Sluiten

Als u doorsurft op deze website, gaat u akkoord met de plaatsing van cookies. Voor meer informatie, klik hier. [sluiten]

Nederlands Dagblad

Dossier: Jongeren en drank - Nieuws

Rondetafelgesprek over ‘comazuipen’

DEN HAAG - Alcoholmisbruik onder jongeren loopt de spuigaten uit. Dat vindt Joël Voordewind, Tweede Kamerlid voor de ChristenUnie.

lees meer

STAP wil minder alcohol in bier

UTRECHT - ‘Het zou mooi zijn als er in Nederland minder alcohol in bier zit.’ Dat zegt het Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid (STAP).

lees meer

'Keet de Blokhut' blijft open

DEN HAAG - Het gemeentebestuur van Zwartewaterland heeft terecht afgezien van het treffen van maatregelen tegen 'Keet de Blokhut'.

lees meer

Alcoholmisbruik meisjes Urk groeiend probleem

URK - Het aantal minderjarige meisjes op Urk met een alcoholprobleem is de laatste jaren sterk gegroeid. Dat heeft een woordvoerder van welzijnsstichting Waypoint maandag bekendgemaakt.

lees meer

Jeugd op Urk blijft rijden onder invloed

URK - Jongeren in Urk blijven massaal de weg op gaan met alcohol op. Dit jaar werden al meer dan honderd jonge bestuurders met een slok op van de weg gehaald, vergeleken met 94 jonge drankrijders in heel 2009.

lees meer

Akkoord over aanpak van alcoholmisbruik

GENÈVE - De 193 bij de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) aangesloten landen hebben donderdag met algemene stemmen hun steun uitgesproken voor een wereldwijde strategie om alcoholmisbruik te beteugelen.

lees meer

Jeugd komt nog simpel aan drank

DEN HAAG - Supermarkten verkopen in drie van de vier gevallen alcohol aan jongeren onder de zestien jaar, terwijl dat niet mag. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit Twente en de Stichting Alcoholpreventie (STAP).

lees meer

TROS toont andere kant beleid keten

HOLTEN - De gemeente Rijssen-Holten dacht goede sier te maken in een TROS-programma over hun succesvolle beleid rond de elf drankketen in het buitengebied. Het programma toonde voor het oog van heel Nederland uiteindelijk vooral de overtreders van het beleid.

lees meer

‘Café verbieden voor jongeren’

DEN HAAG - Cafés moeten verboden gebied worden voor jongeren onder de zestien jaar. Dat is een nieuw plan van de ChristenUnie om alcoholgebruik onder jongeren tegen te gaan.

lees meer

‘Comazuipers naar psycholoog sturen’

AMSTERDAM - Het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis in Amsterdam gaat jongeren die als gevolg van comazuipen met een alcoholvergiftiging op de spoedeisende hulp binnenkomen, voortaan mét hun ouders doorsturen naar een psycholoog.

lees meer

‘Bij oud en nieuw geen drank onder de 16’

UTRECHT - Ook tijdens de jaarwisseling moeten ouders geen alcohol geven aan kinderen die jonger zijn dan zestien jaar.

lees meer

PvdA: Urk moet drankketen sluiten

DEN HAAG - De burgemeester van Urk moet eigenaren van drankketen niet beboeten, maar die keten sluiten. Dat vindt Tweede Kamerlid Lea Bouwmeester van de PvdA.

lees meer

Blaastest voetgangers is ‘betutteling’

DEN HAAG - Minister Guusje ter Horst wil een blaastest voor voetgangers in uitgaansgebieden. Zo hoopt zij agressie en geweld op stapavonden in te dammen. ,,Dit is betutteling.''

lees meer

Horeca: nieuwe wet schiet doel voorbij

WOERDEN - Koninklijke Horeca Nederland (KHN) is tegen de wijzigingen van de Drank- en Horecawet omdat het tot willekeur leidt, waardoor onder meer het drankgebruik onder jongeren zou stijgen.

lees meer

Uitstel drankgebruik jongeren is mogelijk

UTRECHT - Wanneer scholieren én hun ouders gelijktijdig worden voorgelicht over de gevaren van alcohol, is de kans het grootst dat de jongere wacht met drinken. Dat blijkt uit een grootschalig onderzoek in Nederland.

