Sluiten

ND.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.

Nederlands Dagblad

Dossier: Jongeren en drank - Nieuws

DEN HAAG - Alcoholmisbruik onder jongeren loopt de spuigaten uit. Dat vindt Joël Voordewind, Tweede Kamerlid voor de ChristenUnie.

UTRECHT - ‘Het zou mooi zijn als er in Nederland minder alcohol in bier zit.’ Dat zegt het Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid (STAP).

DEN HAAG - Het gemeentebestuur van Zwartewaterland heeft terecht afgezien van het treffen van maatregelen tegen 'Keet de Blokhut'.

URK - Het aantal minderjarige meisjes op Urk met een alcoholprobleem is de laatste jaren sterk gegroeid. Dat heeft een woordvoerder van welzijnsstichting Waypoint maandag bekendgemaakt.

URK - Jongeren in Urk blijven massaal de weg op gaan met alcohol op. Dit jaar werden al meer dan honderd jonge bestuurders met een slok op van de weg gehaald, vergeleken met 94 jonge drankrijders in heel 2009.

GENÈVE - De 193 bij de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) aangesloten landen hebben donderdag met algemene stemmen hun steun uitgesproken voor een wereldwijde strategie om alcoholmisbruik te beteugelen.

DEN HAAG - Supermarkten verkopen in drie van de vier gevallen alcohol aan jongeren onder de zestien jaar, terwijl dat niet mag. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit Twente en de Stichting Alcoholpreventie (STAP).

HOLTEN - De gemeente Rijssen-Holten dacht goede sier te maken in een TROS-programma over hun succesvolle beleid rond de elf drankketen in het buitengebied. Het programma toonde voor het oog van heel Nederland uiteindelijk vooral de overtreders van het beleid.

DEN HAAG - Cafés moeten verboden gebied worden voor jongeren onder de zestien jaar. Dat is een nieuw plan van de ChristenUnie om alcoholgebruik onder jongeren tegen te gaan.

AMSTERDAM - Het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis in Amsterdam gaat jongeren die als gevolg van comazuipen met een alcoholvergiftiging op de spoedeisende hulp binnenkomen, voortaan mét hun ouders doorsturen naar een psycholoog.

UTRECHT - Ook tijdens de jaarwisseling moeten ouders geen alcohol geven aan kinderen die jonger zijn dan zestien jaar.

DEN HAAG - De burgemeester van Urk moet eigenaren van drankketen niet beboeten, maar die keten sluiten. Dat vindt Tweede Kamerlid Lea Bouwmeester van de PvdA.

DEN HAAG - Minister Guusje ter Horst wil een blaastest voor voetgangers in uitgaansgebieden. Zo hoopt zij agressie en geweld op stapavonden in te dammen. ,,Dit is betutteling.''

WOERDEN - Koninklijke Horeca Nederland (KHN) is tegen de wijzigingen van de Drank- en Horecawet omdat het tot willekeur leidt, waardoor onder meer het drankgebruik onder jongeren zou stijgen.

UTRECHT - Wanneer scholieren én hun ouders gelijktijdig worden voorgelicht over de gevaren van alcohol, is de kans het grootst dat de jongere wacht met drinken. Dat blijkt uit een grootschalig onderzoek in Nederland.

DEN HAAG - Beginnende bestuurders rijden in groten getale met te veel drank op. Tijdens alcoholcontroles vorig jaar bleek dat een op de twintig jonge automobilisten te diep in het glas had gekeken.

DEN HAAG - De Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) zet nog dit jaar extra jongeren in om te controleren of barpersoneel geen alcohol schenkt aan minderjarigen.

DEN HAAG - Ondanks aandringen van de Tweede Kamer neemt het kabinet geen initiatieven om het gebruik van blaastesten bij schoolfeesten te bevorderen.

LEEUWARDEN - Het CDA wil een veerbotenverbod voor toeristen die zich hebben misdragen bij hun bezoek aan de eilanden.

