18 en 19 november 2016, Dominicanenklooster Huissen

Symposium waarin geoefend wordt met Verbindend Vieren. Psalmen raken de mens door alle eeuwen heen, ooit opgeschreven en keer op keer herschreven en op muziek gezet in verschillende vormen en stijlen. Hoe raken deze psalmen ons? 

Meld je hier aan voor dit symposium.  Ben je abonnee of student? Vermeld dat dan in het veld 'Opmerkingen' en je ontvangt korting.

Psalm bijt mens
Psalmen zijn geliefd en verguisd, maar de kracht van de psalmen overtuigt en ontroert iedereen die ermee kennismaakt. De eeuwen door hebben ze hun vaste plek gehad in de erediensten. Toch zijn vandaag veel kerken en christenen er verlegen mee. Soms voelen ze echt als liederen van vroeger en blijkt het lastig de link te leggen naar vandaag. Komt dat misschien door een traditionele vorm? Andere christenen zingen geen psalmen meer in de kerk, en toch ontdekken ze de diepte van deze Bijbelse liedbundel. Zeker nu er – naast de berijmde psalmen op melodieën uit de zestiende eeuw – ook vele nieuwe vormen van psalmen beschikbaar zijn.

Een psalm vertolkt de diepe dalen en grote hoogten van mensen, in hun relatie met elkaar en met God. Met psalmen kun je bidden, klagen, lofprijzen, danken en radeloos of boos zijn. Een psalm kan helpen om– in de relatie met God – te verwoorden hoe je op dit moment voelt, zonder dat je je beter of anders hoeft voor te doen.
Hoe kunnen deze Psalmen een plaats krijgen in het verhaal van een dienst, in een veelkleurige kerk, binnen of buiten de kerkmuren?

Symposium
Op het symposium zullen we het vooral hebben over de lastige en tegendraadse teksten in de psalmen – de teksten die bijten, schuren maar ook bevrijden.
Theorie en praktijk worden met elkaar verbonden in vieringen, lezingen, workshops en ontmoeting. Er is ruimte voor creativiteit en experiment, zonder de kracht van eenvoud uit het oog te verliezen. De praktijk van de eigen kerk en gemeente komt volop aan de orde. Hoofdspreker is Matthew Jacoby, theoloog en voorman van de Australische muziekgroep Sons of Korah.  Lees hier het interview met hem dat 1 oktober in het Nederlands Dagblad heeft gestaan. Verdere medewerking van o.a. Roel Bosch, Marten Kamminga, Henk Jongerius, Sergej Visser, Henk Pietersma, Erik Asscher, Wouter Nieuwenhuizen, Kees van Setten en Frank den Bakker. 
Het symposium wordt gehouden in het Dominicanenklooster Huissen.  Voor meer informatie over het symposium kijk op de site: eredienstcreatief.nl

Afbeelding

Kosten
De normale prijs voor dit symposium is € 195,--. Deze prijs is inclusief programmabundel en hand-outs, diner op vrijdagavond, twee lunches, koffie en thee en een drankje op vrijdag. Ben je abonnee van het Nederlands Dagblad dan ontvang je 10 euro korting. Studenten kunnen 0,5 studiepunt behalen met deelname en betalen € 170,--.

Aanmelden
Je kunt hier aanmelden voor het symposium. Als je abonnee of student bent, vermeld dit dan in het veld 'Opmerkingen'. 

Overnachten
De overnachtingsmogelijkheden in het klooster zijn beperkt. Informatie en contactgegevens vind je op kloosterhuissen.nl 
In Arnhem e.o. zijn ook voldoende goedkope overnachtingsmogelijkheden.

In het Nederlands Dagblad van 1 oktober heeft 

Wil je op de hoogte blijven van alle activiteiten die het Nederlands Dagblad organiseert, volg ons dan via twitter @NDactief of kijk op onze facebook pagina bij evenementen.