op 2 februari 1943, stond vrijwel niets meer overeind. Behalve één gebouw: Pavlovs huis. Maar dat bleek een legende, concludeert de Britse historicus Iain MacGregor in zijn nieuwe boek.

Afbeelding

Na de watersnoodramp zag de koningin het 'beginpunt van de verbroedering der mensheid'

Misschien betaalden de slachtoffers van de watersnoodramp van 1953 met hun levens voor een snellere eenwording van Europa. Dacht een Deense hulpverlener.

Afbeelding

Romanrecensies Rozen in de nacht

In 1943 neemt de Amerikaanse Grace elf kinderen mee op een barre tocht door de Pyreneeën. De kinderen, onder wie broer Élias en zus Marguerite, zijn ontsnapt uit een nazikamp in Vichy-Frankrijk.