Ook dit seizoen komt het ND met een paar bijzondere filmavonden. Op 14 oktober hebben we gekeken naar de documentaire Tegen de verdrukking in en luisterden we naar het verhaal van een vluchteling uit deze documentaire. Daarna volgde de film Timbuktu. Een film die weergeeft hoe onderdrukking eruit kan zien.

Afbeelding

Tegen de verdrukking in
Aad Kamsteeg, oud-buitenlandcommentator en columnist van het ND,  en zijn zoon Dick, filmmaker, hebben samen de documentaire
Tegen de verdrukking in gemaakt.  

Hoe houd je het geloof vast als het verboden wordt? Maar een vraag die vooral Westerse christen hebben: hoe kan er een God zijn als er zoveel lijden is? Hoe kun je geloof vasthouden als je kans loopt je familie te verliezen? Abdi Duale, een Somalische vluchteling zal over zijn leven vertellen.


AfbeeldingTimbuktu
Timbuktu Kidane woont samen met zijn vrouw Satima en hun dochter Toya in de woestijn buiten de stad Timbuktu. In tegenstelling tot Timbutku, waar de religieuze fundamentalisten heersen, is het een vredige plek. In de stad lijden de mensen onder het terreurregime van de Jihadisten, die vastbesloten zijn om de islamitische geloofsovertuiging op te leggen. Muziek, gelach, sigaretten en zelfs voetbal zijn verboden. De vrouwen zijn een schaduw van zichzelf geworden, maar houden waardig stand. Iedere dag spreekt het geïmproviseerde tribunaal absurde en tragische veroordelingen uit. Kidane en zijn familie zijn gespaard gebleven van de chaos in Timbuktu. Alles verandert wanneer Kidane per ongeluk de visser Amadou doodt, en hij geconfronteerd wordt met de nieuwe wetten van de buitenlandse bezetters.


Recensie
Rinke van Hel heeft een recensie geschreven over de film Timbuktu

Zelfs de gazelle vluchten voor de jihadisten

Timbuktu
Genre: drama
Duur: 97 minuten
Regisseur: Abderrahmane Sissako
Taalversie: Frans, Nederlands ondertiteld
Kijkwijzer: 16 jaar en oudergrof taalgebruikgeweld

Bekijk hier de trailer van deze film 
Meer informatie over de film

Tegen de verdrukking in
Genre: documentaire
Duur: 30 minuten
Samenstelling: Aad en Dick Kamsteeg

Aanmelden voor de nieuwsbrief Kunst?