DEN HAAG - Er moet een einde komen aan het prijsstunten met kratten bier in de supermarkten. Dat stelt het Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid Stap.

DEN HAAG - Wethouder Bert van Alphen (GroenLinks, volksgezondheid) geeft vrijdag het startschot voor de campagne Onderwijs alcoholvrij.

HARDENBERG - Om de veiligheid binnen hokken en keten te waarborgen, stuurt de gemeente Hardenberg aan op het zich houden aan spelregels. Een daarvan is dat de keeteigenaren - vaak zijn dat de ouders - een cursus verantwoord drankgebruik volgen.

UTRECHT - Het project Boete of Kanskaart wordt landelijk ingevoerd als het aan justitie ligt. Dat heeft Rob Bovens van het Trimbos-instituut die het project coördineert, maandag gezegd naar aanleiding van berichtgeving in het AD.

DEN HAAG - Minister Ab Klink (Volksgezondheid) gaat in kaart brengen waar de meeste illegale drankketen zijn gevestigd, en onderzoeken of deze verband houden met jongeren die gevaarlijk veel drinken (het zogeheten 'comazuipen').

EDE - De gemeente Ede heeft zaterdagavond een drankkeet in Harskamp opnieuw gesloten. Nadat de keet op 29 april al was gesloten en verzegeld, hadden zestien jongeren er toch weer hun intrek in genomen.

UTRECHT - Eén op de drie scholen organiseert alleen nog alcoholvrije feesten, blijkt uit onderzoek. L.J. Schuurman, directeur van het Ichthus College in Veenendaal: ,,Waar leg je de grens als je alcohol wel toestaat? Als je één glas alcohol toestaat willen ze er twee.''

DEN HAAG - Een Kamermeerderheid van CDA, PvdA, ChristenUnie en SGP wil dat minister Klink bij middelbare scholen gaat aandringen op het volledig alcoholvrij maken van schoolfeesten en werkweken.

DELFT - Het aantal kinderen dat met spoed is opgenomen in een ziekenhuis na overmatig alcoholgebruik is vorig jaar met 13 procent gestegen naar 337 kinderen.

WOERDEN - De drankverstrekkende horecaondernemers hebben zich verenigd in een nieuwe sector.

DEN HAAG - Het drankgebruik onder jongeren daalt. Dankzij de zelfregulering van het bedrijfsleven, claimden de alcoholproducenten maandag. Onzin, reageert de Stichting Alcohol Preventie (Stap).

URK - De gemeente Urk krijgt van justitie geen steun bij de aanpak van openbare dronkenschap van jongeren onder de zestien.

DRACHTEN - Bert Middel, burgemeester van de gemeente Smallingerland, wordt per 1 maart voorzitter van Stichting Alcoholpreventie. Hij ziet een dubbele moraal. ,,Alcohol is volledig geaccepteerd, terwijl het aantoonbaar veel schade aanricht.''

WOERDEN - Het overheidsbeleid om drankketen tegen te gaan is weer terug bij af, nu minister Ter Horst de gemeenten weer de volledige verantwoordelijkheid geeft om beleid te maken.

DEN HAAG - De maatregelen die minister Ter Horst van Binnenlandse Zaken heeft aangekondigd tegen keten zijn veel te vrijblijvend. De PvdA wil dat de minister gemeenten dwingt om de keten aan te pakken, in plaats van hen een 'handreiking' aan te bieden.

BARNEVELD - Achttien drankketen in de uitgestrekte gemeente Barneveld krijgen een gedoogbeschikking van de gemeente. Drie van de achttien keten moeten binnen een jaar een ander onderkomen hebben gevonden.

DEN HAAG - Sportkoepel NOC*NSF en voetbalbond KNVB vrezen de nieuwe drank- en horecawet. De landelijke bepaling dat tot een uur na afloop van jeugdactiviteiten geen alcohol mag worden geschonken, gaat sportverenigingen leden en vrijwilliger kosten, denkt NOC*NSF-voorzitter Erica Terpstra.

