Viral 5 april 2016: Autisme

Media
beeld nd
Bekijk dit artikel in de Digitale Editie
Wat trekt de aandacht op sociale media? Vandaag: autisme.

Ballonnen, voetstappen, slurpende rietjes in drinkbekers, fotoflitsen, rollende kinderwagenwieltjes, flikkerende beeldschermen. Een jongetje dat hand in hand naast zijn moeder loopt in een winkelcentrum probeert alle informatie te verwerken.

Dan krijgt hij kortsluiting.

‘Ik krijg gewoon te veel informatie,’ legt een Britse jongensstem uit in het filmpje, terwijl in beeld te zien is hoe hij spartelt en worstelt met zijn moeder. ‘Ik ben niet stout. Ik ben autistisch.’ De afkeurende blikken van voorbijgangers zijn gespeeld, aangezien het een Youtube-filmpje voor de Britse organisatie the National Autistic Society betreft. Maar onrealistisch is het helaas niet – want hoeveel mensen weten autisme nu werkelijk te herkennen, laat staan ermee om te gaan?

De Britten proberen met het filmpje aandacht te vragen voor dat probleem – en in Nederland kunnen we dat ook wel gebruiken. Terecht wordt door een Nederlander op Facebook gereageerd dat niet elke vorm van autisme zo extreem is als het filmpje doet voorkomen. Een ander vult aan dat ook hypergevoeligheid tot een dergelijke bui kan leiden. Maar hoe we het ook wenden of keren, een kind met maaiende armen dat weigert te luisteren, zou bij velen van ons niet op sympathie hoeven rekenen.

Op Youtube reageren autistische gebruikers dat ze het jongetje in het filmpje maar al te goed begrijpen. Zij ervaren dagelijks hoe het is om autistisch te zijn. Wie een naaste heeft die autistisch is, kan zich er wel wat bij voorstellen. Voor begrip bij buitenstaanders is toch echt meer dan een filmpje nodig.

Maar het is een begin. Net zoals het boek Het Rosie project van schrijver Graeme Simsion een begin is, dat het liefdesverhaal vertelt van de autistische professor Don Tillman. De lezer krijgt een inkijkje in de belevingswereld van een autist, een boek lang: heel wat grondiger dan anderhalve minuut op Youtube. Tillman raakt al van slag als hij vijf minuten later eet dan normaal, iets anders eet op dinsdag dan gewoonlijk – laat staan omgaan met zoiets veranderlijks als een ander persoon. Maar ook hij leert wat liefde is.

En zoals wij weten overwint de liefde altijd.

Een aanrader, als ik dat oprecht en niet-commercieel mag zeggen hier. Alles om het onschuldige woord ‘autist’ voorgoed van de lijst scheldwoorden te verbannen – en het oordelen voortaan over te laten aan Iemand Anders.

Bijlagen

Video Het Engelse filmpje
Het Engelse filmpje
PDF Print Stuur door

Wil je elke dag onze nieuwsbrief met gratis artikel?