lees meer

Veel jonge bestuurders met drank de weg op

DEN HAAG - Beginnende bestuurders rijden in groten getale met te veel drank op. Tijdens alcoholcontroles vorig jaar bleek dat een op de twintig jonge automobilisten te diep in het glas had gekeken.

lees meer

VWA breidt alcoholopsporingsteam uit

DEN HAAG - De Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) zet nog dit jaar extra jongeren in om te controleren of barpersoneel geen alcohol schenkt aan minderjarigen.

lees meer

Klink verplicht blaastest bij schoolfeest niet

DEN HAAG - Ondanks aandringen van de Tweede Kamer neemt het kabinet geen initiatieven om het gebruik van blaastesten bij schoolfeesten te bevorderen.

lees meer

Dronken jeugd weren met 'veerverbod'

LEEUWARDEN - Het CDA wil een veerbotenverbod voor toeristen die zich hebben misdragen bij hun bezoek aan de eilanden.

lees meer

Stap: stunt niet met bier

DEN HAAG - Er moet een einde komen aan het prijsstunten met kratten bier in de supermarkten. Dat stelt het Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid Stap.

lees meer

Geen alcohol meer op Haagse scholen

DEN HAAG - Wethouder Bert van Alphen (GroenLinks, volksgezondheid) geeft vrijdag het startschot voor de campagne Onderwijs alcoholvrij.

lees meer

Keeteigenaren Hardenberg moeten op cursus

HARDENBERG - Om de veiligheid binnen hokken en keten te waarborgen, stuurt de gemeente Hardenberg aan op het zich houden aan spelregels. Een daarvan is dat de keeteigenaren - vaak zijn dat de ouders - een cursus verantwoord drankgebruik volgen.

lees meer

Dronken jongeren moeten op cursus

UTRECHT - Het project Boete of Kanskaart wordt landelijk ingevoerd als het aan justitie ligt. Dat heeft Rob Bovens van het Trimbos-instituut die het project coördineert, maandag gezegd naar aanleiding van berichtgeving in het AD.

lees meer

Klink gaat keten in kaart brengen

DEN HAAG - Minister Ab Klink (Volksgezondheid) gaat in kaart brengen waar de meeste illegale drankketen zijn gevestigd, en onderzoeken of deze verband houden met jongeren die gevaarlijk veel drinken (het zogeheten 'comazuipen').

lees meer

Ede sluit drankkeet opnieuw na kraak

EDE - De gemeente Ede heeft zaterdagavond een drankkeet in Harskamp opnieuw gesloten. Nadat de keet op 29 april al was gesloten en verzegeld, hadden zestien jongeren er toch weer hun intrek in genomen.

lees meer

'Scholen moeten stelling nemen tegen alcohol'

UTRECHT - Eén op de drie scholen organiseert alleen nog alcoholvrije feesten, blijkt uit onderzoek. L.J. Schuurman, directeur van het Ichthus College in Veenendaal: ,,Waar leg je de grens als je alcohol wel toestaat? Als je één glas alcohol toestaat willen ze er twee.''

lees meer

Kamer: geen alcohol bij schoolfeest

DEN HAAG - Een Kamermeerderheid van CDA, PvdA, ChristenUnie en SGP wil dat minister Klink bij middelbare scholen gaat aandringen op het volledig alcoholvrij maken van schoolfeesten en werkweken.

lees meer

Meer kinderen in ziekenhuis door alcohol

DELFT - Het aantal kinderen dat met spoed is opgenomen in een ziekenhuis na overmatig alcoholgebruik is vorig jaar met 13 procent gestegen naar 337 kinderen.

lees meer

'Keten zijn prima, als ze voldoen aan de regels'

WOERDEN - De drankverstrekkende horecaondernemers hebben zich verenigd in een nieuwe sector.

lees meer

Ruzie over effect van drankreclame

DEN HAAG - Het drankgebruik onder jongeren daalt. Dankzij de zelfregulering van het bedrijfsleven, claimden de alcoholproducenten maandag. Onzin, reageert de Stichting Alcohol Preventie (Stap).

lees meer

Dronken jeugd Urk niet op HALT-cursus

URK - De gemeente Urk krijgt van justitie geen steun bij de aanpak van openbare dronkenschap van jongeren onder de zestien.

lees meer

'Een carrière in de alcohol begint vaak thuis'