UTRECHT - De strengere regels voor alcoholverkoop aan jongeren onder de zestien, zorgen voor meer bezoek aan drankketen. Daarvoor waarschuwt STAP-medewerker Joost Mulder.

EINDHOVEN - De Voedsel- en Warenautoriteit en gemeenten gaan vanaf november controles uitvoeren in drankketen in de Kempen (Zuidoost-Brabant). Voor enkele commercieel draaiende keten dreigt sluiting.

Lokale politici van de SGP bezonnen zich gisteren op het gemeentelijk alcoholbeleid. Want drankmisbruik grijpt om zich heen. De vraag op het congres: hoe kan de overheid dit het beste beteugelen?

NIJMEGEN - Als jongeren voor hun dertiende alcohol drinken, komt dat vooral door genetische aanleg en niet door de omgeving. Jongens hebben meer last van dit 'alcohol-gen' dan meisjes.

ELBURG - Een aantal kerken in de gemeente Elburg gaat op zondag 14 september in de dienst aandacht vragen voor drankmisbruik.

NAALDWIJK - De gemeente Westland wil convenanten sluiten met jongeren die drankketen bezoeken en de ouders die de keten in bezit hebben. Dat staat in het Actieprogramma Alcohol 2008-2011, waarin de gemeente excessief drankgebruik wil tegengaan.

Alcohol is in Nederland heel normaal. Er zijn maar weinig recepties of feestjes waar geen glazen wijn of biertjes worden geserveerd. Jongeren groeien er mee op, zien het van hun ouders. En dat is nu juist het probleem, vindt Erik Stofferis. Zelf was hij ooit verslaafd. Onlangs schreef hij het boek 'De Grote Verdoving', waarin hij wil aangeven dat alcohol niet normaal is.

ZEIST - De korfbal- en voetbalbond gaan zich in de aanloop naar het komende seizoen extra inspannen om alcoholverkoop aan jongeren onder de zestien uit te bannen.

DEN HAAG - Commerciële drankketen zullen hoe dan ook op korte termijn hun deuren moeten sluiten. Een Kamermeerderheid wil dat er nog deze zomer tegen deze keten wordt opgetreden.

DEN HAAG - Het aantal kinderen tussen de twaalf en veertien jaar dat alcohol gebruikt, daalt. Dat blijkt uit de nieuwste cijfers van het Trimbos-instituut, op basis van onderzoek onder tienduizend scholieren.

DEN HAAG - Het aantal kinderen onder de zestien jaar dat met te veel drank op in het ziekenhuis belandt is tussen 2001 en 2006 met tachtig procent toegenomen.

DEN HAAG - Gemeenten krijgen tot het einde van deze zomer om zich aan te melden voor een pilot om commerciële drankketen aan te pakken. Als er te weinig animo blijkt te zijn, krijgt de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) de bevoegdheid om de keten aan te pakken.

Het vooral in Groot-Brittannië en Nederland bekende innemen van veel alcohol in korte tijd (binge-drinken) verovert ook Frankrijk. De West-Franse studentenstad Rennes loopt daarin voorop. Niet tot ieders vreugde.

UTRECHT - Zeven Europese gezondheidsorganisaties, waaronder de Nederlandse stichting alcoholpreventie STAP, werken samen in de strijd tegen alcoholreclame. Ze hebben een Europees centrum voor het monitoren van alcoholmarketing (Eucam) opgezet, dat vandaag in Brussel wordt gepresenteerd.

Problemen met jeugd en alcohol gaan de provincie Groningen niet voorbij. Bij een debat gisteren in het Provinciehuis kwamen veel ideeën op tafel voor preventie. Hoe echt in te grijpen bij jeugd met een alcoholprobleem blijkt een lastiger verhaal.

Er is veel aandacht voor het toenemend drankgebruik onder jongeren. Maar lokale overheden durven drankketen niet aan te pakken, ouders grijpen zelf maar al te vaak naar de fles en tuchtmaatregelen tegen dronkenlappen lijken lachwekkend. Moeten we ons aansluiten bij de drankbestrijders van weleer? In de verte klinkt de roep en er is nog één vereniging actief.

