Sluiten

ND.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.

Nederlands Dagblad

Bij alles wat mijn vader me over de Tweede Wereldoorlog vertelde, was de genocide op zes miljoen Joden het meest onbevattelijke. Hoe kon een land met zo veel weldenkende mensen, zo veel christendom, met een cultuur die Bach en Goethe had voortgebracht, tot zo’n weerzinwekkende, systematische massamoord komen?

Als jullie niets horen, is alles oké. Je ging op vakantie. Bij aankomst zocht je een telefooncel op, gooide er wat muntjes in en belde naar huis om te melden dat je veilig was aangekomen.

Vandaag loopt de ramadan af. Een maand lang hebben moslims tussen zonsopgang en zonsondergang niet mogen eten of drinken. Dat is geen geringe opgave in de zomertijd. Daar kun je best respect voor opbrengen.

Langs de weg staat een bushokje. Tegenwoordig heet het geen bushokje, maar een abri.

Minister Timmermans heeft namens Nederland vanuit zijn hart gesproken. Hij bewees bij de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties dat een toespraak indrukwekkend kan zijn ook al zie je de spreker regelmatig van papier iets lezen. Hij schaalde ‘ramp MH17’ terug tot menselijke proporties en onderstreepte zo de enormiteit erv...

‘We kunnen het de Arabieren vergeven dat ze onze kinderen doden. We kunnen ze niet vergeven dat ze ons dwingen hún kinderen te doden. We zullen pas vrede hebben met de Arabieren als zij meer van hun kinderen houden dan dat ze ons haten.’

Elk jaar is het weer een prettige corvee: welke boeken neem je op vakantie mee, welke niet? Het handigst is om minstens een week van tevoren met ‘ja’x, ‘misschien’x en ‘bij nader inzien toch niet’xstapeltjes te beginnen.

Sommige discussies moet je op een ontijdig moment voeren. Niet wanneer het actueel is, maar juist in de luwte van de tijd. Die over Zwarte Piet is er zo een. Afgelopen winter kwam deze discussie in alle hevigheid op. Dat was goed voor het schokeffect. Maar tot een echte bezinning kwam het niet. In ieder geval niet bij mij...

De verschrikkingen in Oekraïne brengen de duisternis van mensen aan het licht. Hier zie je waartoe mensen in staat zijn – wat mensen zíjn.

Lepra is een verwoestende ziekte. Besmettelijk bovendien.

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 Volgende >