Diaconie in Transvaal verenigt christenen, moslims en joden met elkaar: ‘Ik doe dit vanuit overtuiging’

Reportage
Transvaal is een wijk in Den Haag met veel armoede. Huizen zijn slecht onderhouden; er ligt vuil op straat. Hoewel er nauwelijks leden van de Protestantse Gemeente wonen, is nadrukkelijk besloten hier als protestantse diaconie present te zijn.
Margot Berends
vrijdag 27 november 2020 om 20:59
Een overgrootmoeder komt met haar achterkleinzoon bij de voedselbank.
Een overgrootmoeder komt met haar achterkleinzoon bij de voedselbank. beeld Margot Berends

Wie vanuit de Schilderswijk de wijk Transvaal binnenstapt, ziet links de ‘Haagse Mart’ – de grootste onoverdekte warenmarkt van Nederland – en recht voor zich de toren van de Julianakerk. Lopend naar die kerk passeer je eerst een winkel met ‘Poolse bakkerij’ op de gevel, maar waar van alles te koop is: op de stoep staan fruit en groenten uitgestald. Even verderop bevindt zich een islamitische slagerij. In de winkelruimte hangen grote bleke beesten, ontdaan van huid, kop en ingewanden. Daarnaast zit een Turkse bakker. On-Nederlandse geuren vermengen zich. Allerlei talen klinken. Aan de woonhuizen hangen her en der schotelantennes. Een deel van de oude portiekwoningen staat er nog, de rest is vervangen door eenvoudige nieuwbouw.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
De laatste avond van de bijbelcursus: op papiertjes hebben cursisten geschreven wat ze hebben geleerd. Achteraan (met bril) dominee Rudsel Mauricia.

Deze kerk heeft om de paar maanden een andere dominee: 'Ik raad het iedereen aan'

Gastvrijheid, ruimte en ontspannenheid zijn woorden die de Gereformeerde Kerk op Curaçao typeren. De mensen komen overal vandaan. 'We zijn voor velen een herberg, een hotel.'

De middagpauzeviering: twintig minuten met lied, gebed en een overdenking.

Stilte, bezinning, aandacht en ontmoeting tussen de winkels van Hoog Catharijne

De ene bezoeker komt voor een moment van rust en gebed, de ander voor een kopje koffie of thee en een gezellig praatje in de kapel van het stiltecentrum in Hoog Catharijne.

Koffie in de Alle-Dag-Kerk na de middagpauzedienst. ‘Doen we niks, dan is de Alle-Dag-Kerk er over tien jaar niet meer.’

De Alle-Dag-Kerk trekt een vaste, maar verouderde groep: 'Naar de kerk gaan is een rare stap'

Hordes toehoorders, zoals vroeger, komen er niet meer naar de Alle-Dag-Kerk in Amsterdam, voor de middagpauzedienst op woensdag. De Stichting Alle-Dag-Kerk bezint zich op nieuwe vormen.

Het publiek in de tent komt overal vandaan, uit alle kerkelijke kringen en christenen buiten de kerk.

In de evangelisatietent komt het publiek uit alle kerkelijke kringen, en daarbuiten

Tentevangelisatie is een oud fenomeen, laagdrempelig en compromisloos tegelijk. Een vier weken durende tournee begon deze week in Oldebroek. ‘Het evangelie is zwart-wit, lieve mensen.’

Rondleider Wim Verweij wijst aan wat er in Windesheim nog bewaard is uit de kloostertijd.

In Zwolle wordt de herinnering aan de 'Broeders en Zusters van het Gemene Leven' levend gehouden

Dertien mensen die meedoen met een excursie, zitten in de kerk van Windesheim. Wim Verweij, die aan alle kanten betrokken is bij de Protestantse Gemeente van Windesheim, vertelt sappig over de geschiedenis van deze plek.

Met hulp van vrijwilligers uit de kerk is ‘het Badhuis’ in Zwijndrecht zes dagen per week open.

Breien, biertjes, bidden: 'Het zit in ons DNA om tot zegen te zijn'

Een voormalig badhuis in de oudste wijk van Zwijndrecht werd een pioniersplek van de Protestantse Kerk. Met een biertje en een spelletje wordt de verbinding tussen wijkbewoners gelegd. De vrijwilligers dienen uit liefde de wijk.