Wielrenners blijven niet makkelijk in hun kot

Recensie
Het is een Vlaams boek, dus gaat het over ‘op uw kot blijven’ en wielrenners die omdat ze niet mogen koersen ‘op hun honger’ leven. Foto’s en schrijfstijl stillen die.
Herman Veenhof
woensdag 20 januari 2021 om 16:00
Afbeelding
beeld

2020 was natuurlijk in alle opzichten een bijzonder jaar, maar zelfs binnen de sport vormde de wielrennerij een uitzondering. Waar het schaatsen doorging omdat de wedstrijden plaatsvonden voordat corona in maart om zich heen greep en een eerste golf en lockdown veroorzaakte, werden voetbalcompetities afgelast en werd de stand van zaken als kampioenswaardig beschouwd.

Maar het fietsen? Dat fluctueerde met de coronamaatregelen. Wedstrijden in het voorjaar werden eerst afgelast, of beter gezegd, naar het najaar verschoven. In het boek blijkt welke enorme logistieke consequenties dat met zich bracht: hoge rivierstanden, steile pontonbruggen, vroege duisternis en wellicht winterweer tijdens de Ronde van Spanje, die zich tot in november uitstre..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

De auteur geeft het ronduit toe; hij werd geïnspireerd door Bill Bryson, die in boeken als Een heel kleine geschiedenis van bijna alles geschiedenis, reisverhalen, anekdotes en grappige plaatsen of feiten mengde tot prettig ironisch lezende wederwaardigheden.

Afbeelding

Marías’ laatste roman flonkert niet

Wat is de morele verhouding tussen terroristen en hun bestrijders? Is het gerechtvaardigd om iemand vele jaren na een misdaad nog te straffen? In Tomas Nevinson, het laatste werk van de onlangs overleden Javier Marías, worden deze vragen behandeld.

Afbeelding

Opgelegde stilte, ontembare passie

In zijn nieuwe roman schetst Arthur Japin een levenslustige vrouw die ernaar verlangt zich te bevrijden van het keurslijf van de dwingende burgermoraal.

Afbeelding

‘De geboren opportunist Orbán gebruikt de gelaagdheid van Hongarije’

Slechts een klein deel van zijn boek Boedapest gaat over Orbán, zegt Victor Sebestyen. De ondertitel is belangrijker: Tussen Oost en West. Tweeduizend jaar complexe geschiedenis en geografie omvatten ‘wel iets meer dan een behendig politicus’.

Afbeelding

De koppen in het zand

Als poëzie een creatieve reflectie op de werkelijkheid is dan ziet het er in de debuutbundel van Jan-Paul Rosenberg niet hoopvol voor ons uit.

Afbeelding

Joop den Uyl en Dries van Agt zijn legendarisch. Dit boek onthult de feiten achter de legende

In Grote idealen, smalle marges komen alle grote thema’s van de politiek in de jaren zeventig voorbij. De jaren zeventig, de jaren van Joop den Uyl, Dries van Agt en Hans Wiegel, waren vaak net iets anders dan de herinnering wil.