DRACHTEN - Bert Middel, burgemeester van de gemeente Smallingerland, wordt per 1 maart voorzitter van Stichting Alcoholpreventie. Hij ziet een dubbele moraal. ,,Alcohol is volledig geaccepteerd, terwijl het aantoonbaar veel schade aanricht.''

lees meer

‘Alcoholbeleid is met keetbrief terug bij af’

WOERDEN - Het overheidsbeleid om drankketen tegen te gaan is weer terug bij af, nu minister Ter Horst de gemeenten weer de volledige verantwoordelijkheid geeft om beleid te maken.

lees meer

'Ter Horst pakt drankketen te slap aan'

DEN HAAG - De maatregelen die minister Ter Horst van Binnenlandse Zaken heeft aangekondigd tegen keten zijn veel te vrijblijvend. De PvdA wil dat de minister gemeenten dwingt om de keten aan te pakken, in plaats van hen een 'handreiking' aan te bieden.

lees meer

Barneveld gedoogt 18 drankketen

BARNEVELD - Achttien drankketen in de uitgestrekte gemeente Barneveld krijgen een gedoogbeschikking van de gemeente. Drie van de achttien keten moeten binnen een jaar een ander onderkomen hebben gevonden.

lees meer

NOC*NSF bezorgd over nieuwe horecawet

DEN HAAG - Sportkoepel NOC*NSF en voetbalbond KNVB vrezen de nieuwe drank- en horecawet. De landelijke bepaling dat tot een uur na afloop van jeugdactiviteiten geen alcohol mag worden geschonken, gaat sportverenigingen leden en vrijwilliger kosten, denkt NOC*NSF-voorzitter Erica Terpstra.

lees meer

'Volle drankketen door streng alcoholbeleid'

UTRECHT - De strengere regels voor alcoholverkoop aan jongeren onder de zestien, zorgen voor meer bezoek aan drankketen. Daarvoor waarschuwt STAP-medewerker Joost Mulder.

lees meer

Controles bij drankketen

EINDHOVEN - De Voedsel- en Warenautoriteit en gemeenten gaan vanaf november controles uitvoeren in drankketen in de Kempen (Zuidoost-Brabant). Voor enkele commercieel draaiende keten dreigt sluiting.

lees meer

Keten bezorgen SGP’ers hoofdbrekens

Lokale politici van de SGP bezonnen zich gisteren op het gemeentelijk alcoholbeleid. Want drankmisbruik grijpt om zich heen. De vraag op het congres: hoe kan de overheid dit het beste beteugelen?

lees meer

Niet omgeving maar genen oorzaak alcoholisme

NIJMEGEN - Als jongeren voor hun dertiende alcohol drinken, komt dat vooral door genetische aanleg en niet door de omgeving. Jongens hebben meer last van dit 'alcohol-gen' dan meisjes.

lees meer

Drank op agenda Elburgse kerken

ELBURG - Een aantal kerken in de gemeente Elburg gaat op zondag 14 september in de dienst aandacht vragen voor drankmisbruik.

lees meer

Westland wil convenant met drankkeet

NAALDWIJK - De gemeente Westland wil convenanten sluiten met jongeren die drankketen bezoeken en de ouders die de keten in bezit hebben. Dat staat in het Actieprogramma Alcohol 2008-2011, waarin de gemeente excessief drankgebruik wil tegengaan.

lees meer

Alcohol = gif

Alcohol is in Nederland heel normaal. Er zijn maar weinig recepties of feestjes waar geen glazen wijn of biertjes worden geserveerd. Jongeren groeien er mee op, zien het van hun ouders. En dat is nu juist het probleem, vindt Erik Stofferis. Zelf was hij ooit verslaafd. Onlangs schreef hij het boek 'De Grote Verdoving', waarin hij wil aangeven dat alcohol niet normaal is.

lees meer

Slordige alcoholverkoop kantine

ZEIST - De korfbal- en voetbalbond gaan zich in de aanloop naar het komende seizoen extra inspannen om alcoholverkoop aan jongeren onder de zestien uit te bannen.

lees meer

Kamer: drankketen na zomer sluiten

DEN HAAG - Commerciële drankketen zullen hoe dan ook op korte termijn hun deuren moeten sluiten. Een Kamermeerderheid wil dat er nog deze zomer tegen deze keten wordt opgetreden.

