Sluiten

Als u doorsurft op deze website, gaat u akkoord met de plaatsing van cookies. Voor meer informatie, klik hier. [sluiten]

Nederlands Dagblad

CGK lijdt grootste ledenverlies ooit

AMSTERDAM – De Christelijke Gereformeerde Kerken hebben vorig jaar hun grootste ledenverlies ooit geleden.

Het kerkgenootschap verloor 524 leden, zo blijkt uit het Jaarboek 2014 dat vrijdag verscheen. De afgelopen jaren was al een dalende trend zichtbaar, die varieerde van een kleine plus tot een verlies van bijna driehonderd leden. In totaal telt het kerkgenootschap nu 73.692 leden en doopleden.

Het oplopende verlies komt door ontkerkelijking, zegt ds. Hero Velema, redacteur van het jaarboek. Jaren schommelde dat verlies rond de vijfhonderd. Vorig jaar verlieten 823 leden de Christelijke Gereformeerde Kerken zonder over te gaan naar een andere kerk. ‘Het verlies is extreem’, aldus Velema. ‘Ik hoop dat dit komt doordat kerken hun administratie opschonen zodat volgend jaar de teruggang beperkter is.’

grensverkeer

Het kerkverband, waarvan 180 plaatselijke kerken deel uit maken, verloor ook leden in het grensverkeer met andere kerken. Zo gingen er meer mensen over naar de Protestantse Kerk en de Hersteld Hervormde Kerk, de Nederlands Gereformeerde Kerken en diverse evangelische gemeenten dan er uit die genootschappen terugkomen. Vanuit onder meer de Gereformeerde Kerken (vrijgemaakt) en de Gereformeerde Gemeenten is de beweging andersom.

Het verlies is beperkt door de Christelijke Gereformeerde Kerken een geboorteoverschot (meer geboorten dan overlijden) kennen van ongeveer 350.

  • 11-04-2014 - 11.57
  • 11-04-2014 - 12.07

waardeer:

  • Waardeer dit artikel met 1 ster
  • Waardeer dit artikel met 2 sterren
  • Waardeer dit artikel met 3 sterren
  • Waardeer dit artikel met 4 sterren
  • Waardeer dit artikel met 5 sterren