Sluiten

Als u doorsurft op deze website, gaat u akkoord met de plaatsing van cookies. Voor meer informatie, klik hier. [sluiten]

Nederlands Dagblad

Kozakken patrouilleren in Moskou

MOSKOU - Kozakken, in het verleden gevreesd om hun vaardigheid met de sabel en berucht om hun antisemitisme, nemen het nu op tegen een nieuwe vijand in Rusland: bedelaars, dronkaards en verkeerd geparkeerde voertuigen. Het Kremlin wil de kozakken gebruiken om de conservatieve normen en waarden die de regering voorstaat te promoten.

Al verschillende keren zijn de kozakken ingezet. In de zuidelijke provincie Krasnodar voerden de kozakken in september patrouilles uit om moslimmigranten uit de Kaukasus aan te pakken. Ook op politiek vlak roerden ze zich. De kozakken versperden de toegang tot een tentoonstelling in Moskou. Te zien waren iconen van de orthodoxe kerk die voorzien waren van bivakmutsen, het handelsmerk van punkband Pussy Riot. Ook voerden de kozakken met succes actie om een toneelopvoering van Nabokovs Lolita in Sint-Petersburg te voorkomen.

Dinsdag patrouilleerden acht kozakken in Moskou. Ze droegen traditionele bontmutsen en uniformen en hielden op een treinstation de boel scherp in de gaten. Afgelopen jaar is de eenheid ingezet in het zuidwesten van Moskou om te zien of de groep kan fungeren als een gewapende en betaalde politiemacht, die de bevoegdheid heeft om arrestaties te verrichten. Vooralsnog krijgen de kozakken niet betaald voor hun werk. Wel hebben ze een abonnement voor het openbaar vervoer gekregen.

Ongeveer 650 duizend mensen hebben bij de laatste volkstelling in 2010 aangegeven dat ze kozak zijn. President Vladimir Poetin werd in 2005 toegelaten tot de kozakken en werd benoemd tot kolonel, een rang die tot voor kort was voorbehouden aan tsaren.

In de tijd van de tsaren hadden de kozakken een speciale status binnen het leger. Ze speelden een grote rol bij het verdrijven van het leger van Napoleon dat in 1812 Rusland binnentrok. De kozakken gaven tevens leiding aan pogroms tegen de joden. Rusland is van plan om de speciale plek die de kozakken in het leger hadden in ere te herstellen. Tegen het einde van volgend jaar moet een vierhonderdduizend man sterke legereenheid, een zogeheten ‘host’, worden opgericht die direct onder Poetin valt.

  • 27-11-2012 - 14.45
  • 27-11-2012 - 14.45

waardeer:

  • Waardeer dit artikel met 1 ster
  • Waardeer dit artikel met 2 sterren
  • Waardeer dit artikel met 3 sterren
  • Waardeer dit artikel met 4 sterren
  • Waardeer dit artikel met 5 sterren