ELST - Zes Gelderse gemeenten, waaronder Duiven, Zevenaar en Overbetuwe, willen tieners inzetten tegen illegale verkoop van alcohol door winkeliers. De minderjarige tieners gaan onder begeleiding van opsporingsambtenaren langs bij winkeliers en proberen daar alcohol te kopen.

DEN HAAG - Gemeenten hebben vaak geen zin om op te treden tegen drankketen omdat ze bang zijn dat er dan herrie ontstaat onder de jongeren die daar aan de drank gaan. Dat is een van de oorzaken dat de Voedsel- en Warenautoriteit (VWA) nog geen enkele keet heeft weten te sluiten.

DEN HAAG - De bezorgde Friese moeders Myriam Loonen en Hannie Gorter hebben gisteren een petitie aan de Tweede Kamer aangeboden. De moeders van het comité 'Vroegopstap' maken zich grote zorgen om de huidige openings- en sluitingstijden in de horeca.

DEN HAAG - Het kabinet gaat toch landelijke sancties vastleggen voor supermarkten die drank verkopen aan te jonge drinkers. De Tweede Kamer had op initiatief van de PvdA aangedrongen op een landelijke aanpak, maar minister Ab Klink (Volksgezondheid) wilde dit liever aan de burgemeesters laten.

De SGP-fractie verdiepte zich gisteren in de praktijk van de alcoholproblematiek. In gesprek met jongeren, beleidsmakers en handhavers ondervonden ze dat je het met regels alleen niet redt. ,,Er moet een mentaliteitsverandering komen.''

LEEUWARDEN - Hoewel er op een avond gemiddeld acht glazen bier per persoon worden gedronken, veroorzaken de drankketen op het Friese platteland nauwelijks overlast.

DEN HAAG - ,,Electorale belangen zijn geen reden om misstanden te gedogen'', vinden de SGP-jongeren. Ze schrijven dat in een brief aan alle gemeenteraadsleden van de SGP. Volgens de SGP-jongeren moet het gedoogbeleid rond drankketen stoppen.

STRIJEN - De supermarkten en slijterij in Strijen (Zuid-Holland) hebben gisteren met de gemeente en de politie in een convenant afgesproken geen alcohol meer te verkopen aan jongeren onder de achttien jaar.

Stichting Alcoholpreventie (STAP) waarschuwt tegen een nieuwe gadget in de strijd tegen beschonken automobilisten. Het nieuwe product waarmee je zelf kunt meten hoe hoog je alcoholpromillage is, is volgens STAP onnauwkeurig. ,,De consequenties kunnen levensgevaarlijk zijn.''

LEIDSCHENDAM - Supermarkten komen in actie tegen een groeiend drankprobleem bij kinderen. Brancheorganisatie CBL stuurt begin volgend jaar cursuspakketten naar de supermarkten in het land.

In Genemuiden mogen jongeren alleen hun keten openen met Kerst en oud en nieuw. Overheid, politie, bewoners en jongeren zijn het roerend met elkaar eens: door de keten blijft het rustiger met de jaarwisseling.

Dat er een probleem is met alcohol en jongeren, beseft 'Den Haag'. Maar over de aanpak van drankketen op het boerenerf, zijn de meningen in de Tweede Kamer verdeeld. Moet de overheid een landelijke richtlijn opstellen of het aan de gemeenten overlaten?

DEN HAAG - De Tweede Kamer wil landelijke normen voor de leeftijd waarop bezit van alcohol is toegestaan. Een meerderheid wil dat die norm op zestien wordt gelegd en strenger wordt gehandhaafd.

De kerken in Sint-Jansklooster zijn zich bewust van het alcoholprobleem onder hun jongeren. Vanavond organiseert een werkgroep namens de Christelijke Gereformeerde Kerk, de Gereformeerde Kerk, de Gereformeerde Kerk (vrijgemaakt) en de Hervormde Gemeente in het dorpshuis een avond over alcoholgebruik.