lees meer

Minder kinderen beginnen met drank

DEN HAAG - Het aantal kinderen tussen de twaalf en veertien jaar dat alcohol gebruikt, daalt. Dat blijkt uit de nieuwste cijfers van het Trimbos-instituut, op basis van onderzoek onder tienduizend scholieren.

lees meer

Jonge drinkers raken vaker in ziekenhuis

DEN HAAG - Het aantal kinderen onder de zestien jaar dat met te veel drank op in het ziekenhuis belandt is tussen 2001 en 2006 met tachtig procent toegenomen.

lees meer

Ter Horst vraagt inzet gemeenten

DEN HAAG - Gemeenten krijgen tot het einde van deze zomer om zich aan te melden voor een pilot om commerciële drankketen aan te pakken. Als er te weinig animo blijkt te zijn, krijgt de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) de bevoegdheid om de keten aan te pakken.

lees meer

Alcoholisme in Rennes

Het vooral in Groot-Brittannië en Nederland bekende innemen van veel alcohol in korte tijd (binge-drinken) verovert ook Frankrijk. De West-Franse studentenstad Rennes loopt daarin voorop. Niet tot ieders vreugde.

lees meer

Europees centrum tegen alcoholreclame

UTRECHT - Zeven Europese gezondheidsorganisaties, waaronder de Nederlandse stichting alcoholpreventie STAP, werken samen in de strijd tegen alcoholreclame. Ze hebben een Europees centrum voor het monitoren van alcoholmarketing (Eucam) opgezet, dat vandaag in Brussel wordt gepresenteerd.

lees meer

Jeugd en drank ook in Groningen lastig

Problemen met jeugd en alcohol gaan de provincie Groningen niet voorbij. Bij een debat gisteren in het Provinciehuis kwamen veel ideeën op tafel voor preventie. Hoe echt in te grijpen bij jeugd met een alcoholprobleem blijkt een lastiger verhaal.

lees meer

Terug naar de Blauwe Knoop

Er is veel aandacht voor het toenemend drankgebruik onder jongeren. Maar lokale overheden durven drankketen niet aan te pakken, ouders grijpen zelf maar al te vaak naar de fles en tuchtmaatregelen tegen dronkenlappen lijken lachwekkend. Moeten we ons aansluiten bij de drankbestrijders van weleer? In de verte klinkt de roep en er is nog één vereniging actief.

lees meer

Alcoholtesttieners

ELST - Zes Gelderse gemeenten, waaronder Duiven, Zevenaar en Overbetuwe, willen tieners inzetten tegen illegale verkoop van alcohol door winkeliers. De minderjarige tieners gaan onder begeleiding van opsporingsambtenaren langs bij winkeliers en proberen daar alcohol te kopen.

lees meer

Angst voor sluiten zuipketen

DEN HAAG - Gemeenten hebben vaak geen zin om op te treden tegen drankketen omdat ze bang zijn dat er dan herrie ontstaat onder de jongeren die daar aan de drank gaan. Dat is een van de oorzaken dat de Voedsel- en Warenautoriteit (VWA) nog geen enkele keet heeft weten te sluiten.

lees meer

Cafés vroeger dicht: 120.000 verzoeken

DEN HAAG - De bezorgde Friese moeders Myriam Loonen en Hannie Gorter hebben gisteren een petitie aan de Tweede Kamer aangeboden. De moeders van het comité 'Vroegopstap' maken zich grote zorgen om de huidige openings- en sluitingstijden in de horeca.

lees meer

Drankverkoop toch landelijk aangepakt

DEN HAAG - Het kabinet gaat toch landelijke sancties vastleggen voor supermarkten die drank verkopen aan te jonge drinkers. De Tweede Kamer had op initiatief van de PvdA aangedrongen op een landelijke aanpak, maar minister Ab Klink (Volksgezondheid) wilde dit liever aan de burgemeesters laten.

lees meer

'Zoals het klokje thuis tikt, tikt het ook in de keet'

De SGP-fractie verdiepte zich gisteren in de praktijk van de alcoholproblematiek. In gesprek met jongeren, beleidsmakers en handhavers ondervonden ze dat je het met regels alleen niet redt. ,,Er moet een mentaliteitsverandering komen.''

lees meer

Friese keten geven weinig problemen

LEEUWARDEN - Hoewel er op een avond gemiddeld acht glazen bier per persoon worden gedronken, veroorzaken de drankketen op het Friese platteland nauwelijks overlast.

