Vlaamse bisschoppen geven als eerste ter wereld groen licht voor kerkelijke zegen homostellen

Nieuws
De bisschoppen van Vlaanderen zetten de deur open voor het zegenen van homostellen. Daarmee gaan ze lijnrecht in tegen het Vaticaan. Dinsdagochtend hebben ze een liturgie gepubliceerd die daarvoor gebruikt kan worden. In maart vorig jaar nog oordeelde het Vaticaan dat een kerkelijke zegening van homostellen verboden is omdat ‘God de zonde niet kan zegenen’.
Hendro Munsterman Hendro Munsterman
dinsdag 20 september 2022 om 10:30 aangepast 00:02
ND
ND beeld ND

Brussel

Volgens kardinaal Jozef de Kesel en de andere Vlaamse bisschoppen wordt door homostellen ‘tijdens pastorale ontmoetingen vaak de vraag gesteld naar een gebedsmoment om God te vragen dat Hij dit engagement van liefde en trouw mag zegenen en bestendigen’.

Zij geven nu, voor zover bekend als eerste bisschoppen ter wereld, uitdrukkelijk groen licht voor een kerkelijke zegening. Wel moet ‘het verschil duidelijk blijven met wat de Kerk verstaat onder een sacramenteel huwelijk’, dus een levenslange verbintenis tussen en man een een vrouw.

In maart 2021 verbood het Vaticaan nog de kerkelijke zegening van h..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Pater Elias Leyds (1958-2024)

Radicaal en strijdlustig. Markante pater Elias Leyds (1958-2024) dood gevonden

Hij was ijverig in de verkondiging van het geloof en stak zijn ongezouten mening niet onder stoelen of banken. Pater Elias Leyds werd woensdag, twee dagen na zijn zelfgekozen overlijden, in zijn kamer gevonden.

Dennie Christian: 'Later heb ik die haat leren begrijpen en ook kunnen vergeven.'

Schlagerzanger Dennie Christian over zijn geloof en het verlies van zijn vrouw. 'Ik lees veel in de Bijbel'

Zanger Dennie Christian verloor zijn vrouw aan kanker, maar spreekt haar nog elke dag. ‘Wat ik beleef, is een geschenk van God. Als je hart, ziel en verstand kunt verenigen in geloof, gebeuren er wonderen.’

‘Slachtoffers hebben altijd geheim gehouden dat ze seksueel zijn misbruikt. Ze werkten hard om het te vergeten.'

Hoe de Katholieke Kerk in Nederland tekortschiet in de aanpak van misbruik: 'Zo ontmoedig je slachtoffers'

Het meldpunt voor seksueel misbruik in de Rooms-Katholieke Kerk is slecht toegankelijk en de regels zijn te streng. Slachtoffers van misbruik in de kerk ervaren daardoor hoge drempels om hun verhaal te doen.

Misdaadjournalist John van den Heuvel wordt 24 uur per dag beveiligd. 'Je kunt veel van Ridouan Taghi zeggen, maar hij houdt woord.'

John van den Heuvel over bedreigingen en zijn geloof: 'Ik kan mijn lot in de handen van God leggen'

Het geloof geeft misdaadjournalist en presentator John van den Heuvel rust, terwijl de georganiseerde misdaad het op hem gemunt heeft. 'Het dwingt mij om dankbaar en nederig te zijn.'

Tjeerd Visser had zomaar bisschop in de Rooms-Katholieke Kerk kunnen worden, maar is nu oudkatholiek priester.

Deze priester kwam in een crisis door het celibaat: 'Ik wilde niet leven met een leugen'

Hij was de tweede man van het bisdom Rotterdam, maar drie jaar geleden legde hij zijn priesterambt neer. Twee weken geleden is Tjeerd Visser aangesteld als pastoor binnen de Oud-Katholieke Kerk in Hilversum.

De leider van het Opus Dei, Fernando Ocáriz, op bezoek bij paus Franciscus. Franciscus lijkt naar de critici uit 1982 geluisterd te hebben: in drie stappen heeft hij alle exclusiviteit en privileges van het Opus Dei flink ingeperkt.

Zo ontnam paus Franciscus het machtige Opus Dei tijdens twee zomervakanties zijn exclusieve privileges

Het Opus Dei gold als machtig conservatief instituut. Paus Johannes Paulus II schiep er een eigen structuur met grote vrijheden voor. Maar paus Franciscus heeft dat alles tijdens twee zomervakanties teruggedraaid.