DEN HAAG - Gemeenten krijgen meer bevoegdheden om drankhokken en -keten die niet aan de Drank- en Horecawet voldoen aan te pakken. Het kabinet wil af van het gedoogbeleid rond de keten, staat in de Hoofdlijnenbrief Alcoholbeleid die gisteren naar de Tweede Kamer is gestuurd.

VENLO - Gemeenten moeten meer wettelijke mogelijkheden krijgen om in te grijpen bij zogenoemde bierketen. Dat zei burgemeester Hubert Bruls van Venlo gisteren bij de presentatie van GGZ-onderzoek naar bierketen in Venlo en Venray.

Jongeren onder de zestien die met een biertje of breezer op straat rondlopen, zijn binnenkort strafbaar. De Stichting Alcoholpreventie (Stap) vindt dat de overheid zich beter kan concentreren op de verkopers van drank.

DEN HAAG - Het wordt strafbaar voor kinderen onder de zestien jaar om op de openbare weg drank bij zich te hebben. Dat is volgens ingewijden de belangrijkste maatregel uit een aanvalsplan tegen alcoholmisbruik, dat het kabinet morgen naar de Tweede Kamer stuurt.

Minister Rouvoet van jeugd en Gezin verrichtte de aftrap van de Week van Verslaving. Tijdens een korte les wees hij leerlingen van het Montaigne Lyceum in Den Haag op de gevaren van alcohol.

BARNEVELD - Gemeenten doen nauwelijks iets om drankketen te verbieden. Uit onderzoek door het Nederlands Dagblad blijkt dat zeker 55 gemeenten met jongerenketen te maken hebben. Slechts drie gemeenten bestrijden ze effectief.

Wethouder Meijer van Zwartewaterland wil in zijn keetbeleid ouders en jongeren op hun verantwoordelijkheid wijzen. Concrete maatregelen heeft hij niet, ,,maar er moet wel wat veranderen achter de voordeur.''

Ferwerderadiel is een van de drie Nederlandse gemeenten die actief een ketenverbod handhaaft. Pieter Tamsma zit er al tien jaar bovenop. En dat is nodig ook.

STRIJEN - De gemeente Strijen onderzoekt een initiatief van een supermarkteigenaar die losse alcoholverkoop onder de 18 wil verbieden om onderling doorverkopen aan minderjarigen tegen te gaan.

BUSSUM - Kinderen van ouders die duidelijke regels stellen voor alcoholgebruik, drinken minder. Het Trimbos-instituut houdt daarom vanaf vandaag op basisscholen en scholen voor voortgezet onderwijs ouderavonden over alcohol.

EINDHOVEN - Het alcoholgebruik onder jongeren in het zuidoosten van Brabant is veel ernstiger dan tot dusver werd aangenomen.

De gemeente Staphorst hoopt de oplossing voor problemen met drankketen te hebben gevonden. Het ketenbestand wordt flink opgeschoond en wie een vergunning wil, moet eerst een cursus volgen. ,,Maar de gemeente neemt niet de verantwoordelijkheid van de ouders over.''

STAPHORST - Jongeren die hun drankkeet willen behouden, moeten in Staphorst een cursus alcoholvoorlichting gaan volgen. De gemeente gaat de ketens die niet meewerken, voortaan verbieden.

NIJMEGEN - Ouders onderschatten hoeveel en hoe vaak hun pubers alcohol drinken. Moeders hebben het overigens wel beter in de gaten dan vaders. Kinderen zien scherper hoeveel hun ouders drinken, tenzij er sprake is van zwaar alcoholgebruik.

DEN HAAG - Het is voor een belangrijk deel aan de Tweede Kamer te wijten dat er geen maatregelen worden genomen tegen het drankmisbruik door jongeren. Omdat de Kamer te gevoelig is voor de alcohollobby, maken voorstellen om het drankgebruik aan banden te leggen geen kans. Dat zeggen diverse deskundigen.

