Sluiten

Als u doorsurft op deze website, gaat u akkoord met de plaatsing van cookies. Voor meer informatie, klik hier. [sluiten]

Nederlands Dagblad

Eiland blijkt ­onvindbaar

SYDNEY - Australische geologen begrijpen er niets van. In de Stille Oceaan, tussen Australië en Nieuw-Caledonië, lijkt een eiland spoorloos te zijn verdwenen. Het gaat om Sandy Island, dat staat aan...

SYDNEY -

Australische geologen begrijpen er niets van. In de Stille Oceaan, tussen Australië en Nieuw-Caledonië, lijkt een eiland spoorloos te zijn verdwenen. Het gaat om Sandy Island, dat staat aangegeven op diverse meteorologische en andere kaarten, onder meer de Times Atlas of the World. Ook Google Earth en Google Maps kennen het. Maar het eiland ligt er helemaal niet, ontdekte onlangs een team geologen van de Universiteit van Sydney.

De Australiërs waren bezig met onderzoek in de Koraalzee, ten oosten van Australië, toen ze opmerkten dat de kaarten aan boord van hun schip Sandy Island niet aangaven. Dat vonden ze vreemd, dus besloten ze te gaan kijken. En inderdaad: er was geen eiland. Onderzoeksleider dr. Maria Seton wil nu gaan uitzoeken hoe het niet-bestaande eiland op de kaarten is terechtgekomen.

De geologen achten het onwaarschijnlijk dat Sandy Island door de oceaan is verzwolgen. Het water op de plek waar het eiland zou moeten liggen, is namelijk zo’n 1400 meter diep. Waarschijnlijker is, dat in het verleden een kaarttekenaar een vergissing heeft gemaakt en dat die fout door andere kaartenmakers is overgenomen. Voor het produceren van kaarten wordt namelijk dikwijs teruggegrepen op dezelfde database. Volgens de Australische Hydrografische Dienst vermelden kaarttekenaars op hun kaarten soms zelfs welbewust niet-bestaande zaken, bijvoorbeeld straten. Mochten andere kaartenmakers hun gegevens zonder toestemming overnemen, dan is schending van auteursrechten gemakkelijk te bewijzen. Maar bij scheepvaartkaarten zou dergelijke valse informatie niet gebruikelijk zijn.

Als Sandy Island zou bestaan, zou het in Franse territoriale wateren liggen. Inmiddels is gebleken dat het eiland in 1979 is weggehaald van Franse kaarten waar het eerder nog op stond.

  • 23-11-2012 - 9.38
  • 23-11-2012 - 9.38

waardeer:

  • Waardeer dit artikel met 1 ster
  • Waardeer dit artikel met 2 sterren
  • Waardeer dit artikel met 3 sterren
  • Waardeer dit artikel met 4 sterren
  • Waardeer dit artikel met 5 sterren