Deventer, stad van moderne devotie, Hanze en... koek

Op donderdag 24 september hebben een groep lezers van het Nederlands Dagblad een bezoek gebracht aan Deventer; één van de oudste steden van Nederland, waar Hanze (Bergkwartier) en Moderne Devotie (Geert Groote) elkaar ontmoeten.

Deventer
Veel vanuit de late Middeleeuwen is nog overeind gebleven in deze dynamische stad aan de IJssel; smalle steegjes, oude kerken, levendige straten en unieke winkeltjes en overal die gastvrijheid en gemeenschap. Geert Groote is niet de enige bekende naam uit Deventer, ook Erasmus, Thomas a Kempis en Etty Hillesum hebben hun sporen in Deventer achtergelaten. Vele dichters en schrijvers hebben in Deventer hun wortels of zijn er opgeleid. Overal kom je het ‘woord’ tegen. Niet voor niets is Deventer Boekenstad van Europa! Maar er is meer...de antiquariaten, de brocante en bijoux winkels, de boetiekjes, de galeries. 

Programma
De dagtocht begon met een bezoek aan het Geert Grootehuis aan het Lamme van Dieseplein 4. Na een lezing door Piet Tillema, kenner en man achter het Geert Grootehuis hebben we de expositie bekeken die daar was ingericht over Geert Groote. Mink de Vries vertelde daarna over de Postmoderne Devotie; het verhaal van broederschap, delen en kringen dat ook nu nog actueel is. We sloten het bezoek af met een heerlijk Middeleeuws lunchbuffet.

Afbeelding

In het Nederlands Dagblad van 20 augustus, de sterfdag van Geert Groote, staat een artikel van Mink de Vries over Moderne Devotie.

's Middags maakten wij een uitgebreide stadwandeling o.l.v. gidsen. Van deze wandeling zijn mooie foto's gemaakt door Jaap den Hertog.

 Afbeelding

 

 

 In de Broederenkerk kregen wij een korte rondleiding en leerden wij over de geschiedenis van deze prachtige kerk. Wim Diepenhorst  bespeelde daarna het orgel voor ons. We sloten de dagtocht af met het zingen van 3 liederen. 

Meer activiteiten?
Meld je aan voor onze nieuwsbrief Dagtochten en je ontvangt bericht als er een nieuwe dagtocht wordt georganiseerd.