Vechten tegen de fascisten van generaal Franco

Recensie
Nederlanders die deelnamen aan de Spaanse Burgeroorlog (1936-1939) speelden een belangrijke rol in het verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog.
Willem Bouwman
donderdag 21 januari 2021 om 20:00
Na de overwinning van generaal Franco in de Spaanse Burgeroorlog vluchtten soldaten van het Volksfront in februari 1939 naar Frankrijk.
Na de overwinning van generaal Franco in de Spaanse Burgeroorlog vluchtten soldaten van het Volksfront in februari 1939 naar Frankrijk. beeld anp

Arie Favier was veertien jaar oud toen hij in 1929 of 1930 door zijn vader het huis werd uitgezet wegens voortdurende meningsverschillen over de politiek. Vader Favier was christelijk-gereformeerd; hij zal op de ARP of de SGP hebben gestemd. De sympathieën van zoon Arie, een gymnasiast, lagen bij links. In de jaren dertig reisde hij naar Duitsland om socialisten en communisten die door Hitler werden vervolgd, te helpen bij hun vlucht naar Nederland. Arie wees hun de plekken waar ze ongemerkt de grens konden oversteken of begeleidde hen in de trein.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Romanrecensies Rozen in de nacht

In 1943 neemt de Amerikaanse Grace elf kinderen mee op een barre tocht door de Pyreneeën. De kinderen, onder wie broer Élias en zus Marguerite, zijn ontsnapt uit een nazikamp in Vichy-Frankrijk.

Afbeelding

Pleidooi voor een zelfbewuste democratie

Binnenkort is het een jaar geleden dat Rusland Oekraïne binnenviel. Al snel ging deze oorlog voor Nederland niet meer om 'Rusland tegen Oekraïne', maar om 'wij tegen zij': het democratische Europa, tegen het autocratische Rusland van Poetin.

Afbeelding

Niets zo onvoorspelbaar als geschiedenis

Geschiedenis is lenig en buigbaar. En zeker als er over feiten geen eensgezindheid bestaat, ligt de weg naar de meest bizarre interpretaties van het verleden open. Regimes en dictators maken er handig gebruik van. Maar het komt ook voor in democratieën. 'Niemand is immuun.'

Afbeelding

Drie levens verbonden door migratiecrisis

In Het gouden uur volgen we het verhaal door de ogen van drie verschillende personages. Deze personages zijn met elkaar verbonden, maar juist daarom ontzettend alleen.

Afbeelding

Sterke mannen houden vooral van elkaar

Ook in een democratie kan er ruimte ontstaan voor 'de sterke man'. Die kan zichzelf doordrukken of worden gewenst door het volk dat hij zegt te vertegenwoordigen. Maar zijn macht is niet onbeperkt en het 'tijdperk van' lijkt alweer voorbij.

Afbeelding

Over Bach en het verlangen naar verlossing

Deze vrijdag valt in een bijzondere week. Van 26 januari tot 1 februari is het de week van de poëzie. Deze keer met als thema 'vriendschap' en een geschenk onder de veelbelovende titel Er staat te gebeuren.