Virginie Maris: ‘We moeten nu nederig zijn en niet alle natuur willen beheersen’

Interview
Filosoof Virginie Maris pleit voor een herwaardering van de natuur als ‘radicaal anders’. Als we de wilde natuur willen beschermen, dan moeten we bereid zijn haar los te laten uit onze greep en onszelf begrenzen.
Maurice Hoogendoorn
dinsdag 9 maart 2021 om 15:09
Virginie Maris
Virginie Maris beeld Lionel Roux

We leven in het Antropoceen, klinkt het steeds vaker. Het tijdperk van de mens. We tellen nog maar net mee - de aarde bestaat 4,6 miljard jaar terwijl homo sapiens pas 250.000 jaar geleden opdook - maar het klimaat ondervindt nu al zoveel gevolgen van menselijke activiteit, dat de term Antropoceen toch op zijn plaats lijkt.

De Franse omgevingsfilosoof Virginie Maris erkent dat de invloed van de mens op onze planeet verstrekkend is, maar ze kreeg de afgelopen jaren toch steeds meer moeite met de opmars van de term Antropoceen. ‘De mens staat in het centrum in dit discours. De planeet zou volledig onder onze controle zijn. Nu zou het alleen nog zaak zijn onze invloed ten goede te gebruiken, in plaats van ten kwade.’ Dit narratief getuigt va..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Nederland is klaar voor een nieuwe taal, gelooft Mounir Samuel

Taal is niet neutraal, maar een spiegel van de samenleving. Schrijver Mounir Samuel denkt dat Nederland klaar is voor een grondige herziening van de Nederlandse taal. ‘Dit boek gaat een sociale revolutie ontketenen'

Afbeelding

De Slag om Stalingrad geldt als een keerpunt in de Tweede Wereldoorlog

Toen het Duitse leger na maanden de strijd om Stalingrad opgaf, op 2 februari 1943, stond vrijwel niets meer overeind. Behalve één gebouw: Pavlovs huis. Maar dat bleek een legende, concludeert de Britse historicus Iain MacGregor in zijn nieuwe boek.

Afbeelding

Na de watersnoodramp zag de koningin het 'beginpunt van de verbroedering der mensheid'

Misschien betaalden de slachtoffers van de watersnoodramp van 1953 met hun levens voor een snellere eenwording van Europa. Dacht een Deense hulpverlener.

Afbeelding

Romanrecensies Rozen in de nacht

In 1943 neemt de Amerikaanse Grace elf kinderen mee op een barre tocht door de Pyreneeën. De kinderen, onder wie broer Élias en zus Marguerite, zijn ontsnapt uit een nazikamp in Vichy-Frankrijk.

Afbeelding

Pleidooi voor een zelfbewuste democratie

Binnenkort is het een jaar geleden dat Rusland Oekraïne binnenviel. Al snel ging deze oorlog voor Nederland niet meer om 'Rusland tegen Oekraïne', maar om 'wij tegen zij': het democratische Europa, tegen het autocratische Rusland van Poetin.

Afbeelding

Niets zo onvoorspelbaar als geschiedenis

Geschiedenis is lenig en buigbaar. En zeker als er over feiten geen eensgezindheid bestaat, ligt de weg naar de meest bizarre interpretaties van het verleden open. Regimes en dictators maken er handig gebruik van. Maar het komt ook voor in democratieën. 'Niemand is immuun.'