Een belangrijk boek in de intensivering van de samenwerking tussen zorg en kerk

Recensie
Je komt ze als pastor of pastoraal werker regelmatig tegen: mensen die op de een of andere manier in de GGZ-hulpverlening betrokken zijn. Maar hoe moet je met hen omgaan?
Hans Schaeffer
vrijdag 8 januari 2021 om 03:04
Dit boek helpt elke vrijwilliger en pastor de kwetsbare mens te leren kennen en op te zoeken, zodat de kerk een veilige plek kan zijn voor iedereen.
Dit boek helpt elke vrijwilliger en pastor de kwetsbare mens te leren kennen en op te zoeken, zodat de kerk een veilige plek kan zijn voor iedereen. beeld afp / Yehuda Raizner

Hanneke Schaap-Jonker (godsdienstpsycholoog en theoloog) zet in dit boek haar kennis en kunde in om pastores op weg te helpen in zulke verwarrende, lastige of vermoeiende situaties. Misschien wel het belangrijkste advies: probeer steeds de kwetsbare medemens te zien. Het is een uitstekend geschreven, handzaam en boeiend werkboek. Ze heeft een brede kring GGZ-werkers verzameld die elk bijdragen aan dit mooie resultaat. Dit boek is belangrijk in de intensivering van de samenwerking tussen zorg en kerk. Dat is belangrijk, want aan die samenwerking hebben kerk en samenleving dringend behoefte.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Wie bepaalt wat 'normaal' is?

'Normaliteit' deed dankzij de uitvinding van de statistiek tweehonderd jaar geleden haar intrede in de Europese en Angelsaksische geneeskunde, fysiologie, psychologie, sociologie en criminologie. Dit had kwalijke effecten, stelt Sarah Chaney (1978).

Afbeelding

De strijd om de ruimte wordt maar geen echt gevecht

We kunnen niet zonder ruimtelijke ordening, een visie die op het niveau van de landelijke overheid wordt ontwikkeld. Dat maakt Jozef Keulartz heel duidelijk. Maar hij had wel scherper positie mogen kiezen.

Afbeelding

Ideaal vakantieboek over een mysterieuze munt

Richard Osinga schreef een toegankelijk en spannend verhaal dat tegelijk de grote vragen niet schuwt. Over drie mensen die worden verbonden door een mysterieuze munt in Congo.

Afbeelding

Staan in de schoenen van de christen-Palestijn

Munther Isaac, Palestijns christen en theoloog, hoopt dat lezers van zijn boek Aan de andere kant van de muur in de schoenen van christen-Palestijnen gaan staan.

Afbeelding

Marteling is niet middeleeuws maar modern mensenwerk

Martelkamers en martelwerktuigen. Het is niet alleen iets voor toeristisch aangeprezen, wat dubieuze musea in Amsterdam of Londen, het gebeurt hier en nu, door mensen die het als baan doen, en ondanks internationale wetgeving.

Afbeelding

Literair schaakspel in Argentinië

Wie Schaaknovelle van Stefan Zweig heeft gelezen, kent ook Mirko Czentowic, zijn fictieve schaakgrootmeester. Bekende literaire, maar ook historische personages, figureren in de nieuwste 'documentaireroman' van Ariel Magnus, die flaneert tussen de tragiek van de Joodse ballings..