Ark van Noach op drift bij Urk

Nederland

Museumboot De VerhalenArk van Aad Peters is woensdagmiddag door de hevige storm in de haven van Urk losgeraakt van zijn ligplaats en op drift geraakt.

Urk

Het schip lag vast aan enkele meerpalen en lag daarbij dwars op de wind. De palen werden door de storm uit de grond gerukt en de boot werd de haven ingeblazen. Daarbij werden enkele zeilschepen geramd. Een aantal daarvan kwam onder de ark terecht. Duikers werden uit voorzorg opgeroepen om slachtoffers uit de getroffen zeilschepen te halen, maar dat bleek niet nodig te zijn. In de haven spreken booteigenaren over een ‘miljoenenschade’.

Volgens politiewoordvoerder Wim van Eck van veiligheidsregio Flevopolder kwam de eerste melding van de losgeraakte ark binnen om tien over half een. ‘We hadden twee zorgen‘, zegt hij. ‘Er waren zeven mensen aanwezig op de ark. Die zijn uiteindelijk door de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij van boord gehaald. Daarnaast moesten we het schip zo snel mogelijk stabiel krijgen. Dat is nu het geval, maar de ark kan natuurlijk niet midden in de haven blijven liggen. Zodra de wind ligt wordt hij dan ook naar een andere plek gesleept.‘

Harry Kappert heeft zijn zeilschip ‘Celeste’ in de haven liggen. ‘Ik kwam even kijken hoe alles erbij lag’, zegt hij. ‘Ik heb hier eerst een visje gegeten en ben toen naar de haven gelopen. Toen pas zag ik dat de ark loslag. Mijn boot is nog niet geraakt, maar ik heb wel gelijk mijn verzekering gebeld’.

De VerhalenArk is een drijvend Bijbelmuseum dat sinds eind januari 2017 in Urk ligt. De replica van de Ark van Noach zou volgens de planning tot eind februari in Urk blijven.

De Ark is 70 meter lang, 13 meter hoog, 10 meter breed en heeft 4 verdiepingen. ‘De materiële schade zal aanzienlijk zijn, zoals het zich laat aanzien’, meldt burgemeester Pieter van Maaren op Twitter. Hulpdiensten proberen het vaartuig weer naar de kade te brengen.

De VerhalenArk is een van de twee arken in Nederland. In Dordrecht ligt een andere, 119 meter lange nagebouwde ark. <

Bijlagen

Ark van Noach op drift bij Urk
PDF Print Stuur door

Elke dag onze nieuwsbrief?