Sluiten

Als u doorsurft op deze website, gaat u akkoord met de plaatsing van cookies. Voor meer informatie, klik hier. [sluiten]

Nederlands Dagblad

Kenia schrap voor verkiezingen

De verkiezingen in Kenia van aanstaande maandag zijn, in het licht van de stembusgang in 2007 die aan duizend mensen het leven kostte, de belangrijkste in het vijftigjarige bestaan van het land. Regionale verkiezingen en een presidentskandidaat die is aangeklaagd door het Internationaal Strafhof (ICC) maken het ook de meest gecompliceerde.

Kiesgerechtigde Kenianen kunnen maandag voor het eerst hun stem uitbrengen in regionale verkiezingen. Er worden gouverneurs voor 47 nieuwe politieke regio’s gekozen. Deze posten geven meer stammen macht, maar de vrees bestaat dat de verkiezingen op veel plaatsen zullen uitlopen op onenigheid en geweld. Het is echter vooral de verkiezing van de nieuwe president die stammen, die allemaal de hoogste politieke post in Kenia ambiëren, tegen elkaar kan opzetten.

Kenianen hebben de afgelopen vijf jaar geprobeerd te begrijpen waarom een land dat als te beschaafd en economisch ontwikkeld voor een burgeroorlog werd beschouwd, wekenlang op de rand ervan balanceerde. Aangezien politieke leiders degenen die verantwoordelijk worden gehouden voor het aanzetten tot geweld niet voor de rechter daagden, klaagde het ICC onlangs vier hooggeplaatste Kenianen aan.

Een van hen is vicepremier Uhuru Kenyatta, een Kikuyu, zoon van de eerste Keniaanse president en een van de twee belangrijkste presidentskandidaten. Zijn grootste tegenstrever is premier Raila Odinga, een Luo wiens vader Jomo Kenyatta’s vicepresident was tot hij werd verdreven. Tussen de Kikuyu’s en de Luo’s zijn de spanningen groot.

Uit de peilingen blijkt dat beide kandidaten ongeveer 45 procent van de stemmen krijgen. Kenia heeft acht kandidaten die deelnemen aan de presidentsverkiezingen, maar om te winnen moet een kandidaat meer dan vijftig procent van de stemmen krijgen. Het is dus waarschijnlijk dat in april een tweede ronde plaatsvindt tussen Odinga en Kenyatta, iets wat de spanningen tussen de stammen zal verhogen.

“Dit worden spannende verkiezingen, dus er is wat nervositeit en spanning dat er mensen zijn die de uitslag niet accepteren”, zegt John Githongo, voormalig adviseur van president Mwai Kibaki op het gebied van ethiek en bestuur, die aftrad om corruptie binnen de regering aan de kaak te stellen. “Ik denk dat de angst reëel en begrijpelijk is, maar ik wil graag geloven dat we op pijnlijke wijze hebben geleerd van het verleden.” Githongo wijst erop dat zowel Odinga als Kenyatta heeft beloofd zijn verlies te accepteren als blijkt dat een andere kandidaat meer stemmen heeft gekregen.

Kenia heeft echter bij elke verkiezing sinds 1992 te kampen gehad met geweld en er zijn veel redenen om aan te nemen dat dat ook nu het geval zal zijn:

- De Keniaanse Commissie voor de Mensenrechten heeft gewaarschuwd dat een separatistische beweging aan de Keniaanse kust, de Republikeinse Raad van Mombasa, tijdens de verkiezingen aanslagen wil plegen.

- De Keniaanse veiligheidsdiensten vrezen dat de Somalische militante beweging Al-Shabab aanslagen zal plegen om de verkiezingen te ontwrichten.

- In de gevaarlijkste sloppenwijk van Nairobi, Mathare, zijn de spanningen tussen de Kikuyu’s en de Luo’s hoog.

- De afgelopen maanden zijn in de regio rond de rivier de Tana en in het noorden van het land meer dan tweehonderd mensen gedood bij politiek geweld.

- Volgens de Keniaanse politie hebben burgers meer dan 530 duizend illegale wapens in handen.

- Er is een agressieve campagne gaande tussen de kandidaten voor gouverneurs- en senatorsposten.

Kenyatta heeft beloofd dat als hij wint, hij zich zal melden op de hoorzittingen van het ICC, wat betekent dat Kenia een afwezige president heeft. Kenyatta’s running mate William Ruto is ook aangeklaagd door het ICC. Als Odinga wint en Kenyatta weigert naar het ICC te gaan, dan moet Odinga mogelijk zijn arrestatie bevelen, waardoor er een explosieve situatie tussen de Kikuyu’s en de Luo’s zal ontstaan.

Sommige Kenianen denken dat de stappen van het ICC ervoor zorgen dat er door politieke leiders geen opdracht zal worden gegeven tot aanslagen op andere stammen. In het verleden werdt vaak gebruikgemaakt van de hoge werkloosheid door jonge mannen te betalen om geweld te plegen. “Geweld is dit keer minimaal vanwege angst, angst voor Den Haag”, voorspelt Jacob Aywer, een metselaar uit Mathare.

Afgelopen weekeinde namen de meeste presidentskandidaten, onder wie Kenyatta en Odinga, deel aan een gezamenlijk gebed. Ze schudden elkaar de hand, beloofden de verkiezingsuitslag te respecteren en verzekerden dat ze hun aanhangers zullen weerhouden van het plegen van geweld. Het gebed moest de Kenianen hoop geven dat er niet opnieuw massaal geweld uitbreekt. “Haat is een virus, een maatschappelijk virus”, zegt Muthufara Morunganu, een Kikuyu die in Mathare woont. “De temperatuur in Kenia is met 65 procent gedaald.”

  • 01-03-2013 - 15.30
  • 01-03-2013 - 15.30

waardeer:

  • Waardeer dit artikel met 1 ster
  • Waardeer dit artikel met 2 sterren
  • Waardeer dit artikel met 3 sterren
  • Waardeer dit artikel met 4 sterren
  • Waardeer dit artikel met 5 sterren