DEN HAAG - Breezers raken snel uit de gratie. Na de ongekende hype van een paar jaar geleden stort de verkoop in hoog tempo in. Dit jaar wordt naar verwachting acht miljoen liter van het alcoholische mixdrankje verkocht, nog maar een kwart van het topjaar 2002.

PUTTEN - Putten moet mogelijk optreden tegen illegale bierketen in de gemeente. De Raad van State heeft woensdag een uitspraak hiertoe van de rechtbank Zutphen bevestigd. De rechtbank Zutphen concludeerde eind november dat de gemeente Putten haar besluit niet op te treden tegen de bierketen van jongeren, moet herzien.

De PvdA wil het drankprobleem onder jongeren 'keihard' aanpakken. Sommige campings en gemeenten doen dat al.

DEN HAAG - Ouders van wie de kinderen herhaaldelijk stomdronken zijn, moeten worden aangeklaagd voor kindermishandeling. Daarnaast moet het bezit van alcohol onder jongeren onder de zestien jaar met forse boetes worden bestraft. Dat staat in een plan van aanpak dat de PvdA gisteren opstelde tegen alcoholmisbruik.

WOERDEN - Een losse en tolerante opvoedingsstijl bevordert alcoholgebruik onder kinderen. Dat blijkt uit de voorlopige resultaten van onderzoek, dat volgende maand verschijnt. Het Nationaal Gezondheidsinstituut NIGZ adviseert ouders ,,strenge afspraken'' te maken over drankgebruik.

DEN HAAG - De politie moet bij jongeren onder de zestien jaar een blaastest kunnen afnemen als wordt vermoed dat zij te veel alcohol hebben gedronken.

GRONINGEN - De organisatoren van de Groningse introductieweek voor aankomende studenten gaan een campagne voeren tegen alcoholmisbruik. Tijdens de zogenoemde KEI-week worden de eerstejaars onder het motto ‘Drink less to impress’ gewezen op de gevolgen van overmatig drinken. Dit maakte het KEI-bestuur gisteren bekend.

In de eerste helft van het jaar zijn al ruim tachtig jongeren tot en met zestien jaar in het ziekenhuis beland, omdat ze te veel alcohol hadden gedronken. Betrokkenen waarschuwen: ,,Je moet je als ouder niet populair willen maken. Je moet je kind goed opvoeden.''

DEN HAAG - Jongeren onder de zestien die met een fles drank over straat lopen, kunnen mogelijk een boete tegemoet zien. Minister Klink (Volksgezondheid) overweegt met het strafbaar stellen van het bezit van alcohol te voorkomen dat oudere kinderen drank doorverkopen aan jongere. Zijn collega André Rouvoet voor Jeugd en Gezin wil de mogelijkheden bekijken om breezers uit de supermarkt te halen. Juist de zoetheid van deze mixdrankjes zou jongeren ertoe verleiden veel te veel achterover te slaan.

DEN HAAG - Beginnende automobilisten die met één biertje of wijntje op worden gepakt, moeten verplicht worden een driedaagse alcoholcursus te volgen. Het CDA lanceert dat plan vandaag in de Tweede Kamer.

Geen alcohol meer onder de achttien. Dat is de vurige wens van minister Guusje ter Horst. Artsen die laveloze pubers moeten oplappen, reageren opgelucht. Maar de drinkende jongere is niet onder de indruk: ,,Ik kom toch wel aan alcohol.''

DEN HAAG - Al zestig jongeren onder de achttien jaar zijn het eerste kwartaal van dit jaar met alcoholvergiftiging opgenomen in een ziekenhuis.

ZWOLLE - Jongeren onder de achttien jaar mogen geen drank meer kopen. Dat heeft minister Guusje ter Horst van Binnenlandse Zaken gisteren gezegd in Zwolle. Daar begon een proef om drinkende jongeren harder aan te pakken. Ter Horst wil dat supermarkten geen drank meer verkopen. Ze overlegt morgen met haar collega Ab Klink (Volksgezondheid) die later dit jaar nog komt met nieuwe maatregelen om drankgebruik onder jongeren terug te dringen.