lees meer

SGP-jongeren: stop gedoogbeleid drankketen

DEN HAAG - ,,Electorale belangen zijn geen reden om misstanden te gedogen'', vinden de SGP-jongeren. Ze schrijven dat in een brief aan alle gemeenteraadsleden van de SGP. Volgens de SGP-jongeren moet het gedoogbeleid rond drankketen stoppen.

lees meer

Geen drank voor jeugd Strijen

STRIJEN - De supermarkten en slijterij in Strijen (Zuid-Holland) hebben gisteren met de gemeente en de politie in een convenant afgesproken geen alcohol meer te verkopen aan jongeren onder de achttien jaar.

lees meer

'Geen alcohol drinken moet de norm blijven'

Stichting Alcoholpreventie (STAP) waarschuwt tegen een nieuwe gadget in de strijd tegen beschonken automobilisten. Het nieuwe product waarmee je zelf kunt meten hoe hoog je alcoholpromillage is, is volgens STAP onnauwkeurig. ,,De consequenties kunnen levensgevaarlijk zijn.''

lees meer

Winkels in actie tegen drank jeugd

LEIDSCHENDAM - Supermarkten komen in actie tegen een groeiend drankprobleem bij kinderen. Brancheorganisatie CBL stuurt begin volgend jaar cursuspakketten naar de supermarkten in het land.

lees meer

Keten houden jaarwisseling in Genemuiden rustig

In Genemuiden mogen jongeren alleen hun keten openen met Kerst en oud en nieuw. Overheid, politie, bewoners en jongeren zijn het roerend met elkaar eens: door de keten blijft het rustiger met de jaarwisseling.

lees meer

Kamer oneens over aanpak zuipketen

Dat er een probleem is met alcohol en jongeren, beseft 'Den Haag'. Maar over de aanpak van drankketen op het boerenerf, zijn de meningen in de Tweede Kamer verdeeld. Moet de overheid een landelijke richtlijn opstellen of het aan de gemeenten overlaten?

lees meer

Kamer: eenheid in alcoholbeleid

DEN HAAG - De Tweede Kamer wil landelijke normen voor de leeftijd waarop bezit van alcohol is toegestaan. Een meerderheid wil dat die norm op zestien wordt gelegd en strenger wordt gehandhaafd.

lees meer

Kerkelijke alcoholavond in Sint- Jansklooster

De kerken in Sint-Jansklooster zijn zich bewust van het alcoholprobleem onder hun jongeren. Vanavond organiseert een werkgroep namens de Christelijke Gereformeerde Kerk, de Gereformeerde Kerk, de Gereformeerde Kerk (vrijgemaakt) en de Hervormde Gemeente in het dorpshuis een avond over alcoholgebruik.

lees meer

Einde aan gedogen van drankketen

DEN HAAG - Gemeenten krijgen meer bevoegdheden om drankhokken en -keten die niet aan de Drank- en Horecawet voldoen aan te pakken. Het kabinet wil af van het gedoogbeleid rond de keten, staat in de Hoofdlijnenbrief Alcoholbeleid die gisteren naar de Tweede Kamer is gestuurd.

lees meer

Venlo wil bierkeet harder aanpakken

VENLO - Gemeenten moeten meer wettelijke mogelijkheden krijgen om in te grijpen bij zogenoemde bierketen. Dat zei burgemeester Hubert Bruls van Venlo gisteren bij de presentatie van GGZ-onderzoek naar bierketen in Venlo en Venray.

lees meer

'Bier drinkend je auto wassen is al strafbaar'

Jongeren onder de zestien die met een biertje of breezer op straat rondlopen, zijn binnenkort strafbaar. De Stichting Alcoholpreventie (Stap) vindt dat de overheid zich beter kan concentreren op de verkopers van drank.

lees meer

Verbod op drankbezit kinderen

DEN HAAG - Het wordt strafbaar voor kinderen onder de zestien jaar om op de openbare weg drank bij zich te hebben. Dat is volgens ingewijden de belangrijkste maatregel uit een aanvalsplan tegen alcoholmisbruik, dat het kabinet morgen naar de Tweede Kamer stuurt.

lees meer

'Leeftijdsgrens alcohol naar twaalf jaar'

