Luister naar

CU-plan ontziet lage inkomens bij energietransitie

Nieuws
Coalitiepartij ChristenUnie wil ­lagere inkomensgroepen bij het klimaatbeleid ontzien door middel van een extra belastingkorting op de energierekening.
Yvonne Hofs Frank Hendrickx redactie vk
vrijdag 14 december 2018 om 03:00

Den Haag

Daardoor zullen mensen ‘die geen tientje per maand kunnen missen’, volgens CU-leider Gert-Jan Segers niet lijden onder een verdere verhoging van de energiebelasting op aardgas. Die belasting moet huishoudens aanzetten tot het isoleren en aardgasvrij maken van hun woning.

De steeds hogere energierekening roept weerstand op bij de bevolking. Volgend jaar stijgt de belasting op aardgas met 3 cent per kuub en gaat de stroomtaks met 0,72 cent per kilowattuur omlaag.

De energierekening stijgt ook door de Opslag Duurzame Energie (ODE), waarmee subsidies op onder andere windmolenparken worden betaald. Volgens prijsvergelijker ­Pricewise zijn huishoudens volgend jaar gemiddeld 327 euro meer kwijt aan energie. Die stijging is hoger dan in de afgelopen jaren. Wel staat daar een verlaging van de inkomstenbelasting tegenover. De belastingverhoging uit het Klimaatakkoord komt hier vanaf 2020 nog bovenop.

Het kabinet wil volgende week beslissen over de energiebelasting op aardgas en elektriciteit. Volgende week vrijdag presenteert het Klimaatberaad een pakket maatregelen om de CO2-uitstoot in Nederland voor 2030 terug te dringen met 49 procent. Het gasvrij en gasarm maken van huizen is een belangrijk onderdeel daarvan.

kansrijk

Segers acht zijn voorstel ‘kansrijk’, omdat ook de rest van de coalitie niet wil dat het (dure) klimaatbeleid te hard aankomt bij bepaalde groepen burgers. Hij wil niet zeggen welke verhoging van de gasbelasting hij aanvaardbaar vindt, maar een verhoging met 20 cent per kubieke meter zit er wat hem betreft niet in. Hij wil in ruil voor een veel kleinere verhoging van de gasbelasting, iedereen een belastingkorting geven. Die belastingvrije drempel bestaat al, maar zou per 2019 worden geschrapt. Als het aan Segers ligt, verhoogt het kabinet die algemene korting op de energierekening juist. Eerder dit jaar drong oppositiepartij GroenLinks daar al op aan. ‘Zo’n belastingmaatregel komt verhoudingsgewijs veel meer ten goede aan mensen met een smalle beurs’, aldus Segers.

Segers heeft zijn voorstel op tafel gelegd bij het kabinet en de coalitiepartners. Het CU-plan gaat minder ver dan het voorstel dat de klimaattafel van Diederik Samsom voor de zomer indiende. Samsom zag een verhoging van de gasbelasting met 5,5 cent als een eerste stap; in de jaren erna zou die belasting verder moeten stijgen naar 20 cent.

warmtepompen

De tafel van Samsom stelde ook voor de belasting op elektriciteit met 2,7 tot 7,3 cent te verlagen. Dat maakt warmtepompen, die veel stroom verbruiken, aantrekkelijker. De ChristenUnieleider acht die ‘schuif’ – gas duurder, stroom goedkoper – ‘niet sociaal’. ‘Dat valt negatief uit voor lagere inkomens, terwijl de hogere inkomens profiteren.’ Hogere inkomens verbruiken gemiddeld meer stroom: ze bezitten meer elektrische apparaten en vaker een elektrische auto. ‘Als je voor duizenden euro’s zonnepanelen of een warmtepomp aanschaft, kun je dat terugverdienen via je elektriciteitsrekening. Maar dergelijke investeringen zijn maar voor een kleine minderheid weggelegd.’

Een kleine verhoging van de gasbelasting zal huiseigenaren ‘beperkt’ verleiden tot verduurzaming van hun woning, stelt het Planbureau voor de Leefomgeving. Als de prijsprikkel niet groot genoeg is, zal het kabinet het aardgasverbruik op andere manieren moeten zien te verminderen. Bijvoorbeeld door huiseigenaren te dwingen hun huis te ‘vergroenen’ (impopulair, dus slecht voor het draagvlak) of door middel van subsidie (populair, maar duur voor de overheid). <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Bosma: Baudet betuigt spijt maar kwam niet opdagen

FVD-leider Thierry Baudet heeft in een telefoongesprek met Kamervoorzitter Martin Bosma spijt betuigd voor wat hij woensdag na een debat heeft gezegd tegen Jesse Klaver (GroenLinks-PvdA).

Voorzitter Martin Bosma wil dat Thierry Baudet zich donderdagochtend bij hem meldt voor een gesprek.

Bosma meldt bedreiging Klaver door Baudet na debat, wil gesprek

FVD-leider Thierry Baudet heeft Tweede Kamerlid Jesse Klaver (GroenLinks-PvdA) woensdag na een debat tot twee keer toe bedreigd. Dat schrijft Kamervoorzitter Martin Bosma in een brief aan Baudet.

Deskundigen (v.r.n.l.) Jacquelien Bulterman-Bos, Els Stronks, Gerdineke van Silfhout, Martin Bootsma en Henk Wilbers na afloop van het rondetafelgesprek over lees- en taalvaardigheid woensdag in de Tweede Kamer.

De boodschap aan de Tweede Kamer klinkt luid en breed gedragen: 'Het leesplezier moet terug in de klas'

Wat gaat er mis met het Nederlandse leesonderwijs? Een stoet deskundigen trok woensdag aan de Tweede Kamer voorbij in de zoektocht naar antwoorden. ‘De verwachtingen moeten omhoog, de lat ligt echt te laag.’

GroenLinks/PvdA-leider Frans Timmermans, geflankeerd door zijn fractiegenoten Jesse Klaver en Kati Piri.

De achilleshiel van Timmermans: Israël en de Palestijnen verdelen GroenLinks-PvdA tot op het bot

Terwijl partijleider Frans Timmermans een verklaring tegen Jodenhaat tekende, zat senator Karimi met een ‘arafatsjaal’ in de Eerste Kamer. Hoe het Israëlisch-Palestijnse conflict de achilleshiel van GroenLinks-PvdA werd.

Op initiatief van Mirjam Bikker (ChristenUnie) spreken dertien van de vijftien fractievoorzitters in de Tweede Kamer zich uit tegen antisemitisme.

Bijna alle fractievoorzitters spreken zich uit tegen Jodenhaat. 'Dit moet stoppen. En wel nu'

Voor de meeste fractievoorzitters in de Tweede Kamer is na de verstoring van het concert van zangeres Lenny Kuhr de maat vol. Zij spreken zich in een gezamenlijke verklaring uit tegen wat zij 'Jodenhaat' noemen.

GroenLinks-PvdA-fractie in conclaaf. De Kamer moet in de demissionaire periode vaker naar dekking voor de eigen plannen.

Plan om minima te ontzien bij gemeentelijke belastingen stuit op vragen over financiën

Een voorstel om kwijtschelding van gemeentelijke belastingen voor meer minima uit te breiden, staat voorlopig in de pauzestand. Een kritische reactie van het kabinet op het plan van GroenLinks-PvdA en NSC roept nu vragen op over de financiële dekking.