Luister naar

Technologie voor ouderen moet maatwerk zijn

Nieuws
Ouderen krijgen te vaak technische apparaten ‘opgedrongen’ die niet passen bij hun behoeften en hun leven, zodat ze ongebruikt in de kast belanden. ‘Neem hun mening serieus’, benadrukt onderzoeker Sebastiaan Peek.
Hans Hopman
woensdag 2 maart 2016 om 20:32
Sebastiaan Peek
Sebastiaan Peek Rachèl Mensink

Helmond

Vandaag op een kennismiddag van de Fontys Paramedische Hogeschool in Helmond presenteert hij het onderzoek ‘Langer thuis, wat haal je in huis’, waarop hij in het najaar hoopt te promoveren aan de Universiteit van Tilburg.

Om te achterhalen wat de barrières én stimulansen zijn bij thuiswonende ouderen om apparatuur te gebruiken, werd tussen 2012 en 2015 een groep van vijftig zelfstandige zeventigplussers bezocht, bevraagd en gevolgd. Een van de conclusies uit het onderzoek: technologiegebruik is maatwerk, want iedere persoon is anders. Wat bij de één een wondermiddel kan zijn, mislukt bij de ander.

Als voorbeeld van techniek noemt ict’er en psycholoog Peek een systeem van camera’s en sensoren waarbij alarmpjes overgaan wanneer de bewoner bijvoorbeeld valt of te lang inactief is. ‘Wat vaak gebeurt: die dingen worden in een laboratorium ontwikkeld. Maar als ze worden uitgerold, blijken veel ouderen al die brandende lampjes in huis vervelend te vinden. Want ze voelen zich steeds in de gaten gehouden.’

Deze negatieve houding zag je volgens onderzoeker Peek ook al bij het inmiddels veertig jaar bestaande ­halsalarm. ‘Sommige ouderen vinden zo’n alarm stigmatiserend of voelen zich er nog te goed voor, dus dragen ze het niet.’

Tegenwoordig zijn er gemakkelijk te bedienen tablets en kunnen ouderen ook eenvoudiger op Facebook. Het probleem, aldus de onderzoeker, is dat die systemen worden ontworpen door jonge technici die vaak geen goed idee hebben hoe het is om oud te worden, en hoe het is om als ouder iemand om te gaan met technologie.

Verder denken en voelen ouderen vaak zeer verschillend over technologie. Het is daarom belangrijk in het oog te houden hoe het leven van een ouder persoon eruit ziet. ‘Wat voor activiteiten doet iemand nog en hoe is zijn of haar gezondheid.’

de omgeving

Heel belangrijk voor de mate van technologiegebruik is het hebben van een sociaal netwerk: familie, bekenden en de thuiszorgmedewerker. ‘Maar ook de vertrouwde technologiewinkel om de hoek. Maar laten die nu juist een voor een omvallen …’ De omgeving kan het overigens fout doen én goed, weet Peek. Fout is een oudere een mobieltje cadeau doen, terwijl die er niet om heeft gevraagd. Dit wordt ervaren als opgedrongen.

Maar uit de diepte-interviews zijn ook positieve voorbeelden naar voren gekomen. ‘Zo zijn kleinkinderen vaak heel speels en natuurlijk in het uitleggen van het apparaat. Wanneer een kleinkind vraagt: “Opa, maak eens vijf foto’s met uw smartphone, dan ga ik ze bekijken”, accepteert hij dat meer dan van een zoon of dochter.’

De resultaten van het onderzoek zijn inmiddels omgezet in onderwijsmateriaal voor zowel opleidingen in de zorg als in de techniek. Verder is de gespreksleidraad ‘Technologie Thuis’ ontwikkeld, voor familie/mantelzorgers en hulpverleners. Met de bedoeling om inzicht te krijgen in eventuele weerstanden tegen het gebruik van technologie en de mogelijke oplossingen daarvoor.

‘Hulp van de “warme mens” is nodig om de inzet van “koude technologie” succesvol te laten zijn’, concludeert Peek. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Agenten met machinegeweren bewaken de Dom in Keulen rond Kerst en Nieuwjaar na de ontdekking van aanslagplannen van ISIS-Khorasan.

ISIS heeft Europa nog steeds in het vizier voor aanslagen als die in Rusland

In heel Europa zijn veiligheidsdiensten in staat van paraatheid. Want de aanslag in Moskou was niet het enige plan van ISIS. Het heeft Europa weer stevig in het vizier, te beginnen met kerken.

‘Je kunt aan je vlucht een CO2-uitstootcijfer hangen, maar wat zijn de precieze gevolgen dan?'

Waarom we toch blijven vliegen ondanks schaamte. 'Zet op een rij wat je belangrijkste waarden zijn'

Vliegschaamte blijft een dingetje, van de 18 tot 65-jarigen heeft 1 op de 5 er last van. Waarom blijven we vliegen, terwijl we weten dat het het klimaat fors schaadt?

De brug over het Noordhollandsch Kanaal bij Purmerend ligt midden in de A7, en is verreweg de belangrijkste verkeersader in het gebied.

Motorambulances en speedpedelecs om de file te omzeilen: de brug over de A7 wordt verbouwd

De verkeersoverlast in Noord-Holland zal gigantisch zijn zodra Rijkswaterstaat begint met de versteviging van een brug, midden in de A7. Artsen en verpleegkundigen maken zich zorgen over de gevolgen voor de spoedzorg.

Boerenprotest dinsdagmorgen in Brussel.

EU-landen komen boeren ongekend snel tegemoet, GroenLinks spreekt van 'symboolpolitiek'

De EU-landen zijn akkoord met een serie maatregelen die tegemoetkomen aan de protesten van boeren. De milieueisen om EU-landbouwsubsidies te krijgen worden versoepeld, kleinere landbouwbedrijven worden helemaal niet meer gecontroleerd.

Het gezin Laan, met rechtsboven Henk-Willem en daaronder zijn gehandicapte zoon Joas pleit voor betere toiletvoorzieningen voor mensen als Joas. ‘We hopen dat het balletje nu snel verder gaat rollen.’

Waar verschoon je onderweg een ernstig gehandicapt kind? 'Soms moet het in de bosjes'

Naar de wc gaan tijdens een dagje uit levert kinderen en volwassenen met een ernstige beperking veel gedoe op. Ze hebben vaak een ruimte nodig waarin ze liggend verschoond kunnen worden. Maar die zijn er nauwelijks.

Anniek Pheiher leidt een trainingssessie voor activistische beleggers bij The Field in Leiden.

Klimaatactivistische beleggers trainen voor de confrontatie met CEO's: 'Ik wil ja of nee horen'

In de aanloop naar het aandeelhoudersseizoen stoomt Milieudefensie honderden klimaatactivisten klaar om een duurzamer beleid af te dwingen bij bedrijven. Actrice Anniek Pheifer traint de activistische beleggers.