Nederland was doof en blind voor de Indonesische revolutie

Recensie
Nederland zag de Indonesische revolutie niet aankomen, omdat het zich koesterde in onwetendheid, blijkt uit Revolusi, het nieuwste boek van David Van Reybrouck.
Willem Bouwman
vrijdag 27 november 2020 om 03:30 aangepast 09:53
David Van Reybrouck
David Van Reybrouck beeld afp / Alain Jocard

Een van de vele schrikervaringen bij het lezen van Revolusi, het nieuwste boek van de Vlaamse archeoloog en historicus David Van Reybrouck, over de Indonesische onafhankelijkheidsstrijd, betreft dominee Jacobs uit Alphen. Jacobs was legerpredikant in Nederlands-Indië. Hij verleende geestelijke bijstand aan de Nederlandse militairen die tussen 1946 en 1949 een einde moesten maken aan de opstand van de ‘ploppers’, Indonesische nationalisten, tegen het koloniale gezag van de Nederlanders. Jacobs bad met de soldaten en hield meditaties. Eens mediteerde hij over het begrip vertrouwen, speciaal met het oog op de ‘ploppers’. Jacobs zei: ‘Een plopper is niet eerder te vertrouwen of hij moet eerst veertig centimeter onder de grond liggen..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Gekmakende spanning en hemeltergende feesten

Dertien jaar heeft Bret Easton Ellis zijn lezers laten wachten op een nieuwe roman. In Scherven keert de Amerikaanse schrijver, net als in zijn debuut Less Than Zero, terug naar zijn highschool in Los Angeles.

Afbeelding

Nederland is klaar voor een nieuwe taal, gelooft Mounir Samuel

Taal is niet neutraal, maar een spiegel van de samenleving. Schrijver Mounir Samuel denkt dat Nederland klaar is voor een grondige herziening van de Nederlandse taal. ‘Dit boek gaat een sociale revolutie ontketenen'

Afbeelding

De Slag om Stalingrad geldt als een keerpunt in de Tweede Wereldoorlog

Toen het Duitse leger na maanden de strijd om Stalingrad opgaf, op 2 februari 1943, stond vrijwel niets meer overeind. Behalve één gebouw: Pavlovs huis. Maar dat bleek een legende, concludeert de Britse historicus Iain MacGregor in zijn nieuwe boek.

Afbeelding

Na de watersnoodramp zag de koningin het 'beginpunt van de verbroedering der mensheid'

Misschien betaalden de slachtoffers van de watersnoodramp van 1953 met hun levens voor een snellere eenwording van Europa. Dacht een Deense hulpverlener.

Afbeelding

Romanrecensies Rozen in de nacht

In 1943 neemt de Amerikaanse Grace elf kinderen mee op een barre tocht door de Pyreneeën. De kinderen, onder wie broer Élias en zus Marguerite, zijn ontsnapt uit een nazikamp in Vichy-Frankrijk.

Afbeelding

Pleidooi voor een zelfbewuste democratie

Binnenkort is het een jaar geleden dat Rusland Oekraïne binnenviel. Al snel ging deze oorlog voor Nederland niet meer om 'Rusland tegen Oekraïne', maar om 'wij tegen zij': het democratische Europa, tegen het autocratische Rusland van Poetin.