Een belangrijk boek in de intensivering van de samenwerking tussen zorg en kerk

Recensie
Je komt ze als pastor of pastoraal werker regelmatig tegen: mensen die op de een of andere manier in de GGZ-hulpverlening betrokken zijn. Maar hoe moet je met hen omgaan?
Hans Schaeffer
vrijdag 8 januari 2021 om 03:04
Dit boek helpt elke vrijwilliger en pastor de kwetsbare mens te leren kennen en op te zoeken, zodat de kerk een veilige plek kan zijn voor iedereen.
Dit boek helpt elke vrijwilliger en pastor de kwetsbare mens te leren kennen en op te zoeken, zodat de kerk een veilige plek kan zijn voor iedereen. beeld afp / Yehuda Raizner

Hanneke Schaap-Jonker (godsdienstpsycholoog en theoloog) zet in dit boek haar kennis en kunde in om pastores op weg te helpen in zulke verwarrende, lastige of vermoeiende situaties. Misschien wel het belangrijkste advies: probeer steeds de kwetsbare medemens te zien. Het is een uitstekend geschreven, handzaam en boeiend werkboek. Ze heeft een brede kring GGZ-werkers verzameld die elk bijdragen aan dit mooie resultaat. Dit boek is belangrijk in de intensivering van de samenwerking tussen zorg en kerk. Dat is belangrijk, want aan die samenwerking hebben kerk en samenleving dringend behoefte.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Pleidooi voor een zelfbewuste democratie

Binnenkort is het een jaar geleden dat Rusland Oekraïne binnenviel. Al snel ging deze oorlog voor Nederland niet meer om 'Rusland tegen Oekraïne', maar om 'wij tegen zij': het democratische Europa, tegen het autocratische Rusland van Poetin.

Afbeelding

Niets zo onvoorspelbaar als geschiedenis

Geschiedenis is lenig en buigbaar. En zeker als er over feiten geen eensgezindheid bestaat, ligt de weg naar de meest bizarre interpretaties van het verleden open. Regimes en dictators maken er handig gebruik van. Maar het komt ook voor in democratieën. 'Niemand is immuun.'

Afbeelding

Drie levens verbonden door migratiecrisis

In Het gouden uur volgen we het verhaal door de ogen van drie verschillende personages. Deze personages zijn met elkaar verbonden, maar juist daarom ontzettend alleen.

Afbeelding

Sterke mannen houden vooral van elkaar

Ook in een democratie kan er ruimte ontstaan voor 'de sterke man'. Die kan zichzelf doordrukken of worden gewenst door het volk dat hij zegt te vertegenwoordigen. Maar zijn macht is niet onbeperkt en het 'tijdperk van' lijkt alweer voorbij.

Afbeelding

Over Bach en het verlangen naar verlossing

Deze vrijdag valt in een bijzondere week. Van 26 januari tot 1 februari is het de week van de poëzie. Deze keer met als thema 'vriendschap' en een geschenk onder de veelbelovende titel Er staat te gebeuren.

Afbeelding

Een landkaart van het verdwijnen. Terug naar Srebrenica

Emit Suljagic is directeur van het Srebrenica Memorial Center bij de plaats waar hij ook woonde tijdens de oorlog in ex-Joegoslavië. Hij schreef in 2006 Briefkaarten uit het graf, een eerste ooggetuigenverslag, een getuigenis en herdenking van al zijn omgekomen familielede..