Sluiten

Als u doorsurft op deze website, gaat u akkoord met de plaatsing van cookies. Voor meer informatie, klik hier. [sluiten]

Nederlands Dagblad

Kamerleden in debat. Boven: Arie Slob (CU) en Kees van der Staaij (SGP), midden: premier Rutte, onder: Diederik Samsom (PvdA) en Alexander Pechtold (D66). |beeld novum / Bart Maat

Rutte zoekt nog naar ‘breed draagvlak’

DEN HAAG - Het nieuwe kabinet wil ook intensief gaan samenwerken met oppositiefracties. VVD en PvdA hebben bovendien een gezamenlijke visie voor de komende regeerperiode, verzekert premier Rutte.

Voordat wetsvoorstellen naar de Tweede Kamer gaan, zullen de bewindslieden van het nieuwe kabinet eerst kijken hoe ze een zo groot mogelijke meerderheid kunnen behalen. ‘Er komen ingrijpende voorstellen, waarbij we willen zoeken naar een breed draagvlak. Niet alleen vanwege de politieke, maar ook de maatschappelijke steun’, zei premier Mark Rutte gisteren tijdens de tweede dag van het debat over de regeringsverklaring.

D66-leider Alexander Pechtold mopperde dat er van die ambitie bij het minderheidskabinet-Rutte I niet veel terecht is gekomen. Rutte vindt dat wel meevallen, maar beloofde niettemin dat hij van plan is ‘de heer Pechtold op dit punt een stuk gelukkiger te maken’. Wel zei VVD-fractieleider Halbe Zijlstra eerlijk te willen zijn dat de uitgestoken hand niet betekent dat ‘het verkiezingsprogramma van andere partijen wordt uitgevoerd’.

Van der Staij

Ook SGP-voorman Kees van der Staaij benadrukte dat niet gekeken moet worden naar de krapst mogelijke meerderheid. Hij vroeg daarbij aandacht voor de toenemende ontwikkeling dat belangrijke adviezen van bijvoorbeeld de Raad van State, terzijde worden geschoven als de inhoud niet bevalt.

Daarmee refereerde hij indirect aan bijvoorbeeld het advies van de Raad van State over trouwambtenaren met gewetensbezwaren tegen het homohuwelijk. Rutte zei daarop dat de nieuwe regering, als ze het niet eens is met zulke adviezen, ‘de tijd zal nemen dat goed uit te leggen’.

ontspannen

Ondanks alle tumult in de afgelopen twee weken over de inkomensafhankelijke zorgpremie, stond gisteren een ontspannen Rutte in de Tweede Kamer. Nadat hij eerst – daartoe uitgedaagd door Geert Wilders zelf – afrekende met de PVV als een partij ‘die uiteindelijk voor niets staat’, sloeg de minister-president zich vrij gemakkelijk door het debat. Hij bestreed de analyse van ChristenUnie-leider Arie Slob, dat het bij de nieuwe coalitie ontbreekt aan een gezamenlijke visie.

Slob vreest dat door het ‘uitruilen’ van VVD en PvdA, zich telkens nieuwe hordes zullen aandienen. Maar Rutte zei dat beide partijen elkaar hebben gevonden op drie hoofdthema’s: ‘De rekening van de crisis niet doorschuiven maar op een fatsoenlijke manier verdelen, meer waardering voor de vakman, en met een duurzamere en sterkere economie een toonaangevend land in de wereld te zijn.’

dagbesteding

De minister-president kwam wel in het nauw toen het ging over de dagbesteding voor chronisch zieken, gehandicapten en bejaarden. Die verantwoordelijkheid gaat in 2015 over van het Rijk naar gemeenten, zo is het plan, maar eind 2013 vervalt het recht om aanspraak te maken op dagbesteding. Bestaande rechten lopen in 2014 gewoon door, zei Rutte, maar hij kon gisteren geen duidelijkheid geven hoe wordt omgegaan met nieuwe aanmeldingen.

Volgens Rutte is een overgangsjaar nodig om de grote stelselwijziging in de zorg door te voeren. PvdA-fractievoorzitter Diederik Samsom probeerde de kwestie op te lossen, en vroeg het kabinet om binnen een paar maanden met een regeling voor 2014 te komen.

Slob

Dat ging de gezamenlijke oppositie niet ver genoeg. ChristenUnie-leider Arie Slob diende gisteravond een motie in namens alle partijen behalve regeringspartijen VVD en PvdA. Daarin wordt de regering verzocht ‘te borgen’ dat dagbesteding in 2014 ook voor nieuwe gevallen beschikbaar is. ‘VVD en PvdA moeten erkennen dat het regeerakkoord een fout bevat die zorgt voor grote onrust onder mensen die gebruik maken van de dagbesteding’, zei Slob.

  • 15-11-2012 - 10.48
  • 15-11-2012 - 10.49

waardeer:

  • Waardeer dit artikel met 1 ster
  • Waardeer dit artikel met 2 sterren
  • Waardeer dit artikel met 3 sterren
  • Waardeer dit artikel met 4 sterren
  • Waardeer dit artikel met 5 sterren