DEN HAAG - Cafés en discotheken mogen drank blijven aanbieden met korting. In een brief aan de Tweede Kamer schrijft minister Ab Klink (Volksgezondheid) dat van een algemeen verbod op de zogeheten happy hours ,,geen sprake'' zal zijn.

DEN HAAG - Minister Ab Klink van Volksgezondheid gaat prijsacties in cafés en discotheken aanpakken. Een woordvoerder van de minister noemt het 'zorgwekkend' dat de zogeheten happy hours met aantrekkelijke kortingen op drank veel jongeren van veertien en vijftien jaar trekken. Alcoholische dranken zijn voor hen verboden en zelfs uiterst schadelijk.

DEN HAAG - Psychiatrische inrichting Parnassia in Den Haag heeft gisteren de deuren geopend van een kliniek die uitsluitend bestemd is voor jongeren tussen de twaalf en twintig die moeten afkicken van alcohol, drugs of gokken.

STAPHORST - Burgemeester Alssema van Staphorst maakt zich zorgen over het alcoholgebruik in Nederland, dat volgens hem ,,veel te ver'' is doorgeschoten. Jongeren drinken op steeds jongere leeftijd en ouderen tolereren steeds meer.

VRIES - De bijna-dood van een 12-jarig meisje door alcoholvergiftiging is voor burgemeester Jan Rijpstra van Tynaarlo reden voor harde aanpak van de middenstand in zijn gemeente. Hij zegt desnoods sluiting van winkels en benzinepompen niet te schuwen.

DEN HAAG - De drankketen waar veel plattelandsjongeren vooral in het weekend stevig drinken, moeten verdwijnen. De meest commerciële dienen meteen te worden gesloten en de rest van deze zogeheten buurtketen, een soort alternatief voor het jeugdhonk, moet binnen vijf jaar zijn verdwenen.

DEN HAAG - Nederlandse jongeren beginnen vroeg met drinken, en ze drinken veel. In verschillende gemeenten slaan kerken, scholen, gemeente en andere instellingen de handen ineen. Die aanpak lijkt succesvol.

UTRECHT - Nederland behoort in Europa tot de top wanneer het gaat om alcoholgebruik door jongeren. Vooral in de leeftijdsgroep twaalf tot veertien jaar is het gebruik de afgelopen tien jaar opvallend gestegen.

VOLENDAM - Het is voor tieners eenvoudig drank in te slaan. Ouders hebben vaak geen flauw idee hoeveel hun kinderen drinken. Tijdens voorlichtingsavonden worden ze op de gevaren gewezen. ,,Ik ga meteen met m'n dochter praten.''

DEN HAAG - Minister van Volksgezondheid Hans Hoogervorst wil een alcoholverbod voor jongeren onder de achttien jaar. Geen drankje meer in de kroeg of een kratje bier kopen bij de slijter. In Scandinavië en de Verenigde Staten gelden al langer strenge maatregelen tegen alcoholgebruik door jongeren. Maar met matig succes.

DEN HAAG - Een plan van minister Hoogervorst voor een totaal alcoholverbod voor jongeren onder de achttien, wordt waarschijnlijk niet ingevoerd. De Tweede Kamer gelooft niet dat dat helpt het drankmisbruik tegen te gaan.

WOLFHEZE - Klaas Arts ziet Korsakov-patiënten steeds jonger binnenkomen. Een gevolg van overmatig drankgebruik op jonge leeftijd, aldus de gedragsneuroloog. Hij houdt zijn hart vast voor de toekomst. ,,Over twintig jaar krijgen we de rekening gepresenteerd.''

HILVERSUM - Stichting Alcoholpreventie (STAP) is bezig verhalen te verzamelen over jongeren die een alcoholvergiftiging hebben gehad. Aan de hand daarvan wil STAP jongeren waarschuwen voor buitensporig alcoholgebruik.