Vijf jaar na de bommen in Brussel

Recensie
Je suis / Ik ben Brussel-Bruxelles. De spandoeken tijdens de stille tochten waren tweetalig; precies vijf jaar geleden werd de Belgische hoofdstad in rouw gedompeld. Emoties van toen en gevoelens van nu zijn nu geboekstaafd.
Herman Veenhof
dinsdag 23 maart 2021 om 16:08
Afbeelding
beeld

Bij twee enorme aanslagen op 22 maart 2016, op de luchthaven Zaventem en in het metrostation Maalbeek, vielen 35 doden en raakten ruim driehonderd mensen gewond. België ging naar alarmfase vier, de hoogste stand van antiterreur. Het was te zien en te merken; de verslaggever van het Nederlands Dagblad keek vanuit een hotelkamertje uit over de verlaten Grote Markt; alleen zwaarbewapende commando-eenheden patrouilleerden door het centrum van Brussel. Digitaal werken kon pas op twee kilometer afstand, vanwege een gesloten elektronische ijzeren ring.

De sfeer van toen, het leed, de beklemming en de verwarring, niemand is het vergeten (voor België leverde het iedereen een ‘Waar was u toen…’- moment op, schrijft Caroline Pauwels, rector van de V..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Nadenken over ernstige gevolgen van klimaatverandering, dat voelt als filosoferen op het dek van de Titanic

Filosoof Wouter Kusters beleefde zelf zijn moment van klimaatpaniek. Hij roept de lezer op het probleem niet weg te wuiven of te ontkennen, maar rustig te overdenken en daarna in actie te komen.

Afbeelding

Alles moet groter, sneller, efficiënter, maar we weten niet waarom. Frank Mulder doet er niet aan mee

Frank Mulder moedigt christenen aan niet mee te gaan in westers 'vooruitgangsdenken' dat mensen vermorzelt en de planeet uitput. Hij vertaalde een oud Frans boek dat hem inspireerde. 'Vrijheid begint met nee zeggen.'

Afbeelding

'Alkibiades' is de nieuwe roman van Ilja Leonard Pfeijffer: een grootse tragedie

Een tragische held, de decadentie van de oude Grieken, de filosofie van Sokrates en een commentaar op de huidige democratie. Ilja Leonard Pfeijffer brengt het allemaal samen in een uitzonderlijke roman: Alkibiades.

Afbeelding

Een wonder in Bretagne

'De Bretons gaan niet tegen de natuur in. Ze gehoorzamen haar. Ze hebben nog gevoel voor het heilige.' Zuster van Liefde Anne, een non uit Parijs, wordt naar Roscoff in Bretagne gestuurd met de voorspelling dat daar een verschijning van Maria ophanden is.

Afbeelding

Gabrielle Zevin brengt gamewereld tot leven

Met dit opvallende boek (met opvallende titel), over twee vrienden die beroemd worden door hun computerspellen, scoort Gabrielle Zevin ook bij lezers die niet thuis zijn in de gamewereld. De rode draad is namelijk de bijzondere vriendschap tussen Sam en Sadie.

Afbeelding

Het fatsoeneren van een mens

Lennard Vink en Violetta Wasserman hebben een liefdesrelatie. Lennard heeft het in 1998 zes keer uitgemaakt en toch raakte het steeds opnieuw 'aan'. Het lijkt een triviale geschiedenis met veel domme ruzies.