Sluiten

Als u doorsurft op deze website, gaat u akkoord met de plaatsing van cookies. Voor meer informatie, klik hier. [sluiten]

Nederlands Dagblad

De Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble. |foto Novum/Bart Maat

Berlijn botst met Brussel over bankenunie

BRUSSEL - Als er één land is dat in de financiële crisis steeds ijvert voor 'méér Europa', dan is het Duitsland. Maar nu plannen op tafel komen om de Europese banken - toch mede-aanstichters van die crisis - aan banden te leggen in ruil voor eventuele financiële steun, trapt Berlijn op de rem.

In juni besloten de EU-leiders dat het nieuwe noodfonds ESM gebruikt mag worden om banken in nood te helpen, maar pas als er centraal Europees toezicht op de banken is. 'Bankenunie' werd het nieuwe trefwoord. 'Geen geld naar banken zonder bankenunie', zei premier Mark Rutte destijds ronduit.

Voor kanselier Merkel is het voorwaarde om in te stemmen met het blijven pompen van (Duits) geld in de banken. Volgende week komt de Europese Commissie met voorstellen om alle banken in de eurozone aan dat centraal toezicht te onderwerpen, onder de paraplu van de Europese Centrale Bank (ECB).

systeembanken

Cruciaal in de vorige zin is het woord 'alle'. Eurocommissaris Michel Barnier (Interne Markt) vindt dat alle zesduizend banken - groot en klein - onder dat toezicht moeten vallen. De Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble wil het beperken tot de tientallen grootste, de zogeheten 'systeembanken'.

Barnier stelt dat ook kleine banken - zoals de Spaanse caja's/caixa's en het Belgische Dexia - de afgelopen tijd voor grote problemen hebben gezorgd, omdat het aan adequaat toezicht op hun beleid ontbroken heeft. Dexia en het Spaanse Bankia moesten met 70 miljard euro overheidsgeld overeind gehouden worden.

Maar volgens Schäuble wil de Commissie te veel. De ECB kan het controleren van 6000 banken nooit aan.

'De bankenunie maakt alleen kans als de Commissie zich op de grote systeembanken concentreert'', zegt de minister. En dan nog zal het volgens hem een heidense klus worden om dat toezicht goed te regelen.

sparkassen

Volgens kenners zit er meer achter zijn bezwaren. Duitsland heeft, naast een handvol nationale banken, vele kleinere 'landesbanken' en 'sparkassen' die regionaal opereren. Zij zijn nauw verweven met het regionale bedrijfsleven en de regionale politiek. En die willen hun invloed op hun geldbron niet kwijt.

Hetzelfde speelt in Spanje, waar de caja's/caixa's decennialang zijn bestierd door plaatselijke politici, het beleid ondoorzichtig was en corruptie om de hoek lag. Nu is Duitsland geen Spanje, en het nationale toezicht op die kleinere banken functioneert er goed, maar je kunt nu eenmaal geen Europese regels maken die voor het ene land niet en voor het andere wel gelden.

Berlijn en Madrid willen het toezicht op de kleine banken in nationale handen houden, maar Brussel hamert op eenvormigheid van het toezicht om uitwassen te voorkomen. Stelden de EU-leiders in juni niet eenstemmig dat 'de vicieuze cirkel tussen overheden en banken doorbroken moet worden'?

nationale toezichthouders

De nationale toezichthouders, zoals De Nederlandsche Bank, worden in de plannen van de Commissie bovendien niet overbodig. Zij zullen de besluiten van het ECB-toezicht moeten uitvoeren en blijven verantwoordelijk voor de bescherming van de financiële consument en de betaaldiensten in hun land.

Maar Schäuble heeft ongetwijfeld gelijk dat het opzetten van zo'n controlemechanisme door de ECB een hele klus wordt, en het de vraag is of het lukt om dat al in 2013 rond te krijgen als men zo veel hooi tegelijk op zijn vork neemt. Eind volgende week buigen de euroministersvan Financiën zich er voor het eerst over, en zal gauw duidelijk worden of de Duitse bezwaren gedeeld worden.

  • 04-09-2012 - 16.44
  • 10-01-2013 - 13.55

waardeer:

  • Waardeer dit artikel met 1 ster
  • Waardeer dit artikel met 2 sterren
  • Waardeer dit artikel met 3 sterren
  • Waardeer dit artikel met 4 sterren
  • Waardeer dit artikel met 5 sterren