Luister naar

‘Huiseigenaren kunnen een hoop geld besparen‘

Nieuws
Ruim negentig procent van de huiseigenaren accepteert bij een renteherziening van hun hypotheek het nieuwe rentevoorstel van de bank, terwijl ze in veel gevallen elders goedkoper uit zijn. Dat blijkt uit onderzoek van Vereniging Eigen Huis onder 575 leden. Beleidsadviseur Michel Ligtlee was betrokken bij het onderzoek.
Arjan van der Linden
donderdag 4 januari 2018 om 03:00
Michel Ligtlee
Michel Ligtlee nd

Amersfoort

De renteherziening is vaak het moment bij uitstek om over te stappen, omdat daar dan geen boete voor wordt gerekend. Sinds 2013 moeten geldverstrekkers klanten drie maanden voor het verlopen van de rentevaste ­periode een nieuw rentevoorstel doen, zodat huiseigenaren genoeg tijd hebben om alle opties te vergelijken.

Uit jullie onderzoek blijkt dat zestig procent van de huiseigenaren die bij hun bank blijven geen aanbieders vergelijken, maar bij het kruisje tekenen. Waar kan dat aan liggen?

‘Ten eerste: de rente is nu heel laag. Veel huiseigenaren hadden eerst een rente van vier à vijf procent, terwijl ze nu kunnen tekenen voor een rente van rond de twee procent. Dat voelt voor veel mensen al als een meevaller, terwijl ze bij een andere aanbieder misschien nog goedkoper uit zijn.

Daarnaast hebben veel mensen er geen zin in om aanbieders te vergelijken, hun stukken uit te zoeken en langs de notaris te gaan. Tekenen bij het kruisje is toch een simpeler oplossing.’

Zelfs van de mensen die wel overwegen over te stappen, doet uiteindelijk slechts twintig procent dat. Is het voor de rest dan niet voordelig?

‘Op het oog hebben de verschillende aanbieders maar minieme verschillen, van enkele tienden van een procent. Dat lijkt zo weinig dat veel mensen het de moeite niet waard vinden. Maar zo’n klein verschil kan op lange termijn toch voor een grote besparing zorgen. Een voorbeeld: als je een hypotheek van twee ton hebt en je hoeft bij een andere aanbieder 0,3 procent minder rente te betalen, bespaar je bij overstappen op jaarbasis 600 euro bruto. Dan heb je de kosten voor de notaris en de taxateur er zo uit, zeker over de gehele looptijd van de hypotheek genomen. Dat neemt natuurlijk niet weg dat niet iedereen baat heeft bij overstappen, sommige mensen zullen al bij de voor hen voordeligste aanbieder zitten.’

Vooral voor mensen met een aflossingsvrije hypotheek kan overstappen voordelig zijn, ­geven jullie naar aanleiding van het onderzoek aan. Waarom is dat?

‘De meeste grote banken rekenen een extra renteopslag bij aflossingsvrije hypotheken. Dat kan oplopen tot een verschil van 0,6 procentpunt bij een hypotheek die twintig jaar vastligt. Veel kleine, wat nieuwere en daarmee ook minder bekende aanbieders rekenen geen of een kleinere opslag, waardoor overstappen in veel gevallen de moeite waard is.’

Is het verstandig om een ­hypotheekadviseur in te schakelen, of is alles zelf makkelijk uit te zoeken via internet?

‘Dat is vooral persoonlijke voorkeur. Wel is het aantal aanbieders op internet beperkt. Een hypotheekadviseur kost natuurlijk wat, maar kan alle aanbieders vergelijken. Soms kan dat voordeel opleveren, en het is minder uitzoekwerk.’

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Het is niet per se moeilijk om zonder makelaar een huis te kopen of verkopen, zegt Hans André de la Porte van de Vereniging Eigen Huis.

Zonder makelaar een huis (ver)kopen: hoe doe je dat? 'Een makelaar is geen tovenaar'

Een huis kopen of verkopen zonder makelaar scheelt kosten. Maar het vraagt ook meer van kopers en verkopers. Hoe pak je dat aan en waar moet je op letten?

Algemeen directeur en medeoprichter van Roetz Tiemen ter Hoeven in de werkplaats in Amsterdam-Noord waar de sociale onderneming op duurzame wijze fietsen een tweede leven biedt.

Roetz bouwt hippe nieuwe fietsen door onderdelen te 'oogsten' van wegroestende wrakken

Waar veel oude of kapotte fietsen een lot op de schroothoop beschoren is, krijgen deze bij Roetz een nieuw leven. Zo repareert de sociale onderneming onder andere ov-fietsen van NS, met ‘geoogste’ onderdelen uit andere rijwielen.

Tjerk 't Lam en zijn vrouw Lydia in Plus-filiaal Bieshof in Dordrecht. Aanstaande maandag krijgt de winkel een nieuwe eigenaar. Zonder koopzondag ziet de ondernemer geen perspectief op lange termijn.

Tjerk stopt met zijn supermarkt, omdat hij niet op zondag open wil. 'Alles jaagt steeds meer door'

De christelijke ondernemer Tjerk ‘t Lam uit Dordrecht ziet geen toekomst meer voor zijn supermarkt zonder open te gaan op koopzondagen. Daarom stopt hij. Principieel was dat geen lastig besluit, zegt hij, maar emotioneel wel.

Gedupeerden met protestborden demonstreren op het terrein van verzekeraar Achmea. ‘Terugkijkend had klanten niet zo veel leed toegebracht mogen worden.’

De woekerpolis was het grootste financiële schandaal ooit. Kan zoiets weer gebeuren?

Met de laatste grote schikkingen in zicht, loopt de woekerpolisaffaire na dertig jaar ten einde. Hoe kon het ‘grootste financiële schandaal uit de Nederlandse geschiedenis’ zo ontsporen? En kan het weer gebeuren?

De architecten van Bureau B+B houden zich bezig met stedenbouw en landschapsarchitectuur.

Het Nederlandse landschap vraagt veel: duurzaam, klimaatbestendig én natuurinclusief

In een land dat worstelt met ruimtegebrek en klimaatverandering zijn de uitdagingen voor landschapsarchitecten veel complexer geworden. Bureau B+B legt de lat extra hoog. 'Als het werk af is, is het nog niet af.'

Bedrijfsterrein van chipmachinefabrikant ASML in Veldhoven.

Kabinet probeert uit alle macht de chipindustrie in Nederland te houden

Het demissionaire kabinet loopt zich het vuur uit de sloffen om de Nederlandse chipindustrie comfort te bieden. ASMI, NXP en paradepaard ASML dreigen namelijk hun koffers te pakken.