Minister Rouvoet van jeugd en Gezin verrichtte de aftrap van de Week van Verslaving. Tijdens een korte les wees hij leerlingen van het Montaigne Lyceum in Den Haag op de gevaren van alcohol.

lees meer

Drankketen nauwelijks aangepakt

BARNEVELD - Gemeenten doen nauwelijks iets om drankketen te verbieden. Uit onderzoek door het Nederlands Dagblad blijkt dat zeker 55 gemeenten met jongerenketen te maken hebben. Slechts drie gemeenten bestrijden ze effectief.

lees meer

'Bij keten meesturen achter de voordeur'

Wethouder Meijer van Zwartewaterland wil in zijn keetbeleid ouders en jongeren op hun verantwoordelijkheid wijzen. Concrete maatregelen heeft hij niet, ,,maar er moet wel wat veranderen achter de voordeur.''

lees meer

'Pieter, is er nog wel jeugd?'

Ferwerderadiel is een van de drie Nederlandse gemeenten die actief een ketenverbod handhaaft. Pieter Tamsma zit er al tien jaar bovenop. En dat is nodig ook.

lees meer

Supermarkt maakt plan tegen drinkende jeugd

STRIJEN - De gemeente Strijen onderzoekt een initiatief van een supermarkteigenaar die losse alcoholverkoop onder de 18 wil verbieden om onderling doorverkopen aan minderjarigen tegen te gaan.

lees meer

Ouderavonden over drinkende pubers

BUSSUM - Kinderen van ouders die duidelijke regels stellen voor alcoholgebruik, drinken minder. Het Trimbos-instituut houdt daarom vanaf vandaag op basisscholen en scholen voor voortgezet onderwijs ouderavonden over alcohol.

lees meer

Drankgebruik jeugd Brabant is ‘ernstig’

EINDHOVEN - Het alcoholgebruik onder jongeren in het zuidoosten van Brabant is veel ernstiger dan tot dusver werd aangenomen.

lees meer

Staphorst geeft kleine drankkeet een vergunning

De gemeente Staphorst hoopt de oplossing voor problemen met drankketen te hebben gevonden. Het ketenbestand wordt flink opgeschoond en wie een vergunning wil, moet eerst een cursus volgen. ,,Maar de gemeente neemt niet de verantwoordelijkheid van de ouders over.''

lees meer

Gebruikers drankketen Staphorst op cursus

STAPHORST - Jongeren die hun drankkeet willen behouden, moeten in Staphorst een cursus alcoholvoorlichting gaan volgen. De gemeente gaat de ketens die niet meewerken, voortaan verbieden.

lees meer

Ouder weet niet wat kind drinkt

NIJMEGEN - Ouders onderschatten hoeveel en hoe vaak hun pubers alcohol drinken. Moeders hebben het overigens wel beter in de gaten dan vaders. Kinderen zien scherper hoeveel hun ouders drinken, tenzij er sprake is van zwaar alcoholgebruik.

lees meer

'Dranklobby heeft Kamer in greep'

DEN HAAG - Het is voor een belangrijk deel aan de Tweede Kamer te wijten dat er geen maatregelen worden genomen tegen het drankmisbruik door jongeren. Omdat de Kamer te gevoelig is voor de alcohollobby, maken voorstellen om het drankgebruik aan banden te leggen geen kans. Dat zeggen diverse deskundigen.

lees meer

Breezers nauwelijks nog gewild

DEN HAAG - Breezers raken snel uit de gratie. Na de ongekende hype van een paar jaar geleden stort de verkoop in hoog tempo in. Dit jaar wordt naar verwachting acht miljoen liter van het alcoholische mixdrankje verkocht, nog maar een kwart van het topjaar 2002.

lees meer

Putten moet optreden tegen illegale bierketen

PUTTEN - Putten moet mogelijk optreden tegen illegale bierketen in de gemeente. De Raad van State heeft woensdag een uitspraak hiertoe van de rechtbank Zutphen bevestigd. De rechtbank Zutphen concludeerde eind november dat de gemeente Putten haar besluit niet op te treden tegen de bierketen van jongeren, moet herzien.

lees meer

Bierkrattorens zijn op Texel verboden

De PvdA wil het drankprobleem onder jongeren 'keihard' aanpakken. Sommige campings en gemeenten doen dat al.

