Deventer, stad van moderne devotie, Hanze en... koek

Ga donderdag 24 september mee naar Deventer voor een afwisselende dagtocht. Ontdek een van de oudste steden van Nederland, waar Hanze (Bergkwartier) en Moderne Devotie (Geert Groote) elkaar ontmoeten.

Deventer
Veel vanuit de late Middeleeuwen is nog overeind gebleven in deze dynamische stad aan de IJssel; smalle steegjes, oude kerken, levendige straten en unieke winkeltjes en overal die gastvrijheid en gemeenschap. Geert Groote is niet de enige bekende naam uit Deventer, ook Erasmus, Thomas a Kempis en Etty Hillesum hebben hun sporen in Deventer achtergelaten. Vele dichters en schrijvers hebben in Deventer hun wortels of zijn er opgeleid. Overal kom je het ‘woord’ tegen. Niet voor niets is Deventer Boekenstad van Europa! Maar er is meer...de antiquariaten, de brocante en bijoux winkels, de boetiekjes, de galeries. Geniet nog van de koopavond deze donderdag en laat je ook na de dagtocht verrassen door alles wat deze prachtige stad te bieden heeft.

Programma
De ontvangst is vanaf 10.15 uur met een heerlijk ‘Deventenaartje’ in het Geert Grootehuis aan het Lamme van Dieseplein 4. Daar krijg je een lezing over Geert Groote door kenner en man achter het Geert Grootehuis, Piet Tillema. Na een rondgang door het huis vertelt Mink de Vries over de Postmoderne Devotie; het verhaal van broederschap, delen en kringen dat ook nu nog actueel is. Na dit uitgebreide en inspirerende bezoek aan het Geert Grootehuis staat er een heerlijk lunchbuffet klaar.

Afbeelding

In het Nederlands Dagblad van 20 augustus, de sterfdag van Geert Groote, staat een artikel van Mink de Vries over Moderne Devotie.

's Middags maken wij een uitgebreide stadwandeling o.l.v. gidsen. Wij eindigen deze wandeling op het terras van Hans en Grietje voor een kopje koffie of thee

Afbeelding
en je raadt het al... 

 Afbeelding

Daarna gaan wij naar de Broederenkerk voor een korte rondleiding, samen zingen en een orgelconcert door Wim Diepenhorst.

Afbeelding

Hij is o.a. consulent voor orgels en klokken voor de Rijksdienst voor Monumentenzorg en organist van de Lutherse kerken in Amsterdam.   

Afbeelding

Kosten en aanmelden
Ben je abonnee van het ND, dan betaal je voor deze complete dagtocht slechts € 50,-- (max. 2 personen per aanmelding). Niet-abonnees betalen € 55,--. 

Dit is inclusief: 

  • koffie en een Deventenaartje bij ontvangst
  • lezingen Piet Tillema en Mink de Vries
  • lunch
  • stadswandeling  o.l.v. gidsen
  • koffie of thee met ... bij restaurant Hans en Grietje 
  • entree en orgelconcert broederenkerk 

Annuleren?
Als je bent aangemeld voor een dagtocht maar helaas moet annuleren, gelden de volgende regels. Bij annulering die minimaal een week voor de dagtocht bij ons binnen is, brengen wij € 5,-- administratiekosten in rekening. Het resterende bedrag zal worden teruggestort.

Bij een annulering die 1-6 dagen voor de dagtocht of op de dag zelf binnenkomt, zijn wij genoodzaakt om het volledige bedrag in rekening te brengen.

Meer activiteiten?
Wil je op de hoogte blijven van alle activiteiten die het Nederlands Dagblad organiseert? Volg ons dan via Twitter@NDactief of 'vind ons leuk' op Facebook. Daar vind je onder Evenementen ook alle ND-activiteiten.