Sluiten

ND.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.

Nederlands Dagblad

Sjoera Dikkers van de PvdA zegt dat de supermarkten bepalen wat wij eten. Dat klinkt niet fijn voor zelfbewuste en zich suf vergelijkende consumenten. Socialisten weten hoe dat komt: het grootkapitaal. Dat wij het liefst zo goedkoop mogelijk winkelen en dat supermarkten daar handig op inspelen, zegt ze niet. Je zou een ki...

Na twee weken terug in het vaderland: het nieuws is weinig veranderd. Oekraïne, Syrië en Irak, Gaza, ebola. De zomer die zich als herfst vermomt, is erbij gekomen. Op de camping ver weg in de zon was dat het drukst besproken onderwerp.

Een paar weken geleden mocht ik een orgelconcert geven in de lutherse kerk in Den Haag. Voor mij als vrijgemaakt-gereformeerde een bijzondere plek, omdat op 11 augustus 1944 in dat kerkgebouw de Acte van Vrijmaking is voorgelezen.

Voor wie veel alleen gereisd heeft, vertel ik waarschijnlijk weinig nieuws, maar goed: leven in een buitenlandse hotelkamer is heus een verschrikking. Het is saaiheid en eentonigheid troef, meestal volstrekt in tegenspraak met de reis zelf, die door alle nieuwe indrukken best boeiend en bruisend mag heten.

Laatst trok ik naar Amsterdam om ‘Stilleven met Bijbel’ te bewonderen, een schilderij van Vincent van Gogh uit zijn vroege, Nuenense tijd. Een eerdere poging, jaren geleden, was mislukt toen het w...

Wat kan een wetenschapper nu hebben tegen bewijs? Niets, zou je op het eerste gezicht zeggen.

Het is lekker om te weten wat voor vlees je in de kuip hebt. Je zult maar toehappen in de veronderstelling een diepgestoofde lap rundvlees voor je neus te hebben, terwijl er in werkelijkheid een droge gehaktbal op je bord ligt.

Een ritje met de trein kan je kijk op de wereld veranderen. Dinsdag, 17.14 uur, de trein van Amersfoort naar Schiphol. De coupé vult zich met mensen. Om mij heen komen drie mensen zitten.

De VVD geniet weer met volle teugen van het politieke handwerk. Na het daverende succes van burgemeester Jozias van Aartsen om in de Schilderswijk het demonstreren te verbieden, richt zijn partijgenoot en Kamerlid Rudmer Heerema zich op andere Haagse overlast. Van de meeuw. Een beest met de brutaliteit van een demonstrant...

Even over de ziel. Dat blijft een raadsel. Als iemand sterft, is die ziel zomaar weg uit het lichaam. Maar je hele leven lang zit hij erin vast.

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 Volgende >