lees meer

Straf ouder die drank aanschaft

DEN HAAG - Ouders van wie de kinderen herhaaldelijk stomdronken zijn, moeten worden aangeklaagd voor kindermishandeling. Daarnaast moet het bezit van alcohol onder jongeren onder de zestien jaar met forse boetes worden bestraft. Dat staat in een plan van aanpak dat de PvdA gisteren opstelde tegen alcoholmisbruik.

lees meer

NIGZ: Ouders te tolerant met drank

WOERDEN - Een losse en tolerante opvoedingsstijl bevordert alcoholgebruik onder kinderen. Dat blijkt uit de voorlopige resultaten van onderzoek, dat volgende maand verschijnt. Het Nationaal Gezondheidsinstituut NIGZ adviseert ouders ,,strenge afspraken'' te maken over drankgebruik.

lees meer

'Politie moet jeugd op alcohol testen'

DEN HAAG - De politie moet bij jongeren onder de zestien jaar een blaastest kunnen afnemen als wordt vermoed dat zij te veel alcohol hebben gedronken.

lees meer

Groningen wijst op gevaren van alcohol

GRONINGEN - De organisatoren van de Groningse introductieweek voor aankomende studenten gaan een campagne voeren tegen alcoholmisbruik. Tijdens de zogenoemde KEI-week worden de eerstejaars onder het motto ‘Drink less to impress’ gewezen op de gevolgen van overmatig drinken. Dit maakte het KEI-bestuur gisteren bekend.

lees meer

'Drank vernielt kind, dat moeten ouders weten'

In de eerste helft van het jaar zijn al ruim tachtig jongeren tot en met zestien jaar in het ziekenhuis beland, omdat ze te veel alcohol hadden gedronken. Betrokkenen waarschuwen: ,,Je moet je als ouder niet populair willen maken. Je moet je kind goed opvoeden.''

lees meer

Bezit drank onder 16 strafbaar

DEN HAAG - Jongeren onder de zestien die met een fles drank over straat lopen, kunnen mogelijk een boete tegemoet zien. Minister Klink (Volksgezondheid) overweegt met het strafbaar stellen van het bezit van alcohol te voorkomen dat oudere kinderen drank doorverkopen aan jongere. Zijn collega André Rouvoet voor Jeugd en Gezin wil de mogelijkheden bekijken om breezers uit de supermarkt te halen. Juist de zoetheid van deze mixdrankjes zou jongeren ertoe verleiden veel te veel achterover te slaan.

lees meer

CDA: één biertje op, meteen op cursus

DEN HAAG - Beginnende automobilisten die met één biertje of wijntje op worden gepakt, moeten verplicht worden een driedaagse alcoholcursus te volgen. Het CDA lanceert dat plan vandaag in de Tweede Kamer.

lees meer

Wie bedacht grens van 16 jaar?

Geen alcohol meer onder de achttien. Dat is de vurige wens van minister Guusje ter Horst. Artsen die laveloze pubers moeten oplappen, reageren opgelucht. Maar de drinkende jongere is niet onder de indruk: ,,Ik kom toch wel aan alcohol.''

lees meer

Dit jaar al zestig jongeren met alcoholvergiftiging

DEN HAAG - Al zestig jongeren onder de achttien jaar zijn het eerste kwartaal van dit jaar met alcoholvergiftiging opgenomen in een ziekenhuis.

lees meer

Verbod op alcohol onder de achttien

ZWOLLE - Jongeren onder de achttien jaar mogen geen drank meer kopen. Dat heeft minister Guusje ter Horst van Binnenlandse Zaken gisteren gezegd in Zwolle. Daar begon een proef om drinkende jongeren harder aan te pakken. Ter Horst wil dat supermarkten geen drank meer verkopen. Ze overlegt morgen met haar collega Ab Klink (Volksgezondheid) die later dit jaar nog komt met nieuwe maatregelen om drankgebruik onder jongeren terug te dringen.

lees meer

Klink: geen algemeen verbod happy hours

DEN HAAG - Cafés en discotheken mogen drank blijven aanbieden met korting. In een brief aan de Tweede Kamer schrijft minister Ab Klink (Volksgezondheid) dat van een algemeen verbod op de zogeheten happy hours ,,geen sprake'' zal zijn.

