Sluiten

Als u doorsurft op deze website, gaat u akkoord met de plaatsing van cookies. Voor meer informatie, klik hier. [sluiten]

Nederlands Dagblad

Vers brood

Omdat er bij mij in het dorp geen zwervers rondlopen, viel het me zondagavond meteen op toen ik een klein, oud vrouwtje in de prullenbak zag graaien.

Ik heb niet de meest originele openingszin, als ik vraag of ze iets zoekt. Je moet wát, als dorpeling. Ze kijkt op. Twee priemende ogen kijken me aan. Twee tassen in haar hand. Zonder dat ik erom vraag, laat ze zien wat erin zit. Alsof ze zich wil verontschuldigen. Wat niet zo is. Integendeel.

In een van de tassen zitten lege flessen. ‘Ja, deze plastic fles is gedeukt, maar die krijg ik wel weer goed.’ In de andere tas zitten plastic handschoentjes en een schoon vaatdoekje. Niet alles wat in de prullenbak zit kun je tenslotte zomaar beetpakken.

Het is donker, maar ik kan goed zien dat ze er allesbehalve uitziet als een zwerver. Ze zou, aan haar kleding te zien, VVD kunnen stemmen. Voor het statiegeld hoeft ze het niet te doen. Hoewel, je kunt je vergissen. Ook bij een vrouw als zij, die in een mooi appartement woont.

‘Het is de verkwisting, meneer.’ Ze kijkt me streng aan. ‘U moest eens weten wat ze allemaal weggooien. Ik vind hier iedere dag wel iets. Flessen. En vooral, vooral brood!’

Ik heb een idee hoe dat komt. Even verderop staat een vmbo-opleiding. Op die leeftijd eet je tussen de middag liever wat anders.

Maar deze tachtigjarige heeft daar geen boodschap aan. Ze heeft de oorlog meegemaakt en de tranen staan in haar ogen als ze vertelt dat hier brood in prullenbak verdwijnt. ‘Dagelijks haal ik hier zakjes brood uit. Niks mis mee, meneer.’ Ze vertelt zonder enige schaamte dat ze het brood gewoon opeet. ‘Ik let natuurlijk wel op schimmel en zo. En er moet niet te veel boter op zitten; ik moet wel aan m’n cholesterol denken.’

Ik twijfel of ze echt wel zo goed bij kas zit. Wie doet zoiets? Een oorlogstrauma?

Je kunt niet alles vragen. Ze zegt blij te zijn dat ik luister.

Deze vrouw lijdt aan de crisis. De crisis van de verkwisting.

  • 15-11-2012 - 10.01
  • 15-11-2012 - 10.01

waardeer:

  • Waardeer dit artikel met 1 ster
  • Waardeer dit artikel met 2 sterren
  • Waardeer dit artikel met 3 sterren
  • Waardeer dit artikel met 4 sterren
  • Waardeer dit artikel met 5 sterren