Virginie Maris: ‘We moeten nu nederig zijn en niet alle natuur willen beheersen’

Interview
Filosoof Virginie Maris pleit voor een herwaardering van de natuur als ‘radicaal anders’. Als we de wilde natuur willen beschermen, dan moeten we bereid zijn haar los te laten uit onze greep en onszelf begrenzen.
Maurice Hoogendoorn
dinsdag 9 maart 2021 om 15:09
Virginie Maris
Virginie Maris beeld Lionel Roux

We leven in het Antropoceen, klinkt het steeds vaker. Het tijdperk van de mens. We tellen nog maar net mee - de aarde bestaat 4,6 miljard jaar terwijl homo sapiens pas 250.000 jaar geleden opdook - maar het klimaat ondervindt nu al zoveel gevolgen van menselijke activiteit, dat de term Antropoceen toch op zijn plaats lijkt.

De Franse omgevingsfilosoof Virginie Maris erkent dat de invloed van de mens op onze planeet verstrekkend is, maar ze kreeg de afgelopen jaren toch steeds meer moeite met de opmars van de term Antropoceen. ‘De mens staat in het centrum in dit discours. De planeet zou volledig onder onze controle zijn. Nu zou het alleen nog zaak zijn onze invloed ten goede te gebruiken, in plaats van ten kwade.’ Dit narratief getuigt va..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Wie bepaalt wat 'normaal' is?

'Normaliteit' deed dankzij de uitvinding van de statistiek tweehonderd jaar geleden haar intrede in de Europese en Angelsaksische geneeskunde, fysiologie, psychologie, sociologie en criminologie. Dit had kwalijke effecten, stelt Sarah Chaney (1978).

Afbeelding

De strijd om de ruimte wordt maar geen echt gevecht

We kunnen niet zonder ruimtelijke ordening, een visie die op het niveau van de landelijke overheid wordt ontwikkeld. Dat maakt Jozef Keulartz heel duidelijk. Maar hij had wel scherper positie mogen kiezen.

Afbeelding

Ideaal vakantieboek over een mysterieuze munt

Richard Osinga schreef een toegankelijk en spannend verhaal dat tegelijk de grote vragen niet schuwt. Over drie mensen die worden verbonden door een mysterieuze munt in Congo.

Afbeelding

Staan in de schoenen van de christen-Palestijn

Munther Isaac, Palestijns christen en theoloog, hoopt dat lezers van zijn boek Aan de andere kant van de muur in de schoenen van christen-Palestijnen gaan staan.

Afbeelding

Marteling is niet middeleeuws maar modern mensenwerk

Martelkamers en martelwerktuigen. Het is niet alleen iets voor toeristisch aangeprezen, wat dubieuze musea in Amsterdam of Londen, het gebeurt hier en nu, door mensen die het als baan doen, en ondanks internationale wetgeving.

Afbeelding

Literair schaakspel in Argentinië

Wie Schaaknovelle van Stefan Zweig heeft gelezen, kent ook Mirko Czentowic, zijn fictieve schaakgrootmeester. Bekende literaire, maar ook historische personages, figureren in de nieuwste 'documentaireroman' van Ariel Magnus, die flaneert tussen de tragiek van de Joodse ballings..