Sluiten

Als u doorsurft op deze website, gaat u akkoord met de plaatsing van cookies. Voor meer informatie, klik hier. [sluiten]

Nederlands Dagblad

Jongeren en drank

Nederlandse jongeren hebben de tragische reputatie gekregen de 'zuipschuiten' van Europa te zijn. In dit dossier zijn artikelen verzameld rond dit onderwerp. Moet alcohol op schoolfeesten verboden worden? Moeten drankketen gedoogd worden, of juist niet? Wat is de rol van de overheid? En wat is de invloed van alcoholreclame op jongeren? U vindt het allemaal in dit dossier.


Rondetafelgesprek over ‘comazuipen’

DEN HAAG - Alcoholmisbruik onder jongeren loopt de spuigaten uit. Dat vindt Joël Voordewind, Tweede Kamerlid voor de ChristenUnie.

lees meer

STAP wil minder alcohol in bier

UTRECHT - ‘Het zou mooi zijn als er in Nederland minder alcohol in bier zit.’ Dat zegt het Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid (STAP).

lees meer

'Keet de Blokhut' blijft open

DEN HAAG - Het gemeentebestuur van Zwartewaterland heeft terecht afgezien van het treffen van maatregelen tegen 'Keet de Blokhut'.

lees meer

Alcoholmisbruik meisjes Urk groeiend probleem

URK - Het aantal minderjarige meisjes op Urk met een alcoholprobleem is de laatste jaren sterk gegroeid. Dat heeft een woordvoerder van welzijnsstichting Waypoint maandag bekendgemaakt.

lees meer

Jeugd op Urk blijft rijden onder invloed

URK - Jongeren in Urk blijven massaal de weg op gaan met alcohol op. Dit jaar werden al meer dan honderd jonge bestuurders met een slok op van de weg gehaald, vergeleken met 94 jonge drankrijders in heel 2009.

lees meer

Akkoord over aanpak van alcoholmisbruik

GENÈVE - De 193 bij de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) aangesloten landen hebben donderdag met algemene stemmen hun steun uitgesproken voor een wereldwijde strategie om alcoholmisbruik te beteugelen.

lees meer

Jeugd komt nog simpel aan drank

DEN HAAG - Supermarkten verkopen in drie van de vier gevallen alcohol aan jongeren onder de zestien jaar, terwijl dat niet mag. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit Twente en de Stichting Alcoholpreventie (STAP).

lees meer

TROS toont andere kant beleid keten

HOLTEN - De gemeente Rijssen-Holten dacht goede sier te maken in een TROS-programma over hun succesvolle beleid rond de elf drankketen in het buitengebied. Het programma toonde voor het oog van heel Nederland uiteindelijk vooral de overtreders van het beleid.

lees meer

‘Café verbieden voor jongeren’

DEN HAAG - Cafés moeten verboden gebied worden voor jongeren onder de zestien jaar. Dat is een nieuw plan van de ChristenUnie om alcoholgebruik onder jongeren tegen te gaan.

lees meer

‘Comazuipers naar psycholoog sturen’

AMSTERDAM - Het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis in Amsterdam gaat jongeren die als gevolg van comazuipen met een alcoholvergiftiging op de spoedeisende hulp binnenkomen, voortaan mét hun ouders doorsturen naar een psycholoog.

lees meer

‘Bij oud en nieuw geen drank onder de 16’

UTRECHT - Ook tijdens de jaarwisseling moeten ouders geen alcohol geven aan kinderen die jonger zijn dan zestien jaar.

lees meer

PvdA: Urk moet drankketen sluiten

DEN HAAG - De burgemeester van Urk moet eigenaren van drankketen niet beboeten, maar die keten sluiten. Dat vindt Tweede Kamerlid Lea Bouwmeester van de PvdA.

lees meer

Blaastest voetgangers is ‘betutteling’

DEN HAAG - Minister Guusje ter Horst wil een blaastest voor voetgangers in uitgaansgebieden. Zo hoopt zij agressie en geweld op stapavonden in te dammen. ,,Dit is betutteling.''

lees meer

Horeca: nieuwe wet schiet doel voorbij

WOERDEN - Koninklijke Horeca Nederland (KHN) is tegen de wijzigingen van de Drank- en Horecawet omdat het tot willekeur leidt, waardoor onder meer het drankgebruik onder jongeren zou stijgen.

lees meer