Vechten tegen de fascisten van generaal Franco

Recensie
Nederlanders die deelnamen aan de Spaanse Burgeroorlog (1936-1939) speelden een belangrijke rol in het verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog.
Willem Bouwman
donderdag 21 januari 2021 om 20:00
Na de overwinning van generaal Franco in de Spaanse Burgeroorlog vluchtten soldaten van het Volksfront in februari 1939 naar Frankrijk.
Na de overwinning van generaal Franco in de Spaanse Burgeroorlog vluchtten soldaten van het Volksfront in februari 1939 naar Frankrijk. beeld anp

Arie Favier was veertien jaar oud toen hij in 1929 of 1930 door zijn vader het huis werd uitgezet wegens voortdurende meningsverschillen over de politiek. Vader Favier was christelijk-gereformeerd; hij zal op de ARP of de SGP hebben gestemd. De sympathieën van zoon Arie, een gymnasiast, lagen bij links. In de jaren dertig reisde hij naar Duitsland om socialisten en communisten die door Hitler werden vervolgd, te helpen bij hun vlucht naar Nederland. Arie wees hun de plekken waar ze ongemerkt de grens konden oversteken of begeleidde hen in de trein.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.