Sluiten

Als u doorsurft op deze website, gaat u akkoord met de plaatsing van cookies. Voor meer informatie, klik hier. [sluiten]

Nederlands Dagblad

Strijders van het Vrije Syrische Leger maken gebruik van stukken schroot om zich achter te verschuilen tijdens een aanval op de troepen van de Syrische president Bashar Assad in de wijk al-Amerieh, van de stad Aleppo. |beeld AP / Aleppo Media Center

Hezbollah sleept Libanon Syrische oorlog in

BEIROET-ALEPPO - Het geweld in Syrië breidt zich uit naar buurland Libanon. Terwijl Hezbollah sjiitische strijders stuurt om Assad te steunen, roepen salafistenleiders in Sidon en Tripoli jongeren op om soennitische dorpen in Syrië te beschermen.

De salafistische moslimleider Sheik Ahmad al-Assir uit Sidon kondigde gisteren de oprichting aan van ‘bevrijdingsbrigades’, meldde de Libanese krant An-Nahar. De eenheden moeten Libanezen beschermen tegen dreigementen van Hezbollah. Samen met Sheik Salem al-Rafei uit Tripoli riep hij jongeren op, te gaan vechten in het Syrische al-Qusayr, waar ‘onze soennitische broeders worden afgeslacht’ door Hezbollah.

De opstandelingen hebben grote delen van het noorden en oosten van Syrië in handen, waaronder legerbases, waterkrachtcentrales, grensovergangen en zelfs een provinciehoofdstad. Het verlies van olierijke gebieden berooft de regering van geld en brandstof. Vooral bij de grens met Libanon wordt zwaar gevochten. Het regime van president Bashar Assad richt zich op het vasthouden van zijn basis: Damascus en de strook land die de hoofdstad via Homs verbindt met de Middellandse Zee.

opstandelingen

Het regeringsleger is in de afgelopen weken hard bezig geweest verzetshaarden van rebellen rondom Homs op te ruimen en heeft een offensief ontketend tegen oppositiebolwerken in en rond Damascus. Twee uit Syrië afgevuurde raketten troffen gisteren het Libanese dorp Hermel, in de Bekaavallei, maar er vielen geen slachtoffers. Frankrijk en de Verenigde Staten noemden de schending van de Libanese soevereiniteit onacceptabel.

Twee zwaarbewapende brigades van elk duizend Hezbollahstrijders zijn onlangs de Libanese noordgrens overgestoken om Syrische opstandelingen te verdrijven uit al-Qusayr. Deze stad, circa 35 kilometer ten zuiden van Homs, vormt volgens president Assad het belangrijkste slagveld tegen de rebellen. ‘We zullen die strijd winnen tegen elke prijs’, zei hij afgelopen weekeinde tegen Abdel Mrad, de Libanese oud-minister van Defensie.

gevechtservaring

Hezbollah wordt rechtstreeks bewapend uit Syrische depots, die bevoorraad worden door Rusland en Iran, verklaarde de Israëlische bevelhebber generaal Benny Gantz maandag in Tel Aviv. Hij waarschuwde dat de val van Assad in Syrië kan uitmonden in een burgeroorlog van Afghaanse proporties. Veel waarnemers vragen zich af welk profijt Hezbollah denkt te hebben van inmenging in de Syrische burgeroorlog.

Sommigen verwachten dat de strijd Hezbollah verzwakt, anderen menen dat de terreurbeweging haar front tegen Israël uitbreidt en veel gevechtservaring opdoet. Bronnen binnen Hezbollah zeggen dat de beweging zich verplicht voelt tot bijstand, onder meer vanwege de mogelijke vernietiging van het graf van de kleindochter van de profeet Mohammed, Zaynab, door salafisten in Damascus. Daarnaast beschouwt Hezbollah Syrië als haar achterland voor de strijd tegen de ‘zionisten’.

zenuwgas

Israël is ernstig bezorgd dat door de strijd in Syrië chemische wapens in verkeerde handen vallen. Gisteren meldde de Israëlische veiligheidschef, Itai Brun, dat Assad al diverse malen het dodelijke zenuwgas sarin heeft ingezet. Dat valt af te leiden uit foto’s van een aanval op Syrische burgers op 19 maart. Bij de slachtoffers waren de pupillen ongewoon groot en kwam schuim uit de mond.

De symptomen wijzen op inzet van dodelijk strijdgas, aldus Brun. Het Syrische leger heeft waarschijnlijk al driemaal chemische wapens ingezet: vorige maand bij Aleppo en bij Damascus, en in december bij Homs. De Amerikaanse president Obama heeft verklaard dat Assad een ‘rode lijn’ passeert, wanneer hij chemische wapens zou inzetten.

drones

Chuck Hagel, de Amerikaanse minister van Defensie, die maandag Israël bezocht, verklaarde dat het gebruik van chemische wapens ‘het spel zou veranderen’. Zijn Israëlische collega Moshe Ya’alon liet weten dat de grens is bereikt als terroristische groeperingen chemische wapens in handen krijgen.

Israël wil niet bevestigen dat het al enkele keren heeft ingegrepen in Syrië. Volgens de Franse krant Le Figaro heeft Jordanië twee luchtcorridors geopend voor Israëlische drones, om de strijd in Syrië op de voet te volgen. De onbemande toestellen vliegen ’s nachts en kunnen doelen treffen in Syrië. De VS hebben tweehonderd manschappen in Jordanië gelegerd.


‘ontvoering Syrische bisschoppen is signaal aan christenen’

Twee bisschoppen die maandag in de Noord-Syrische provincie Aleppo werden ontvoerd, zijn weer op vrije voeten. Dat meldde gisteren een kerkelijke functionaris in Damascus. Volgens het staatspersbureau SANA waren zij ontvoerd door tegenstanders van president Bashar Assad. ChristenUnie-Kamerlid Joël Voordewind noemde de ontvoering van de beide bisschoppen – de Syrisch-orthodoxe Mar Gregorios Ibrahim en de Grieks-orthodoxe Paul Yazigi – een ‘signaal en statement’ aan christenen dat ze niet meer welkom zijn in Syrië.

De bisschoppen zaten maandagavond bij elkaar in de auto, toen hun chauffeur werd doodgeschoten en zij zelf werden meegenomen. Volgens Voordewind waren de daders waarschijnlijk jihadisten die verbonden zijn aan de moslimmilitie Jabath al-Nushra. ‘Het is gebeurd in een gebied dat niet in handen is van de regering.

Het bevestigt de conclusie van mijn reis naar Syrië, dat we voorzichtig moeten zijn met het steunen van de oppositie van het Vrije Syrische Leger, omdat zij banden heeft met Jabath al-Nushra. Ik zie het als een duidelijk signaal en statement van radicale moslims’, aldus Voordewind. De ChristenUnie-politicus had gewaarschuwd dat er een exodus van christenen uit Syrië op gang zou kunnen komen, als de beide bisschoppen niet spoedig zouden worden vrijgelaten.

  • 24-04-2013 - 8.56
  • 24-04-2013 - 12.14

waardeer:

  • Waardeer dit artikel met 1 ster
  • Waardeer dit artikel met 2 sterren
  • Waardeer dit artikel met 3 sterren
  • Waardeer dit artikel met 4 sterren
  • Waardeer dit artikel met 5 sterren