lees meer

Klink wil eind aan 'happy hour' cafés

DEN HAAG - Minister Ab Klink van Volksgezondheid gaat prijsacties in cafés en discotheken aanpakken. Een woordvoerder van de minister noemt het 'zorgwekkend' dat de zogeheten happy hours met aantrekkelijke kortingen op drank veel jongeren van veertien en vijftien jaar trekken. Alcoholische dranken zijn voor hen verboden en zelfs uiterst schadelijk.

lees meer

Eerste afkickkliniek jongeren van start

DEN HAAG - Psychiatrische inrichting Parnassia in Den Haag heeft gisteren de deuren geopend van een kliniek die uitsluitend bestemd is voor jongeren tussen de twaalf en twintig die moeten afkicken van alcohol, drugs of gokken.

lees meer

Staphorst bezorgd over drankgebruik

STAPHORST - Burgemeester Alssema van Staphorst maakt zich zorgen over het alcoholgebruik in Nederland, dat volgens hem ,,veel te ver'' is doorgeschoten. Jongeren drinken op steeds jongere leeftijd en ouderen tolereren steeds meer.

lees meer

Burgemeester dreigt winkels te sluiten

VRIES - De bijna-dood van een 12-jarig meisje door alcoholvergiftiging is voor burgemeester Jan Rijpstra van Tynaarlo reden voor harde aanpak van de middenstand in zijn gemeente. Hij zegt desnoods sluiting van winkels en benzinepompen niet te schuwen.

lees meer

Drankketen op platteland moeten dicht

DEN HAAG - De drankketen waar veel plattelandsjongeren vooral in het weekend stevig drinken, moeten verdwijnen. De meest commerciële dienen meteen te worden gesloten en de rest van deze zogeheten buurtketen, een soort alternatief voor het jeugdhonk, moet binnen vijf jaar zijn verdwenen.

lees meer

'Twaalfjarigen met bier? Niet hier'

DEN HAAG - Nederlandse jongeren beginnen vroeg met drinken, en ze drinken veel. In verschillende gemeenten slaan kerken, scholen, gemeente en andere instellingen de handen ineen. Die aanpak lijkt succesvol.

lees meer

'Ouders te tolerant bij alcoholgebruik jongeren'

UTRECHT - Nederland behoort in Europa tot de top wanneer het gaat om alcoholgebruik door jongeren. Vooral in de leeftijdsgroep twaalf tot veertien jaar is het gebruik de afgelopen tien jaar opvallend gestegen.

lees meer

'Ouders hebben geen flauw idee hoeveel hun kinderen drinken'

VOLENDAM - Het is voor tieners eenvoudig drank in te slaan. Ouders hebben vaak geen flauw idee hoeveel hun kinderen drinken. Tijdens voorlichtingsavonden worden ze op de gevaren gewezen. ,,Ik ga meteen met m'n dochter praten.''

lees meer

Alcoholverbod jongeren in Scandinavië en VS matig succes

DEN HAAG - Minister van Volksgezondheid Hans Hoogervorst wil een alcoholverbod voor jongeren onder de achttien jaar. Geen drankje meer in de kroeg of een kratje bier kopen bij de slijter. In Scandinavië en de Verenigde Staten gelden al langer strenge maatregelen tegen alcoholgebruik door jongeren. Maar met matig succes.

lees meer

Plan voor alcoholverbod lijkt kansloos

DEN HAAG - Een plan van minister Hoogervorst voor een totaal alcoholverbod voor jongeren onder de achttien, wordt waarschijnlijk niet ingevoerd. De Tweede Kamer gelooft niet dat dat helpt het drankmisbruik tegen te gaan.

lees meer

'Alcohol veel giftiger dan heroïne of cocaïne'

WOLFHEZE - Klaas Arts ziet Korsakov-patiënten steeds jonger binnenkomen. Een gevolg van overmatig drankgebruik op jonge leeftijd, aldus de gedragsneuroloog. Hij houdt zijn hart vast voor de toekomst. ,,Over twintig jaar krijgen we de rekening gepresenteerd.''

lees meer

Alcoholvergiftiging moet jongeren wakker schudden

HILVERSUM - Stichting Alcoholpreventie (STAP) is bezig verhalen te verzamelen over jongeren die een alcoholvergiftiging hebben gehad. Aan de hand daarvan wil STAP jongeren waarschuwen voor buitensporig alcoholgebruik.

lees meer